Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (15 Ocak 2018)

        Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılmak istenen askeri darbenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yurt genelinde FETÖ mensubu kişi ve kurumlara yönelik operasyonlar hız kesmeden sürüyor. Öte yandan örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullanan kişilere yönelik operayonlar da devam ediyor. İşte FETÖ operasyonlarında 16 Ocak 2018Salı günlüğü.

        Haberler anlık olarak güncellenmektedir...

        ADANA'DAKİ FETÖ SANIĞI İŞADAMLARINA TUTUKLAMA

        Adana’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında "terör örgütüne üye olmak ve terör örgütüne finans sağlamak" suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 103 sanık arasındaki tutuksuz 3 iş adamının, terör örgütünün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'le görüştükleri iddiası üzerine tutuklanmasına karar verildi.

        Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde "silahlı terör örgütüne üye olma" ve" Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 19'u tutuklu 103 sanık arasındaki Ali K, Muammer B. ve Ali B. hakkında mahkemeye ifade veren bir tanığın beyanları doğrultusunda yakalama kararı çıkarıldı.

        Tanığın terör örgütünün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'le görüşmeler yaptıklarını iddia ettiği iş adamları Muammer B. ile Ali B, nöbetçi mahkemeye başvurmalarının ardından tutuklandı, Ali K'nin ise arandığı öğrenildi.

        Mahkeme heyeti, 10 Ocak'taki duruşmada tutuklu sanıklardan 10'unu yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar vererek duruşmayı 30 Nisan'a ertelemişti. (AA)

        ÇANAKKALE'DE FETÖ OPERASYONU

        Çanakkale'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, muvazzaf 2 astsubay ile bir yüzbaşı gözaltına alındı.

        Sakarya ve Bayburt cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalar kapsamında, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince halen görevde bulunan zanlılara ait adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi.

        Operasyonda, örgüt üyesi oldukları ileri sürülen Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığında görevli astsubay S.Y. ile 116. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığında çalışan Astsubay E.Ç. ve Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki yüzbaşı B.B. gözaltına alındı.

        İşlemlerin ardından zanlılardan S.Y. Sakarya, E.Ç. ve B.B. ise Bayburt'a gönderildi. (AA)

        SAMSUN'DA BYLOCK KULLANAN POLİS VE DOKTORLARIN CEZALARI BELLİ OLDU

        Samsun'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmasında örgütün gizli haberleşme ağı olan ByLock kullandığı tespit edilen doktor ve polislere 6 yıl 9 ay ile 10 yıl 6 ay arasında hapis cezası verildi.

        FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Samsun'un Vezirköprü ilçesinde görev yapan aile hekimi Mustafa Yetkin ile polis memurları Faruk Kıyak, Rasim Saraç, Ramazan Gökdöl ve Hikmet Öngör'ün yargılanmaları sona erdi.

        Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen davanın son duruşmasında tutuklu olarak yargılanan doktor Mustafa Yetgin ile polis memurları Faruk Kıyak ve Ramazan Gökdöl ile tutuksuz yargılanan polis memurları Rasim Saraç ve Hikmet Öngör kendilerini savundular. Mahkeme, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan doktor Mustafa Yetkin'in 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırarak tutukluluk halinin devamına karar verdi. Aynı suçtan polis memurları Ramazan Gökdöl ve Faruk Kıyak ise 6 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırılıp tutukluluk süreleri göz önünde bulundurularak yurt dışına çıkış yasağı getirilip tahliyelerine karar verildi. Hikmet Öngör beraat ederken, Rasim Saraç ise Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlanarak 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılıp bu cezası hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HGB) karar verilerek ertelendi. (DHA)

        AYDIN'DA FETÖ OPERASYONU : 1 BİNBAŞI GÖZALTINDA

        Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) kripto yapılanmasına yönelik operasyondaAydın'da bir binbaşı yakalandı.

        KARABÜK'TE ANKESÖRLÜ TELEFON OPERASYONU: 11 ASKER GÖZALTINDA

        Karabük merkezli 10 il ve KKTC'de düzenlenen FETÖ/PDY operasyonunda Türk Silahlı Kuvvetler mensubu 11 asker gözaltına alındı.

        Karabük Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte bulunan ankesörlü telefonlar üzerinde yaptığı çalışmalar kapsamında, FETÖ/PDY örgüt üyeleriyle ankesörlü telefonlarla irtibat kurdukları belirlenen kişilere yönelik operasyon düzenledi. Karabük'ün de aralarında bulunduğu 10 il ve KKTC'de yapılan operasyonlarda Türk Silahlı Kuvvetler mensubu 11 asker gözaltına alındı. Bir askerise aranıyor. (DHA)

        KAYSERİ'DEKİ FETÖ/PDY DAVASI

        Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davalarda yargılanan 13 sanık, 1 yıl 6 ay 22 gün ile 9 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

        Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalarda, tutuklu yargılanan Fuat Yavuz, Mehmet Deniz, Hacı Hayarali ve Etem Çamcı, tutuksuz sanıklar meslekten ihraç edilen öğretmen İlyas Özden, Esat Mahmut Beler, Emre Paksoy, Harun Dağdemir, Şevket Ateş ve Yücel Ulusoy ile avukatları hazır bulundu.

        Tutuklu sanıklardan Ahmet Tekin Kütahya, üniversite öğrencisi Mehmet Salih Keskin ise Van'daki cezaevlerinden, tutuksuz yargılanan Ergin Bozkurt ise Bingöl'ün Solhan Adliyesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

        Sanıklardan Bozkurt, Ateş ve Paksoy, ifadelerinde etkin pişmanlık hükümleri kapsamında kolluk kuvvetleri ve savcılığa bildiklerini anlattıklarını belirterek, beraat talep etti.

        Dağdemir'in avukatı, eski polis olan müvekkilinin önceki ifadelerinde, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'un telefonuna yüklendiğini, uygulamayı açamadığı için kullanamadığını aktardığını anımsattı. Avukat, müvekkilinin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırılmasını istedi.

        Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, beraat talebinde bulundu.

        Mahkeme heyeti, sanıklardan Tekin'e "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 9 yıl, Yavuz, Deniz ve Ulusoy'a 7 yıl 6'şar ay, Özden, Beler, Hayarali, Dağdemir, Keskin ve Çamcı'ya 6 yıl 3'er ay hapis cezası verdi. Sanıklardan Tekin'in tutukluluk halinin devamına hükmeden heyet, diğerlerinin tahliyesini kararlaştırdı.

        Heyet, sanıklardan etkin pişmanlıkta bulunan Paksay'a 4 yıl 8 ay 7 gün, Ateş'e 3 yıl 1 ay 15 gün ve Bozkurt'a 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, Bozkurt hakkındaki ceza için hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına hükmetti. (AA)

        DİYARBAKIR'DAKİ FETÖ DAVASINDAKİ BERAAT KARARINA SAVCI İTİRAZ ETTİ

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davada tutuklu yargılanan, darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde "Diyarbakır Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı" olarak görevlendirilen eski Diyarbakır 16. Mekanize Tugay Komutanı tuğgeneral Savaş Beyribey'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan beraat etmesine savcı itirazda bulundu.

        Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde 13 Ekim 2017'de görülen karar duruşmasında savcı sunduğu mütalaasında, Beyribey'in tutukluluk halinin devamı ile "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebinde bulunmuştu.

        Mahkeme ise Beyribey'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından ise beraatine karar verdi.

        SAVCI İTİRAZ ETTİ

        Beyribey'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını isteyen savcı, mahkemenin verdiği "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılması ve tahliye kararının bozulması talebiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine itirazda bulundu.

        Savcı dilekçesinde "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan cezalandırılması gerektiği gerekçesiyle Beyribey'e bu suçtan beraat kararı verilmesinin yasalara aykırı olduğunu savunarak, kararın bozulmasını talep etti. (AA)

        AKINCI ÜSSÜ DAVASI'NDA TELEFON TRAFİĞİ ORTAYA ÇIKTI

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Akıncı 4. Ana Jet Üssü KomutanlığındanMalatya'daki 7. Ana Jet Üssü'nün defalarca arandığı belirlendi.

        FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 76 sanığın yargılandığı dava dosyasında, teşebbüsün komuta merkezi olan Akıncı Hava Üssü ileMalatya7. Ana Jet Üssü'ndeki arama kayıtlarına ilişkin istenen belge ve bilgiler yer aldı.

        Dosyaya giren HTS kayıtlarında, darbe girişimi sırasında Akıncı'danMalatya7. Ana Jet Üssü'ne 15 Temmuz 2016'da saat 09.32 ile 23.58 arasında 14 arama gerçekleştiği belirlendi.

        Kayıtlara göre, tutuklu yargılanan eski Akıncı Üssü Komutanı tuğgeneral Hakan Evrim ve emir astsubayı Fatih Aslantaş, 143. filo komutanı olan ve F-16 kullanarak bombalanması için Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığını lazer poduyla işaretleyen eski Binbaşı Mustafa Azimetli'nin darbe girişimi sırasındaMalatya'daki 7. Ana Jet Üssü'nü aradığı ortaya çıktı.

        Evrim'in 15 Temmuz günü 7. Ana Jet Üssü'nü arayarak saat 12.02'de 12 saniyelik, saat 13.50'de 2 dakika 12 saniyelik, saat 14.11'de de 1 dakika 6 saniyelik görüşme yaptığı belirlendi.

        Hakan Evrim'in emir astsubayı Fatih Aslantaş'ın saat 20.51'de 24 saniyelik, eski 143. filo komutanı binbaşı Mustafa Azimetli'nin ise saat 23.41'de 42 saniyelik, 23.58'de de 18 saniye 7. Ana Jet Üssü ile görüştüğü de tespit edildi.

        Akıncı'dan yapılan aramalaraMalatya7. Ana Jet Üssü'nde kimlerin cevap verdiği ise belirlenemedi.

        AYIK VE ÇİVİLİBAL DA AKINCI ÜSSÜ İLE GÖRÜŞMÜŞ

        Kayıtlarda,Malatya'daki darbe girişimi davasında tutuklu yargılanan dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığı 171. Filo Komutanı Binbaşı Metin Çivilibal'ın da Akıncı Üssü ile irtibat halinde olduğu yer aldı.

        Ayık'ın 15 Temmuz 21.26'da 4. Ana Jet Üs Komutanlığı Emir Astsubayı ile 14 saniye, 21.29'da 150, 16 Temmuz 00.52'de de 14 saniye 4. Ana Jet Üs Komutanlığı 143 Filo Öğretmen Gazinosu, 16 Temmuz 01.02'de 4. Ana Jet Üs Komutanlığı santraliyle 219 saniye görüştüğü kaydedildi.

        Kayıtlarda, 4. Ana Jet Üssü 143 Filodan da Ayık ve Çivilibal ile darbe girişimi sırasında "Malatya'daki kuleden kalkış yapmayın anonsunun yapıldığı" saatlerde görüşmeler yapıldığı yer aldı.

        AramalarınMalatya'dan kaldırılmak istenen ancak pistin kapatılması dolayısıyla kalkış yapamayan 4 F4 savaş uçağının hazırlık aşamasında gerçekleşmesi ise dikkati çekti.

        Darbe girişimi gecesi,MalatyaHavalimanı ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığının ortak kullandığı ana pistler, havaalanındaki itfaiye ve iş araçları ileMalatyaBüyükşehir Belediyesine ait, otobüs, iş makinesi ve kamyon ve otobüslerle tamamen kapatılarak, uçakların kalkış ve iniş yapması engellenmişti. (AA)

        BARTIN'DAKİ FETÖ DAVASI

        Bartın'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan 3 ayrı davada 8 tutuklu sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Bartın Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçlamasıyla yargılanan, üniversite öğrencisi Muhammet Emre Pehlivan ve KHK ile meslekten ihraç edilen öğretmen Cevdet Tepe, tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

        Sanık avukatı ve yakınlarının da hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme başkanı, sanıklar hakkındaki şifreli haberleşme programı "ByLock" tespit ve değerlendirme tutanağının geldiğini bildirdi.

        Savunmalarını yapan sanıklar, örgütle bağlantılarının olmadığını, söz konusu programı kullanmadıklarını ve terör örgütü kurma ve yönetme iddiasını da kabul etmediklerini ifade etti. Uzun süredir tutuklu bulunduklarını anlatan sanıklar, tahliye ve beraatlerini talep etti.

        Pehlivan'ın adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, sanık Tepe'nin tutukluluk halinin devamına hükmetti.

        Aynı mahkemedeki ikinci duruşmada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılanan, örgütle bağlantılı yurtlarda çalışan tutuklu sanıklar Mahmut Arkan, Erdem Mızrak ve Gökhan Şen, savunmalarını tutuklu bulundukları cezaevinden SEGBİS aracılığıyla yaptı.

        Sanıklar, "ByLock" programı kullanmadıklarını ve üzerilerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini belirtti.

        Mahkeme heyeti, Mızrak’ın adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine, Şen ve Arkan’ın ise tutukluluk hallerinin devamına kararlaştırdı.

        Son duruşmada ise örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanıklar üniversite öğrencileri Resul Göçeri, Cihat Çalış ve Hüseyin Sağlam da telefonlarında "ByLock" tespit edildiği iddialarına karşın, programı yüklemediklerini ve kullanmadıklarını öne sürdü.

        Göçeri ve Sağlam’ın adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine, Çalış'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, "ByLock" raporlarının incelenmesi için duruşmaları 6 Mart'a erteledi. (AA)

        HARP AKADEMİLERİ KOMUTANLIĞI İLE İLGİLİ FETÖ DAVASI

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyetler ve eylemlerle Akademi Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu’nun kaçırılarak cezaevine konulmasına ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 116'sı tutuklu, 1'i firari 122 sanığın yargılandığı davanın 24. duruşması başladı.

        İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada görülen duruşmaya, 105 tutuklu, 4 tutuksuz sanıkla avukatları katıldı.

        Duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlığı temsilen avukatlar da hazır bulundu.

        Duruşma, tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

        İDDİANAMEDEN

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan 841 sayfalık iddianamede, dönemin Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ve Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel'in de aralarında olduğu 116’sı tutuklu, 1'i firari 122 sanık asker bulunuyor.

        İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ''suçtan zarar gören'', aralarında dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ile dönemin Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem'in bulunduğu 12 kişi ise ''müşteki'' sıfatıyla yer alıyor.

        CEZA İSTEMLERİ

        Bütün sanıklar hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbetle ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan da ayrı ayrı 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. (AA)

        MUVAZZAF ÜSTEĞMEN FETÖ'DEN GÖZALTINDA

        Eskişehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'ye yönelik düzenlenen operasyonda bir muvazzaf üsteğmen gözaltına alındı.

        Edinilen bilgiye göre, Karabük Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında H.U. hakkında yakalama kararı çıkardı. Eskişehir'de görevli muvazzaf üsteğmen H.U., Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.

        Şüphenin emniyetteki sorgusunun ardından Karabük'e gönderileceği öğrenildi. (İHA)

        KAPATILAN ZİRVE ÜNİVERSİTE'NİN DEKANI TUTUKLANDI

        Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Zirve Üniversitesi Tıp Fakültesi eski dekanı M.Ö. tutuklandı.

        REKLAM

        Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, örgütün şifreli haberleşme programı kullandığı tespit edilen ve KHK ile kapatılan Zirve Üniversitesi Tıp Fakültesi eski dekanı M.Ö. yakalandı.

        Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ