İlker Başbuğ ifade verdi
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Başbuğ, Ergenekon davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul Adliyesine gelerek suç duyurusunda bulundu
Serdar KULAKSIZ/ HABERTÜRK
Ergenekon Davası'nda 'darbeye teşebbüs'ten müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 2 yıl 2 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ergenekon'da kumpas soruşturması kapsamında şikayette bulundu. İstanbul Adalet Sarayı'na dün sabah korumaları ile gelen Başbuğ, içeriye protokol kapısından girdi. Başbuğ'un adliyeye girişinden görüntü alınması engellendi.
ŞİKAYEÇİ OLDU
Başbuğ ilk olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'na nezaket ziyaretinde bulundu. Ardından Ergekon'da kumpas soruşturmasını yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcı Mesut Erdinç Bayhan'a suç duyurusu dilekçesi verdi. İddialara ilişkinde müşteki olarak ifade veren Başbuğ, şikayetçi olduğunu bildirdi.Başbuğ'un dilekçesinde isim belirtmediği ancak sorumluların bulunup, cezalandırılmalarını istediği öğrenildi. Başbuğ daha sonra Ergenekon hakim ve savcılarına ilişkin yaptığı şikayetle ilgili olarak HSYK Başmüfettişine de ifade verdi.
3 YIL ÖNCE AYNI TARİH
Başbuğ, yaptığı açıklamada 30 Aralık 2011'de Ergenekon davasına bakan 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin resen aldığı bir karar ile hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. "Yaklaşık 3 yıl önce. Yarın 30 Aralık. Ben de bugün özellikle Genelkurmay Başkanlığım dönemimde 2008-2010 arasında yaşadığımız olaylara ilişkin olarak tespitlerimi bugün ilgili makamlara iletmek üzere buraya geldim' diyen Başbuğ, "3 yıl önce benim hakkımda suç duyurusunda bulunulmuştu, ben de bugün suç duyurularında bulundum. Allah büyüktür benim bu konuda söyleyeceğim en önemli konu bu" dedi. Başbuğ, "Cezaevinden çıktığımız gün 7 Mart 2014 günü şöyle söyledim ‘Evet bizler benim silah arkadaşlarım emeklisi muvazzafı haksız yere asılsız iddialarla cezaevlerinde yıllarca tutuldular. O gün de dedik ki buna rağmen biz hiçbir zaman ne nefret duyguları ile doluyuz ne intikam duygularının peşindeyiz ne de kişisel kin duyuyoruz. Bizim tek isteğimiz var adalet. Biz bu konuların takipçisi olacağımızı ifade ettik. Buraya gelmemin ana nedeni de budur" dedi.
BU KİŞİLERİN ADİL YARGILANMASINI İSTİYORUZ
Özellikle 2008 ve 2010 yılları arasında hukuk ve adalet alanında yaşanılan haksızlıklara ilişkin yapmış olduğu tespitleri savcıya ilettiğini belirten Başbuğ, şunları kaydetti:
"Biz bu sürecin ne savcısıyız, ne mahkemesiyiz. Bundan sonraki süreç sayın savcılara kalmıştır. Elbette onlar araştırmaları, soruşturmaları neticesinde bir suç unsuruna ulaşırlarsa bunları ilgili adalet mekanizmalarına ileteceklerdir. Dün ne söylediysek bugün de aynı noktadayız. Yarın da aynı noktada olacağız. Bizim tek hedefimiz, amacımız Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emeklisi, muvazzafı bunlara karşı yürütülen iftiralar, asılsız iddialar, gizli tanık ifadelerine dayanarak yaşatılan mağduriyetlerin arkasında gerek planlayıcısı, gerekse uygulayıcısı olarak kimlerin olduğunun yargı tarafından ortaya çıkartılması ve suç unsuru görülen konuların da ilgili mahkemelere iletilmesi ve bu kişilerin adil şekilde yargılanmasını istiyoruz."