'PKK çözümü engellemek için terör listesine alındı'
İMRALI'da Abdullah Öcalan ile 21 yıl aradan sonra önceki hafta görüşen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle, partisinin Diyarbakır'daki 1. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu
Veysi İPEK / HABERTÜRK
Dicle, 2004 yılında Leyla Zana’ya verilen Sakharov ödülüyle ilgili Avrupa Parlamentosu’nun verdiği yemekte AB Parlamento Başkanı’yla aralarında geçen bir diyalogu ilk kez aktardı. AB Parlamento Başkanı’na, 1984’ten 1999’a kadar 15 yıl savaşırken terör örgütü listesine alınmayan PKK’nın silahları bıraktığı ve barış için çözüm aradığı bir dönemde neden listeye alındığını sorduğunu belirten Dicle, “PKK, El Kaide ile ilişki içinde olduğu için bu listeye aldık” yanıtını aldığını söyledi. Dicle, bunun üzerine “Bu gülünç bir iddiadır, siz buna inanıyor musunuz” diye sorduğunu yanıtın ise “Hayır inanmıyorum istihbarat örgütlerimiz böyle bilgi verdiği için inanmak ve böyle hareket etmek zorundayız” olduğunu belirtti. Dicle, “Oradaki mesele çözümü engellemekti. Tabii ABD ve AB, PKK’yı terör örgütü listesine aldığı için Türkiye Cumhuriyeti bayram ediyordu. Oysa ruhu öldürülen barış ve çözümdü” diye konuştu.
‘BU SON ŞANS’
Dicle, İmralı’da Öcalan’la yaptığı görüşmeyle ilgili ise “Sayın Öcalan görüşmede ‘Hükümete söyleyin bu son şanstır. Bu taslak üzerinde en geç nisana kadar mutlaka bir siyasi çözümü yakalamalıyız. Aksi takdirde sabrımın son noktasındayım. Bir hafta on gün sonra bekliyorum’ dedi. Ama 14 gündür adaya gidip Sayın Öcalan’a Kandil’in mesajını çok şeffaf bir şekilde iletemedik. Hükümeti uyarıyoruz. Bizim yapacağımız analizleri kendileri de yapabilirler ama bulunduğumuz noktanın kıymetini sadece biz değil onlar da bilmelidir” diye konuştu.