Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kadın Canlı bombanın kimliği belli oldu: Elif Sultan Kalsen,Sultanahmet'te canlı bomba:1 şehit,Sultanahmet'te polise canlı bomba saldırısı,Sultanahmet'te polise saldırı!

        Nihat ULUDAĞ / Eray EROLLU / Müslim SARIYAR / HT GAZETE

        Tarihi Sultanahmet Meydanı'nda Yerebatan Sarayı'nın karşısında bulunanTurizm Şube Binası'na, kimliği Elif Sultan Kalsen olarak belirlenen kadın terörist tarafından canlı bomba saldırısı düzenlendi. Şube binasının kapısında gerçekleştirilen saldırıda Elif Sultan Kalsen adlı canlı bomba kadın terörist öldü,bombalı saldırıda ağır yaralanan polis memuru Kenan Kumaş şehit oldu. Acı tesadüf ortaya çıktı; Şehit polis memuru Kenan Kumaş, iki ay önce doğan kızına "Elif" ismini vermişti.

        Polis memuru Taner Şenel ise hafif yaralandı.Gece saatlerinde DHKP-C, yaptığı açıklamaylasaldırıyı üstlendi.

        Örgüte ait internet sitesinde yaptıkları açıklamayla olayı üstlenen Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi, "Feda eylemini gerçekleştiren savaşçımız Elif Sultan Kalsen'dir. Şehidimize ilişkin açıklamayı yarın yapacağız" ifadelerini kullandı.

        Örgüt yaptığı açıklamada "feda eylemleri" adını verdiği canlı bomba eylemlerinin devam edeceğini açıkladı.

        Sultanahmet Meydanı’nda Yerebatan Sarayı’nın karşısında bulunan Turizm Şube Binası’na dün saat 17.20 sıralarında bir kadın gitti. Kadın, İngilizce “Cüzdanımı kaybettim, yardımcı olur musunuz?” diyerek içeri girdi. Kadın, içerideki polislere ise montunun önünü açarak üzerindeki bomba düzeneğini gösterdi. Bu sırada “Bombayı patlatacağım” diyen kadına polisler silahlarını doğrulttu. Ancak saldırgan kadın, elindeki el bombasını polislere doğru attı. Patlamayla birlikte polis memurları silahlarını ateşledi. Saldırgan kadın üzerindeki bomba düzeneğini patlatamadan öldü.

        Olayda polis memuru Kenan Kumaş ağır, Mustafa Bulut isimli polis memuru ise hafif şekilde yaralandı. Polis memurları Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Durumu ağır olan Kumaş burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, şehit oldu. Kumaş’ın, evli ve 2 aylık bir kız çocuğu babası olduğu öğrenildi. Saldırının ardından olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Bölge abluka altına alındı.

        2. BOMBA PATLATILDI

        Olay yerine giden uzman ekip, canlı bomba üzerindeki ikinci bombayı kontrollü olarak patlattı. Patlama sırasında yan binaların camları kırıldı. Görgü tanıkları saldırının ardından bir kişinin olay yerinden kaçtığını öne sürdü.

        DOLMABAHÇE’Yİ HEDEF ALMIŞTI

        Emniyet İstihbarat Dairesi, tüm emniyet birimlerine gönderdiği yazıda, DHKP-C’nin bombalı eylem yapmak üzere yurtdışından 3 eylemcisini Türkiye’ye sokmaya çalıştığı istihbaratının alındığı belirtilmişti. Yazıda, “Dilek Kaya, Fırat Özçelik ve Fehmi Oral Meşe’nin yapmayı planladıkları eylemler için son hazırlık aşamasına gelinmiştir” bilgisi verilmişti. Uyarı yazısındaki 3 isimden Fırat Özçelik, 1 Ocak günü Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı önünde 2 polisin nöbet tuttuğu noktaya el bombası atmıştı. Bomba patlamayınca da tabancayla ateş açmıştı. Tek el ateşin ardından tabancası tutukluk yapan Özçelik, yakalanmış ve tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

        SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU!

        Sultanahmet'te polise canlı bomba saldırısı düzenleyenkadınteröristin kimliği belirlendi. Canlı bombanın DHKP-C’li Elif Sultan Kalşen olduğu belirtildi.

        Kalşen’in, 2012’de Çağlayan Adliyesi önünde bir basın toplantısına katıldığı da ortaya çıktı.

        Kalşen, bir gazetede yayımlanan canlı bomba olduğuyla ilgili haberi yalanlamış, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve görevliler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

        KADIN CANLI BOMBA İLE İLGİLİ ÇARPICI İDDİA

        Saldırının ardından polisin, yapılan inceleme sonrasında canlı bombanın hamile olduğunu bildirdiği iddia edildi.

        BİNBAŞIYA SUİKAST EMRİNİ ELİF SULTAN KALSEN VERMİŞ

        Sultanahmet'te polise yönelik canlı bomba saldırısını gerçekleştiren Sultan Kalsen'in daha önce Sultangazi Polis Merkezi'ne yapılan ve polis memuru Bülent Özkan'ın şehit edildiği saldırı sonrasında 9 canlı bombadan biri olarak arandığı ortaya çıkmıştı.

        Bu olayın ardından Kalsen, bir basın açıklaması yaparak iddiaları yalanlamış fakat DHKP-C'ye düzenlenen operasyonda tutuklanmıştı.

        Mahmeke tarafından kabul edilen iddianamede tutuklanarak cezaevine gönderilen Kalsen'in DHKP-C tetikçisine, Hayata Dönüş operasyonu sırasında Bayrampaşa Cezaevi'nde görevli olan emekli binbaşı Z.B.'nin öldürülmesi için istihbarat toplama emri verdiği tespit edilmişti. Emniyete gelen ihbarlar neticesinde yakalanan Ömür Altun, bunu itiraf etmiş ve suikast için istihbarat toplama emrini Elif Sultan Kalsen'den aldığını açıklamıştı.

        'KULUÇKA ALANI'NA YAPILAN OPERASYONDA GÖZALTI

        Sultanahmet saldırısında polis memuru Kenan Kumaş'ı şehit eden ve bir polis memurunun da yaralanmasına neden olan Elif Sultan Kalsen, daha önce DHKP-C'nin Okmeydanı'ndaki 'kuluçka alanı'na yapılan operasyon sonrasında polis tarafından arandığı ortaya çıktı.

        500 polis ve özel harekat birliklerinin de katıldığı operasyon öncesinde binlerce dakikalık MOBESE kayıları incelenmiş ve Okmeydanı'nı savaş alanına çeviren kişilerin kimlikleri tek tek ortaya çıkarılmıştı. Yapılan bu operasyon sonrasında 44 kişi gözaltına alınmış ve Elif Sultan Kalsen için ise arama çalışması başlatılmıştı.

        Tarihi Sultanahmet Meydanı'nda Yerebatan Sarayı'nın karşısında bulunan Turizm Şube Binası'da bugün saat 17.20 sıralarında gelen Elif Sultan Kalsen isimli kadın terörist, içeri girmek için kapıya yöneldi. Tam bu sırada ise bomba patlattı. Sultan Kalsen olay yerinde parçalandı.

        Şube binası önünde nöbet tutan 2 polis memuruyaralandı. Yaralanan polis memurları, Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Ağır yaralanan polis memuru Kenan Kumaş şehit oldu.

        OLAY NASIL OLDU?

        Turizm Şube Müdürlüğü'ne yönelik bombalı saldırıyı gerçekleştiren ve hayatını kaybeden kadın olay yerine birisi çantasında, birisi paltosunun cebinde, birisi de elinde olmak üzere 3 el bombasıyla geldi.

        Nöbet kulübesine yaklaşan kadın terörist Kalsen, elindeki el bombasının pimini çektiği sırada polis memuru Kenan Kumaş ateş etti. Saldırıda kadın olay yerinde, polis memuru Kumaş ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

        ŞEHİT POLİSİN EŞİ VE 2 AYLIK BEBEĞİ HASTANEYE GELDİ

        Sultanahmet'teki Turizm Polisi Şube Müdürlüğü girişinde bulunan nöbetçi kulübesine yönelik canlı bomba saldırısında şehit olan polis memuru Kenan Kumaş'ın eşi Gülcan Kumaş, 2 aylık bebekleri Elif Yaren ile birlikte Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi.

        Gülcan Kumaş, bebeği ve bir yakınıyla birlikte akşam saatlerinde geldiği hastanede bir süre kaldıktan sonra, ayrıldı.Gülcan Kumaş'ın güçlükle ayakta durduğu ve koluna kadın polislerin girdiği dikkat çekti. Kumaş'ın, araca bindikten sonra ise 2 aylık bebeğini kucağına alarak sarıldığı ve gözyaşı döktüğü görüldü.

        ŞEHİT ACISI TRABZON'A DÜŞTÜ

        Kenan Kumaş'ın Trabzon'daki baba evinde gözyaşı hakim. Şehit haberi üzerine Kumaş'ın Bahçecik Mahallesi'nde oturan ailesi büyük üzüntü yaşadı, eve Türk bayrakları asıldı.

        Şehit polis memuru Kumaş'ın akrabası Şenol İnci, yaptığı açıklamada, Kenan Kumaş'ın yaklaşık 5 yıllık polis memuru olduğunu söyledi.

        Kumaş'ın 2,5 yıl önce evlendiğini ve 2 aylık bir kız çocuğunun olduğunu ifade eden İnci, "Eşi Trabzon'da doğum yaptı. Çünkü Kenan, çocuğunun nüfus kağıdına 'Trabzon' yazılmasını istiyordu" dedi. Kumaş'ın fizik öğretmeni olduğunu ve 3-4 yıl özel dershanelerde öğretmenlik yaptıktan sonra polislik mesleğini seçtiğini ifade eden İnci, "Milletimizin başısağolsun, terörü lanetliyorum" diye konuştu.

        Kumaş'ın şehit düştüğü haberi üzerine babası Ahmet Kumaş, kardeşi ve iki dayısının cenazeyi almak için İstanbul'a gittiği öğrenildi.

        Kumaş'ın cenazesinin İstanbul'da yapılacak işlemlerin ardından Trabzon'a getirileceği ve Tonya ilçesine bağlı İskenderli Mahallesi'nde defnedileceği öğrenildi.

        İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDE TÖREN DÜZENLENECEK

        Sultanahmet'teki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Turizm Şube Müdürlüğü'ne yönelik bombalı saldırıda şehit olan polis memuru 33 yaşındaki Kenan Kumaş için bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tören düzenlenecek. Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün son bir yılda terör örgütlerine yönelik 65 operasyon düzenlediği öğrenildi. Kumaş'ın kentte son bir yılda terör saldırılarında şehit olan tek polis olduğu belirtildi.

        İSTANBUL VALİSİ VASİP ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA

        İstanbul Valisi Vasip Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, saat 17:20 sularında canlı bomba olan kadın teröristin, ingilizce konuşarak, cüzdanını kaybettiği bahanesiyle binaya giriş yaptıktan sonra üstündeki bombayı patlattığını belirtti. Vali Şahin, kadın canlı bombanın öldüğünü söyledi.

        1 Ocak günü terör örgütü DHKP-C örgütü üyesi Fırat Özçelik, Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı önünde 2 polisin nöbet tuttuğu noktaya el bombası atmıştı. Bomba patlamayınca da tabancayla ateş açmıştı. Tek el ateşin ardından tabancası tutukluk yapan Özçelik, yakalanmış ve tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ