Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Öcalan’dan 4 maddelik taslak

        HT GAZETE

        Abdullah Öcalan’ın, hükümete sunduğu müzakere taslağının 4 maddeden oluştuğu ve atılacak adımların takvime bağlandığı ortaya çıktı. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, İMC TV’ye verdiği röportajda dört maddeyi şöyle açıkladı:

        -Birinci maddede yöntem sorunu üzerinde duruluyor.

        -İkinci madde müzakerelerin, çözümün hangi felsefeyle hangi teorik temelle, hangi tarihsel temele dayandırılarak geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

        -Üçüncü madde, müzakere yapılacak konuları ortaya koyuyor.

        -Dördüncü madde, karşılıklı olarak pratik uygulamaların hayata geçirilmesini içeriyor.

        ‘TASLAĞI AÇIKLARIZ’

        Öcalan’ın taslağını değerlendirdiklerini ve destek verdiklerini belirten Bayık, hükümetin süreci ‘sözlü’ götürmek istediğini belirtti. Bayık, “Yazılı belge halinde ve imzalanarak muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu olmadan müzakereler yapılamaz. Türkiye hep işleri diyalogla yürütmek istiyor. Müzakere yapmak istemiyor. Buna geçmek istemiyor, hiçbir şeyin yazılı, imzalı olmasını istemiyor” dedi.

        Bayık, hükümetin süreci sürekli oyaladığını savunarak, “Tekrar oyalama ve aldatmaların önünü almak için takvime bağladık. Eğer yürütülmezse biz hem taslağı kamuoyuna açıklayacağız hem de tavrımızı çok net kamuoyuna duyuracağız” diye konuştu.

        Daha fazla bekleyemeyeceklerini belirten Bayık, “Seçimlere çok kısa bir süre kaldı. AKP zaman yok, müzakere yapamayız, artık seçimlerden sonrasına kalmalı derse de biz bunu kabul etmeyiz” ifadelerini kullandı.

        ‘YA DARBE YA İÇ SAVAŞ’

        Bayık, sürecin uzaması durumunda ne olacağına ilişkin bir soru üzerine, “6, 7, 8 Ekim’de ne olduysa benzer şeyler olabilir. Eğer gerçekten bu hükümet, bu devlet bunu istemiyorsa tek yolu vardır; derhal müzakereye oturmaktır. Türkiye başka yöntemlere başvurmamalıdır. Eğer başvurursa bu aleyhine olur. Bu siyasette ısrar edilirse Türkiye’de ya darbe gelişir ya da bir iç savaş gelişir” dedi.

        SİLAH BIRAKMA

        Gündemlerinde silah bırakma gibi bir konunun bulunmadığını belirten Bayık, “Bu hükümet ve çevresinin oluşturduğu bir gündemdir. Toplumun tümünü bu gündeme çekmeye çalışıyorlar. Kesinlikle bizi buna kimse zorlayamaz. Bizim gündemimizde silah bırakmak yoktur. Gerillanın yurtdışına çıkması yoktur. Bunlar müzakere sonucunda varılacak anlaşmalara bağlı tartışılması gereken sorulardır” ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ