Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'nin hazırladığı politika notunda sağlık sisteminden e-bilete kadar birçok uygulamanın toplumu fişleme aracı haline geldiği belirtildi

        HABERTÜRK/ANKARA

        Notta AK Parti iktidarında, sağlık sisteminden e-bilete kadar birçok uygulamanın toplumu fişleme aracı haline geldiği belirtilerek şu tespitlere yer verildi:

        ■■ İç Güvenlik Paketi, “makul şüphe” uygulaması ile polise neredeyse sınırsız ve keyfi bir arama yetkisi veriyor. İktidar, paralel yapılanmalar yaftasıyla kendisini polis devletinden ayrıştırmaya çalışırken daha güçlü bir polis devleti inşa etmektedir.

        ■■ Polis devleti anlayışı toplumun her alanına girmeye başlamıştır. Gözetim artık insanların birbirlerine göz kulak olması, eski deyimle sahip çıkması olmaktan çıkmıştır. Gözetim, kurumsal ve toplumsal bir fişlemeye dönüşmüştür.

        ■■ Ulusal Sağlık Bilgi Sistemleri de benzer ama daha bütüncül bir çabayı temsil etmektedir. Sağlığımızla ilgili veriler bürokrasinin çarkları arasında dolaşmakta ve hasta-doktor ilişkisinin mahremiyeti yok edilmektedir. Doktorlar fişlemenin öznesi haline getirilmektedir.

        ■■ 2014 yılı sonunda TBMM’ye gelen Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı da bu otoriter zihniyetin ürünüdür. Buna göre kişisel bilgiler istisnai hükümler üzerinden devlete açık hale getirilmektedir. Polis, Jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) neredeyse sınırsız bir fişleme yetkisine kavuşmaktadır.

        ■■ Gezi Parkı eylemlerinden sonra, fişleme uygulamaları hem çeşitlenmiş hem de artmıştır. Eylemlerin hemen ardından “muhbir vatandaş” projesi başlatılmıştır.

        ■■ AKP tarafından devam ettirilen Genel Bilgi Taraması da (GBT) aynı mantıkla vatandaşı potansiyel suçlu olarak kodlamaktadır. Benzer bir uygulama ile nüfus ve vatandaşlık işlerinin soy kodları fişlemesi devam ettirilmektedir. Azınlık statüsünde yer alan Rum, Ermeni ve Yahudiler soy kodları ile fişlenmeye devam etmektedir.

        ■■ İktidarın, taraftarları denetlemeye yönelik e-bilet girişimi dünyadaki fişleme örnekleri içinde bir ilktir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ