Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Malatya'da iki askeri uçak düştü: 4 asker şehit, Malatya askeri uçak düştü,

        HABERTURK.COM/AJANSLAR

        Malatya 7. Hava Jet Komutanlığı'ndan eğitim amaçlı havalanan 2RF-4E keşif uçağıradardan kayboldu, Malatya Akçadağ bölgesinde uçakların enkazına ulaşıldı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, 4 pilotun şehit olduğunu açıkladı.Bakan Ala, "Kaza kırım raporundan sonra nedeni açıklanabilir. Malatya sınırları içinde Akçadağ mevkiinde....Tabii tahminlerimiz var. Birbirine çarpma olabilir büyük ihtimalle ya da hava şartları...Dışarıdan bir şey söz konusu değil. İki uçağın enkazına da ulaşıldı" dedi.

        TSK'dan yapılan açıklamada, "İki uçakla 19.05'te irtibat kesildi. 20.45'te iki uçağın enkazına ulaşıldı.4 kahraman pilotumuz şehit oldu" denildi.

        Düşen uçaklarda şehit düşen pilotların isimleri belli oldu. Kazada

        Kurmay Binbaşı Salih Sezer, Üsteğmen Salih Atalay ile Zeynel Özbahçeçi (altta) ve Onur Özkaya (sağda)

        isimli subaylar şehit oldu.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile telefonda görüştü, taziyelerini ilettti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve TSK camiasına baş sağlığı diliyorum" dedi.

        Alınan bilgiye göre, Malatya'daki 7. Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan2 RF-4E keşif uçağıylaAkçadağ ilçesi yakınlarında irtibatın kesildiği bilgisi üzerine bölgede arama çalışması başlatıldı.

        Vatandaşların patlama sesi duyduklarını bildirmeleri üzerine arama kurtarma ekiplerinin çalışması Potolar mevkisinde yoğunlaştırıldı. Bölgeye çok sayıda jandarma, 112 Acil Servis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi.

        Kazayla ilgili 3 olasılık şöyle:

        1. Kol düzeninde ilerleyen uçaklar elektronik sistemler kapalı ‘kör uçuş’ eğitimi sırasında sis nedeniyle dağa ya da birbirlerine çarparak kırıma uğramış olabilir. Pilotların iyi tanıdıkları bu bölgede, görüş mesafesi düşük de olsa, böyle bir hataya düşmeyecekleri tahmin ediliyor. Ancak Balıkesir’de 1976 yılında gece uçuşuna çıkan iki F-5 uçağından biri dağa çarpınca arkadan gelen ikinci uçak da dağa çakılmıştı.

        2. Lider uçakta meydana gelen teknik bir arıza nedeniyle kumanda kaybedilmiş ve arkadan gelen ikinci uçak ile temas yaşanmış olabilir.

        3. Uçakların birinde ya da her ikisinde gösterge arızası yaşanmış ve bu nedenle görüşün düşük olduğu sisli ve karanlık havada çarpışma meydana gelmiş olabilir.

        TSK'DAN AÇIKLAMA

        Genelkurmay Başkanlığı'ndanyapılan açıklamada, "Bu akşam 18.07’de Malatya’da konuşlu 7’inci Ana Jet Üssünden planlı gece uçuş eğitimi için kalkan iki adet RF-4E Keşif Uçağı ile saat 19.05’te radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama faaliyetlerine başlanmıştır.Saat 20.45’te iki uçağımızın da enkazına ulaşılmış ve maalesef dört kahraman pilotumuz şehit olmuşlardır.Bu elim kaza neticesinde şahadet mertebesine erişen kahraman pilot arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet kederli aile fertlerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz" denildi.

        İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Efkan Ala, TBMM Genel Kurulu'nda, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural'ın Malatya'da iki savaş uçağının düştüğüne dair basından haberler aldıklarını ve hükümet yetkililerinin bilgilendirmesini istedi. TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut'ta İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya söz verdi.

        Bakan Ala, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Maalesef bugün akşamüstü Malatya'dan havalanan iki savaş uçağımız daha sonra irtibat kesilmiş ve haber alınamamıştır. Jandarma Komutanı olay yerine ulaştı. Biraz önce rapor etmeye başladı. Kesin bilgi vermek üzere şu anda orada kesin rapor bekleniyor. Elimizde bana ulaşan bilgi, pilotlarımızdan ikisinin şehit olduğu diğer ikisi hakkında bilgi yok. Kısa zamanda bilgi edilecek. Genelkurmayımız da olay netleşince bize bilgi gönderecek. O zaman detaylı kesin bilgi arz ederim."

        Bakan Ala, daha sonra şehit sayısının 4 olduğunu açıkladı. Ala,"Maalesef 4 şehidimiz var. İki uçağın da enkazına ulaşıldı" dedi.

        CEMİL ÇİÇEK'TEN TAZİYE MESAJI

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Malatya'da iki askeri uçağın düşmesi sonucu 4 askerin şehit olması nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'e başsağlığı mesajı gönderdi.

        Çiçek, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Kanada'dan gönderdiği mesajda, şunları kaydetti:

        "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin keşif uçuşu gerçekleştiren iki askeri eğitim uçağının Malatya Akçadağ ilçesi yakınlarında düştüğü elim kazada 4 pilotumuzun şehit olmasından büyük üzüntü duydum.

        Şehit pilotlarımıza Allah'tan rahmet, size ve şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum."

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya'da düşen 2 askeri uçakta 4 pilotun şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne taziyelerini iletti.

        Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait RF-4E tipi 2 askeri eğitim uçağının Malatya'nın Akçadağ ilçesi yakınlarında düştüğünü öğrenmesinin akabinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile telefonda görüştü.

        Kazaya ilişkin bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, pilotların hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve Türk Silahlı Kuvvetler camiasına başsağlığı dileğinde bulundu.

        TÜRK YILDIZLARI'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Konya 3. Ana Jet Üssü'nde görev yapan Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları, Malatya'da iki askeri uçağın düşmesi sonucu 4 pilotun şehit olması nedeniyle sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla başsağlığı mesajı yayınladı.

        Türk Yıldızları pilotları, sosyal paylaşım sitesinde açtıkları hesaptan yayınladıkları mesajda, şunları kaydetti:

        "4 kahraman silah arkadaşımız şehadet mertebesine ulaştı bu akşam. Canımızdan can kaybettik ancak sonsuz gökyüzüne 4 kardeşimizi daha emanet ettik. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, bu tarifsiz acıyı yaşayan ailelerine ve tüm silah arkadaşlarımıza sabır diliyoruz. Milletimizin başı sağolsun."

        MALATYA VALİSİ OLAY YERİNE GİTTİ

        Malatya Valisi Süleyman Kamçı, iki askeri uçağın düşmesinin ardından enkaz bölgesi yakınlarındaki İkinciler Mahallesi'ne geldi.

        Akçadağ ilçesine bağlı İkinciler Mahallesi'ne gelen Vali Kamçı, yetkililerden bilgi aldı. Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü görevlileri, 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Mahalle çıkışına şerit çeken jandarma ekipleri, enkaz bölgesine geçişe izin vermiyor.

        İkinciler Mahallesi sakinlerinden İsmail Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat 19.30 sıralarında mahalle yakınlarında ışık gördüğünü belirterek, "Köy komple aydınlandı. Muhtara ve karakol komutanına telefon ettim. Yarım saat-1 saat içerisinde ben de buraya geldim" diye konuştu.

        Mahallenin eski muhtarı Hasan Aktaş ise "Ses duyduk, patlama zannettik. Sonradan uçak düştüğü haberini aldık" dedi.

        İZMİR'E ŞEHİT ACISI DÜŞTÜ

        RF-4E tipi uçakta şehit düşen Hava Pilot Üsteğmen Onur Özkaya'nın İzmir'deki baba evine ateş düştü. Uçak düştüğünü haberini televizyondan öğrenen baba Cengiz Özkaya'ya pilot oğlunun şehit haberini Ege Ordu Komutanlığı'nda görevli subaylar verdi. Malatya'da görev yapan Onur Özkaya'nın bir çocuk babası olduğu, eşinin de Malatya'da öğretmenlik yaptığı öğrenildi.

        Onur Özkaya'nın İzmir'deki baba evine gelen hava kuvvetleri personeli acı haberi güçlükle verdi.

        Şehit Pilotun babası Cengiz Özkaya, oğlunun şehit olduğu haberiyle yıkıldı.

        CENAZELER MORGA KALDIRILDI

        Malatya'nın Akçadağ ilçesinde iki askeri uçağın düşmesi sonucu şehit olan 4 pilotun cenazesi, Adli Tıp Kurumu Malatya Grup Başkanlığı morguna kaldırıldı.

        Malatya'daki 7'nci Ana Jet Üssü'nden planlı gece uçuş eğitimi için kalkan iki RF-4E keşif uçağının dün akşam Akçadağ ilçesi İkinciler Mahallesi Potolar mevkisinde düşmesi sonucu şehit olan 4 pilotun naaşı, Akçadağ Devlet Hastanesinden ambulanslarla Malatya'ya getirildi. Şehitlerin cenazesi, Adli Tıp Kurumu Malatya Grup Başkanlığı morguna konuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ