Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP Kürtlere ‘Biz de varız’ diyecek, HDP milliyetçinin ‘vicdanı’na seslenecek

        Saliha ÇOLAK / Esra YAZDIÇ DEMİR / HT GAZETE

        Siyasi partiler, 7 Haziran’daki milletvekilliği genel seçiminde kıyasıya yarışacak aday listelerini belirleyip Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Listelerdeki renkli isimler, renkli bir yarışın da habercisi. Ancak bu seçimde, partilerin, taban açısından zayıf oldukları bölgelerde kendilerini gösterme çabaları da öne çıkacak.

        Özellikle çözüm sürecinin geldiği noktada MHP’nin Kürt oyların çoğunlukta olduğu Doğu ve Güneydoğu’da, rotayı ‘Türkiye ya da merkez partisi’ olma hedefine kıran HDP’nin ise milliyetçilik damarı yüksek Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz’de nasıl bir sonuç alacağı merak konusu. Kendileri için ‘imkânsız’ görünen seçim bölgelerinde kampanya yürütecek MHP’li ve HDP’liler stratejilerini Habertürk’e anlattı.

        SİVASIN ÖTESİ

        Son seçimde çoğunlukla AK Parti ile HDP’nin milletvekili çıkardığı Doğu-Güneydoğu illerindeki MHP teşkilatları ve MHP adayları, 7 Haziran seçiminde “Sivas’ın ötesinde de varız” demeye hazırlanıyor. Bölgede bugün MHP açısından, partinin koalisyon ortağı olarak çıktığı 1999 seçimleri öncesinden bile daha olumlu bir hava estiğini savunan MHP’lilerin görüşleri şöyle:

        MHP Van İl Başkanı Salih GÜNGÖRALP:

        KÜRT AŞİRETLERİNDEN BİZE YÖNELİM VAR

        Listemiz çok güzel, adaylarımız arasında Kürt de var, Türk de, Azeri de... AKP ise bölgede yalnızca tek kesime, yani yalnızca Kürt’lere hitap eden kötü bir liste çıkardı. Diğer kesimler bizimle görüşme halinde, AKP’nin listesini boykota hazırlanıyorlar. Hatta bazı Kürt aşiretlerinde bize yönelme var.

        MHP Şanlıurfa İl Başkanı Mahmut GÜNEŞ:

        KİMSENİN TAHMİN EDEMEYECEĞİ BİR SONUÇ ALACAĞIZ

        Sadece Kürtlere, Araplara değil tüm Şanlıurfa’ya hitap eden bir liste hazırladık. MHP adına ayrı bir hava oluştu burada, AKP’den kayan oylar bize de geliyor. Hiç kimsenin tahmin etmeyeceği bir tablo çıkaracağız.

        MHP Batman İl Başkanı Mehmet AÇIK:

        ADAYLARIMIZIN HEPSİ KÜRT

        Adaylarımızın hepsi Kürt. MHP için ‘Sivas’ın ötesine geçemiyor’ söylemi yanlış. Biz burada her zaman varız da, devlet ortalarda yok. Devlet olmadığı için bölgede rahatlıkla propaganda çalışması yapamıyoruz, insanlar mitinglerimize gelecek cesareti bulamıyorlar. Seçim esnasında da sandıklara hâkimiyetimiz yok.

        KİLİT KAVRAM ‘VİCDAN’

        ‘Yeni Yaşam’ sloganıyla muhafazakâr ve milliyetçi oyları da hedefleyen HDP ise, Karadeniz ve Orta Anadolu’da seçmenin ‘vicdanı’na seslenmeyi planlıyor. Bölgede HDP adına yarışacak adaylar, neden HDP için oy istediklerini insanların ‘kalplerine dokunarak’ anlatacak ve “Önyargılarınızdan arının, kendinizi Kürt’lerin yerine koyun” diyecek. İşte adayların ağzından, HDP’nin, kendisi için ‘imkânsız görünen’ bölgelerdeki seçim stratejisi:

        HDP Trabzon 1. Sıra Adayı Hüseyin TAKA:

        BİZİ BİR KEZ DİNLESİNLER YETER

        Trabzon gergin ve zor bir kent, provokasyonlara çok açık. Özellikle gençler ırkçı bir söylemle kuşatılmış durumda. Farklı bir çalışma yapmak istiyorum. Elimde broşürlerle dolaşmayacağım, vatandaşla yüz yüze gelip onların vicdanına dokunacağım. Çünkü esas hedefimiz barış ve demokratik bir yaşam. Bunun da kimliklerle bir alakası yok. Bizi bir kez dinlesinler yeter. Ne muhafazakârlara ne milliyetçilere dönük bir tavrımız yok, onların da bize dönük bir tavrı olmaması için önce bizi tanımaları gerekir.

        HDP Osmaniye 2. Sıra Adayı Yüksel TECIK:

        İNSANİ DEĞERLERİ GÖZETSİNLER

        Burası MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin memleketi. Kemikleşmiş bir MHP oyu var. Ancak HDP’nin sadece Kürt’leri değil, tüm Türkiye’yi kucaklayan bir parti olduğunu Osmaniyeliler görmeye başladı. Seçmenden tek isteğim, kalıplaşmış fikirlere teslim olmadan insani değerleri gözeterek kararlarını versinler.

        HDP Yozgat 1. Sıra Adayı Ali ALBOSTANLI:

        ÖCALAN’I SORARLARSA...

        Muhafazakarlaşmayı aşacağız. İnsani değerler üzerinden, HDP’nin ne istediğini anlatmaya çalışacağım. Sonuçta ben de inançlı biriyim ama her zaman sosyalist bir siyasi çizgim oldu. Elbette karşıma Abdullah Öcalan’a ilişkin sorular çıkacak, o zaman da aynı topraklar üzerinde yaşadığımızı ve 30 yıldır aslında kendi halkımızla savaş içinde olduğumuzu anlatacağım. Empati kurmalarını isteyeceğim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ