Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan adaylığını geri çekti, Hakan Fidan AK Parti'ye yaptığı başvuruyu geri çekti

        Eski Müsteşarı Hakan Fidan, milletvekili olmak için istifa ettiği görevine döndü. İstifası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirilen Fidan dün akşam saatlerinde, Bakanlar Kurulu sürerken bir açıklama yaparak milletvekili aday adaylığı başvurusunu geri çektiğini duyurdu.

        Fidan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkeme ve milletime hizmet yolunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tevdi edilen her vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağım. Bu vesileyle, destek ve itimatlarından dolayı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve aziz milletimize şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım.”

        ‘YAKIN ZAMANDA BAŞLAYACAK’

        Fidan’ın bu açıklamasının ardından ortaya atılan iddialara, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, son verdi. Fidan’ın adaylığını duyduğunda “Ona MİT Müsteşarı olarak ihtiyacımız vardı. Keşke bunu yapmasaydı” dediğini hatırlatan Arınç şöyle konuştu: “Bugün itibarıyla MİT Müsteşarı aday adaylığından vazgeçtiğini ifade ederek Başbakanımıza durumu iletti. Başbakanımız da Cumhurbaşkanımızla yaptığı görüşme sonucunda bunu olumlu karşıladılar. Kendisinin açıklaması basına düşmüştür. Burada hem teşekkür ediyor hem de kendisine verilen görevi layıkıyla yapacağını söylüyor. Başbakanımızın Cumhurbaşkanımızla mutabık kalmasından sonra, müsteşarın verdiği açıklamayı ben yeterli görüyorum. Başbakanımız, Fidan’ı tekrar MİT Müsteşarlığı’nda görevlendirmiştir. Onay vermiştir. Bu onay itibarıyla yakın zamanda kendileri MİT Müsteşarlığı’na başlayacaktır.”

        ‘GERİ DÖNÜŞÜ MÜMKÜN’

        Arınç, “Fidan MİT Müsteşarlığı’na dönemez” ifadesini kullanan CHP’li Haluk Koç için “Boş konuşan, hakaretten başka bir şey bilmeyen bir garip siyasetçidir” ifadesini kullanarak şöyle devam etti: “Her kamu görevlisi aday adayı olmak için görevinden ayrılabilir. Geri dönüşleri mümkündür. Sadece bazı görevlerde bulunanlar dönemez. TSK, yargı mensuplarıdır. Burada olan şudur. MİT Müsteşarımız aday adayı olacağını ifade ederek, görevinden ayrılmıştır. Başbakanın onayıyla aday adaylığı yolu açılmıştır. Bugün tersine bir prosedür uygulanacaktır. O kişi ‘Ben aday adaylığından vazgeçiyorum’ diyecektir. Ona onay veren makam da eski görevine iade edecektir. Bu işlem de tamamlanmıştır. O konuşan kişi, partiye üye oldu derse cehaletini ortaya koyar” ifadesini kullandı.

        ÖNCE DAVUTOĞLU’NA SÖYLEDİ

        Milletvekilliği için aday adaylık başvurusunu geri çeken Fidan’ın, bu kararını 7 Mart’ta New York’tan dönen Başbakan Ahmet Davutoğlu’na açıkladığı öğrenildi. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre Davutoğlu, Fidan’ın adaylığı geri alma kararını dün Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Fidan’ın durumu Erdoğan ve Davutoğlu tarafından istişare edilerek uygun bulundu. Bunun üzerine Fidan’ın, aday adaylığını çektiğine ilişkin açıklamayı yaptığı ifade edildi.

        FİDAN’IN FIRTINALI ADAYLIK SÜRECİ

        HAKAN Fidan’ın politika macerası 30 gün sürdü. İstifa ettiği günden beri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sürekli eleştirilen Fidan’ın adaylık sürecinde gün gün yaşananlar şöyle: 26 OCAK: Fidan’ın milletvekili adayı olacağına yönelik haberler yayınlanmaya başlandı.

        3 ŞUBAT: Erdoğan, iddialarla ilgili olarak, “Sayın Başbakan bana bu soruları sorduğunda kendisine verdiğim cevap onda saklıdır. Karar mercii de Sayın Başbakan’dır” dedi.

        4 ŞUBAT: Davutoğlu, Fidan’ın istifa edeceği haberleriyle ilgili, “Hangi görevi alırsa, nerede bulunursa hakkını verir, cesurdur, yiğittir, attığı adımdan da geri dönmez. Bu memlekete de daha çok hizmet edeceği alanlar olacaktır. Hakan Bey’le ilgili her konuda ve her yerde pozitif dururum” diye konuştu.

        7 ŞUBAT: Fidan, 2012’de İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya tarafından KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldığı günün 3. yıldönümünde, 10 Şubat itibarıyla milletvekili aday adaylığı için istifa ettiğini açıkladı. Davutoğlu, “Operasyon Hakan Bey’e değil aslında Sayın Cumhurbaşkanımıza yapılan bir operasyondu. 7 Şubat’a denk gelmesi planlanmış bir durum değil ama tevafuktur” dedi.

        8 ŞUBAT: Erdoğan, “Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu çok açık, net söyleyeyim. Bunu Sayın Başbakan’a da söyledim. Daha önce de söylediğim gibi yani adaylığını kabul etmek veya onu aday olarak göstermek; o Sayın Başbakan’ın takdiridir, ona da benim karışma yetkim yok, böyle bir hakkım da yok” değerlendirmesini yaptı.

        10 ŞUBAT: Fidan’ın istifası işleme konuldu. Yerine, yardımcısı İsmail Hakkı Musa vekaleten getirildi. Erdoğan, Kolombiya ziyareti sırasında, “MİT sıradan bir kurum değildir. Nitekim ben oraya son derece güvenilen, hatta ‘sır küpüm’ olarak görebileceğim birini getirmiştim. Dolayısıyla bu makama gelmiş olan bir kardeşimizin milletvekili adayı olmak ya da onun ötesinde bazı görevleri kafasında planlamak gibi bir durumu olabilir. Ya da ona belki bu tür bazı vaatlerde bulunulmuş olabilir, orasını bilemem. Dolayısıyla doğru bulmuyorum ama kendileri artık yorulduklarını söyleyerek, burada daha fazla devam edemeyeceklerini söyleyerek maalesef böyle bir adım atmayı uygun buldular ve bu adımı attılar. Bundan sonraki süreç Sayın Başbakan’a ait olan bir süreçtir. Yerine kim gelecekse Sayın Başbakan teklif yapar. Biz de onar ya da onamayız” diye konuştu.

        11 ŞUBAT: Başbakan Davutoğlu, Fidan’ın istifası konusunda hâlâ aynı görüşte olduğunu söyledi.

        20 ŞUBAT: Fidan, AK Parti Ankara 1’nci bölgeden milletvekili aday adayı olmak için partiye başvurdu.

        2 MART: Fidan, umre dönüşü Medine’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü.

        4 MART: Erdoğan, Suudi Arabistan dönüşü, Fidan’a hâlâ kırgın olduğunu belirterek, “Göreve getiren benim. Müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Tabii ki kırgınım” dedi.

        6 MART: Erdoğan, gazetecilerin ‘Hakan Fidan’a olan kırgınlığınız devam ediyor mu?’ sorusuna, “Daha önceki kararlarımın hepsi biliniyor, ortada. Bundan sonraki süreç tamamen Hakan Bey’in kendisine aittir” cevabını verdi.

        ‘YEMİNLERİNİ İHLAL EDİYORLAR’

        MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da bu kararla Başbakan Davutoğlu ve Bakanlar Kurulu’nunu namusları ve şerefleri üzerine ettikleri yemini ihlal ettiğini ileri sürerek “Siyasi Partiler Kanunu’nun 19. maddesine göre, aday olmak için görevinden istifa eden rütbeli askerlerin seçilemedikleri takdirde görevlerine dönmeleri mümkün değildir. MİT Müsteşarı bunun içinde yoktur, ama resmi bir görevi deruhte ettiği ve bir siyasi parti ismini anarak ayrıldığı için tarafsızlığını yitirmiştir. Artık MİT Müsteşarlığı’na gelemez” diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise CHP’li Gök’ün “kepazelik” ifadesini şiddetle kınadığını vurgulayarak “Milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa eden bürokratlar aday yapılmadığında ve görevlerine iade edildiklerinde buna kepazelik mi diyoruz? Bunda hukuki olmayan ne vardır? Kendisi adaylığını çekmiş, Başbakanlık da hukuktan kaynaklanan hakkını kullanarak görevine iade etmiştir” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ