Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP ön seçimlerinde İstanbul'da önde gelen isimler belli oluyor

        HT GAZETE

        CHP’nin 45 seçim çevresinde yaptığı ön seçimde İzmir ikinci bölgeden sandığa giren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, rakiplerine fark atarak birinci olurken, eski Genel Başkan Deniz Baykal memleketi Antalya’da ikinci olabildi. Ön seçimde birçok ilde yeni yüzler ilk sıralara çıkarken, iki ilde kadın adaylar birinci sıraya yerleşti.

        Milletvekili adaylarını 55 merkezde önseçimle belirleme kararı alan CHP’de partililer dün 41 il ve 45 merkezde, hâkim gözetiminde sandık başına gitti. Genel seçim provası olarak da yorumlanan, üyelerin yoğun ilgi gösterdiği önseçim sabah saat 08.00’de başladı. Sandıklar 17.00’de kapandı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu önseçime İzmir’den girdi ancak oyunu İzmirli üyeleri etkilememek için Ankara’da kullandı.

        SARIGÜL İLK 3'TE YER ALMIYOR

        İstanbul’da oyların sayımı ve ilçelerden gelen tutanakların birleştirilmesi işleminin sabaha kadar süreceği açıklanırken sürpriz isimlerin ilk sıralarda yer aldığı görüldü.

        2. Bölge’de ön seçime katılan eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül beklediği oylara ulaşamazken 5. sırada göründüğü öğrenildi.

        İstanbul’da dün gece yarısı itibariyle 1. Bölge’de Gamze İlgezdi ilk sırada yer alırken onu Mahmut Tanal ile Barış Yarkadaş’ın izlediği, 2. Bölge’de ilk sırada Aykut Erdoğdu’nun ikinci sırada Dursun Çiçek’in, üçüncü sırada ise Didem Engin’in yer aldığı belirtildi. 3. Bölge’de ise ilk 3 sırada İlhan Cihaner, Ali Şeker ve Zeynel Emre yer alıyordu.

        KILIÇDAROĞLU İKİYE KATLADI

        Kılıçdaroğlu yarışa girdiği İzmir 2. bölgede en yakın takipçisine 16 bin 441 oy fark attı. 32 bin 75 oyla birinci olan Kılıçdaroğlu’nu, 15 bin 634 oyla Mustafa Balbay izledi. Üçüncü Atilla Sertel ise 12 bin 268 oy aldı. İzmir’de 1. bölgenin galibi de 16 bin 819 oyla İzmir Milletvekili Musa Çam oldu.

        ANKARA'DA SAV LİSTEYE GİREMEDİ

        Ankara 1 Bölge’de eski CHP Ankara eski İl Başkanı Necati Yılmaz ile CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ilk iki sırayı aldı.

        Haziran ruhuyla sokağın sesini Meclis’e taşımaya adayım” sloganıyla aday olan Avukat Ali Haydar Hakverdi ise sürpriz yaparak üçüncü sırada yer aldı.1. Bölgede eski Genel sekreter Önder Sav ile eski MYK üyesi Hakkı Süha Okay listeye giremedi. Karamanmaraş Milletvkeili Durdu Özbolat’ın ise 1. bölgeden aday listesine girdiği ancak seçilebilir bir sırada olmadığı öğrenildi.

        Ankara 1 ve 2. bölgede ilk üç sıra şöyle oluştu: Ankara 1. bölge: Necati Yılmaz, Aylin Nazlıaka, Ali Haydar Hakverdi. Ankara 2. bölge: Murat Emir, Nihat Yeşil, Ali Rıza Erbay.

        KADIN DEVRİMİ

        Ön seçimde Denizli’de Melike Basmacı birinci olurken, Afyonkarahisar da ise Burcu Kayıkçı birinci olmayı başardı. Ankara’da birinci bölgede mevcut milletvekili Aylin Nazlıaka yeniden seçilmeyi garantilerken, eski Ankara İl Başkanı Necati Yılmaz, Ali Haydar Hakverdi ve Hikmet Tepe ilk sırayı paylaşan isimler oldular.

        MİLLETVEKİLLERİ ZORLANDI

        CHP’de mevcut milletvekillerinden bazıları liste dışı kaldı. Ön seçime katılmalarına rağmen Manisa milletvekilleri Hasan Ören ve Sakine Öz ilk dörde girmeyi başaramadı. Kırklareli’nde Turgut Dibek, Çanakkale’de Serdar Soydan, Uşak’ta Dilek Akagün Yılmaz, Afyon’da Ahmet Toptaş, Balıkesir’de Nedret Akova ve Ahmet Gümüş listelerde kendilerine yer bulamadı.

        Amasya Milletvekili Ramis Topal ve Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu önseçimde ikinci, Balıkesir’de Namık Havutça üçüncü sırayı aldı. Çanakkale’de Ali Sarıbaş, Ordu’da İdris Yıldız, Sivas’da Malik Ejed Özdemir, Erzincan’da Muharrem Işık da listenin milletvekili seçilmesi zor sıralarında kendilerine yer bulabildi.

        SANDIKTAN ÇIKTILAR

        Doğan Şafak Niğde’den, Rıza Yalçınkaya Bartın’dan, Tufan Köse Çorum’dan, Tanju Özcan Bolu’dan, Metin Lütfi Baydar Aydın’dan, Özgür Özel Manisa’dan ön seçimde birinci olarak çıktılar. Eğilim yoklamasının yapıldığı Trabzon’da ise ilk sırayı Haluk Pekşen aldı.

        EN GENÇ KADIN ADAY KONTENJANA TAKILDI

        Aydın’da yapılan önseçimde ilk sırada 8 bin 70 oy alan Metin Lütfü Baydar yer aldı. 7 bin 940 oy alan Hüseyin Yıldız ikinci ve 6 bin 268 oy alan Mehmet Fatih Atay üçüncü oldu. Televizyoncu Tayfun Talipoğlu 5 bin 412 oyla dördüncü, Ferda Erkut Çağlar 5 bin 330 oyla beşinci, Ali Ulvi Akoğlu da 4 bin 928 oy alarak altıncı oldu. Türkiye’nin en genç kadın aday adayı olan CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Fulya Üstündağ da 4 bin 872 oy alarak 7’inci oldu. Ancak, Bülent Tezcan’ın kontenjan adayı olması nedeniyle 8’inci sıraya gerileyen Üstündağ, listeye giremedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ