Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa "Hamilelikte şeker testi zararlı" diyen Canan Karatay'a suç duyurusu

        HABERTÜRK/ANKARA

        Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Prof. Dr. Karatay hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dernek, Karatay’ı Sağlık Bakanlığı’na da şikâyet etti

        Prof. Dr. Canan Karatay’ın, katıldığı bir televizyon programında “Gebelikte yapılan şeker yükleme testi bebeğe zarar verir” açıklaması uzmanlar tarafından tepki çekmişti. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği de “Uzmanlığı kardiyoloji olan saygıdeğer bir profesör hanımefendi, televizyonlarda bu asılsız iddialarda bulunuyor” sözleriyle tepki göstermişti. İşte Karatay’ın bu açıklamaları yargıya taşındı.

        ‘ŞEKER YÜKLEMESİ ŞART’

        Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği de Prof. Dr. Karatay hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dernek, Karatay’ı Sağlık Bakanlığı’na da şikâyet etti. Derneğin açıklamasında, “Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Diyabet Federasyonu, Amerikan Diyabet Cemiyeti, Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Amerikan Endokrin Derneği, Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri, Avrupa Endokrin Derneği, İngiliz, Alman, Fransız, İsveç, Finlandiya, Kanada, Hollanda, Avustralya ve Türkiye’nin diyabet, endokrin ve kadın-doğum otoriteleri, sağlık bakanlıkları dahil, tüm kurumlar gebelik şekerini kabul ediyor. Bu kurumlar, tanı için ise şeker yükleme testinin şart olduğunu vurguluyor” denildi.

        RİSK YÜZDE 50 CİVARINDA

        Açıklama şöyle devam etti: “Hamile kadınlarda önlem alınmazsa bir sonraki gebelikte diyabetin tekrarlama olasılığı yüzde 50-80 arasında. Ayrıca gebelik diyabet öyküsü olan kadınlarda 50’li yaşlara doğru kalıcı tip 2 diyabet gelişme riski yüzde 50 civarında. Bu sebeple diyabet koruma programlarına öncelikli olarak bu kadınların dahil edilmesi öneriliyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ