Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 4 partili denklemde öne çıkan son olasılıklar hangileri? Gazete Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir aktardı

        HABERTURK.COM

        4 partlili denklemde öne çıkan son olasılıklar hangileri? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti'ye dönüşümlü Başbakanlık mı önerecek? Gazete Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir aktardı...

        Aydemir'in açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

        Seçim sonuçları dört partili bir koalisyonu işaret etti. Sandalye sayısı açısından, hiçbir partiye tek başına iktidar imkanı veremedi. Koalisyon konuşulmaya başladı. En güçlü partiler de piyasalarda satın alınan ve Meclis aritmetiğinin çıkan seçim sonucu gösterdiği tabloda Ak Parti-CHP koalisyonu. Buna büyük koalisyon da deniliyor. Bunun dışında başka formüller de var ama piyasa yapıcılar, dışarıdan gelen mesajlar ve seçmenin sandıkta verdiği mesaj AK Parti-CHP koalisyonunu işaret ediyor.

        Bunun dışında AK Parti-MHp koalisyonu da şu anda değerlendirilen seçenekler arasında ama en güçlü seçenek Ak Parti ve CHP'nin bir koalisyon oluşturması.

        Erken seçim ise son ihtimal olarak değerlendiriliyor. Tüm partiler alt düzeyde birbirleri arasında nabız yoklamaya başladı. Görüşmeler devam ediyor. Şu anda hiçkimse bir risk almak istemiyor. Önceki dönemde muhalefette olan partiler açısından bakarsak uzun yıllardır hükümet içinde yer almamış bir koalisyon da olsa, tek başına iktidar olmasa da bu partiler uzun süredir iktidar olamadılar. Dolayısıyla şimdiden tüm partileri açısından bir koalisyonunun içinde yer almayız gibi kesin ve net bir mesaj yok.

        "EN ÇOK ŞANS TANINAN KOALİSYON AK PARTİ-CHP KOALİSYONU"

        Bunun dışında partilerin kırmızı çizgileri var. Fakat kırmızı çizgilerde de bazı esnemeler oldu. Bu aşamada en sert tepki gösteren parti MHP oldu. MHP, HDP-Ak Parti-CHP gibi bir koalisyona dışarıdan destekli bir azınlık hükümetinin içinde yer alamayacağını ifade ediyor ve bunu çözüm süreci üzerinden yaptığı eleştirilerle dile getiriyor. HDP'nin bölücü terör örgütünün bir uzantısı olan bir partinin yer alacağı hiçbir alternatifin içinde yer almayacağını söylüyor. Ama bize gelen bilgilerde MHP'nin de belli şartlar öne sürerek belli koşulların sağlanması durumunda bir koalisyonunun içinde yer alabileceği düşünülüyor.

        Fakat Ak Parti-CHP koalisyonu en çok şans tanınan koalisyonlar arasında. Şu anda CHP ve Ak Parti'nin oluşturacağı bir hükümette Anayasal çoğunluk 410 vekil sayısıyla elde edilecek. Restorasyon diyor Kılıçdaroğlu, Pazartesi günü CHP'nin yetkili kurullarıyla bir toplantı yapacak ve belki koalisyon pazarlıkları başlamadan bir restorasyon paketi açıklayabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ