Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul’a birçok eser kazandıran turizmci, yazar merhum Çelik Gülersoy’un Sultanahmet’te kurduğu İstanbul Kitaplığı kiraya veriliyor

        Serkan AKKOÇ / HT GAZETE

        Ayasofya'nın arkasındaki Soğukçeşme Sokağı’nda, Topkapı Sarayı surları dibinde yıllar önce Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nca restore ettirilen konağın mülkiyeti, “İstanbul Kitaplığı” kurulmak üzere Çelik Gülersoy Vakfı’na bağışlanmıştı. 12 yıl önce vefat eden Gülersoy da 40 yıldan fazla sürede topladığı Roma, Bizans ve Osmanlı tarihi, seyahatnameler, sefaretnameler, hatıralar, güzel sanatlar, biyografi, İstanbul’la ilgili şahsiyetler ve onların eserlerinden oluşan kütüphanesini burada kuracağı İstanbul Kitaplığı’na bağışlamıştıı. Kütüphane, 1990’da hizmete açıldı. Kitapların bazıları 400 yıl öncesine dayanıyor.

        OTEL YAPMAYANLARA TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

        Şimdi tarihi 18. yüzyıla dayanan 3 katlı, 775 metrekarelik bu binanın kiralanması gündemde. Binanın giriş ve birinci katı kütüphane olarak kullanılıyor. Gülersoy’un 25 yıl önce restoran ve otel yapılmadığı için yöneticilere teşekkür ettiği İstanbul Kitaplığı, vakıf yöneticileri tarafından internet sitesinden kiraya çıkarıldı. İlk ilanda “restoran ve butik otel yapılmak üzere” ibaresi yer alırken tepkiler üzerine bu ibare çıkarıldı. İlanda 49 yıl peşin ödenirse aylık kira fiyatının 12 bin liraya kadar ineceği belirtiliyor. Çelik Gülersoy Vakfı, 3 kişilik mütevelli heyetince yönetiliyor. Vakıf başkanı eski Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu. Yönetim kurulu üyeleri ise Saint Joseph Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Arhan Apak ve profesyonel rehber Deniz Yalav.

        VAKIF KENDİNİ İDARE EDİYOR

        Tarihi konağın kiraya verilmesine karşı çıkan vakıf yönetim kurulu üyesi Deniz Yalav, “Konağı satmak için uğraşıyorlardı. 27 Şubat’taki toplantıda itirazlarıma rağmen kiraya verme kararı çıktı. Vakfın banka hesaplarında 1 milyon TL civarında parası vardır. Bütün mesele buranın kiralanmasından elde edilecek gelirden kişisel olarak faydalanmaktır” dedi.

        ‘Aylık 50 bin TL verin kiraya vermeyelim’

        Çelik Gülersoy Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İbrahimhakkıoğlu, “Orası 14 trilyon değerinde. Haftada iki kişi gelip kitap okuyor. Bu işe muhalif olan üyenin eşi, 25 yıldır orada oturuyor, bedavadan maaş alıyor. Sırf karısı orada çalışmaya, maaş almaya devam etsin diye buranın kiralanmasına karşı çıkıyor. Kitaplar için yeni bir bina alacağız. 14 trilyonluk bir binada durması diye bir şey yok kitapların. 3 trilyonluk bir binada da durabilir” dedi. Çözüm için başka alternatif olup olmadığı sorusuna da İbrahimhakkıoğlu, “Aranızda para toplayıp bize her ay 50 bin TL vereceksiniz. Alternatifimiz bu. Her ay 50 bin TL verin. Biz de kitaplığı kiraya vermeyelim” yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ