Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'ndan MHP'ye sert tepki

        Bülent AYDEMİR / HT GAZETE

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin adayı İsmet Yılmaz’ın, MHP’nin kullandığı geçersiz oylarla TBMM Başkanı seçilmesine sert tepki gösterdi. Başkanlık seçiminin ardından odasında görüştüğümüz Kılıçdaroğlu’na yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

        -MHP’nin bu tavrını bekliyor muydunuz?

        Başından beri beklenen bir şeydi. Çünkü AKP ne zaman köşeye sıkışsa kurtarıcısı bellidir. Koltuk değneği bellidir. Onun için beklenen bir şeydi.

        -Çıkan sonuç AK Parti-MHP koalisyonunun habercisi mi?

        Onu bilemem. Kendi görüşmeleri var mıdır, yok mudur, bir yorum yapmak istemem.

        -Meclis Başkanlığı ve koalisyon birlikteliği için uğraştınız. Bahçeli’nin tavrı engelledi mi?

        Seçim sonrası oluşan atmosfer kan kaybetmiştir. Çünkü o atmosfer demokrasi istiyordu, tek parti istemiyordu, totaliter bir yönetim istemiyordu. Bugün o atmosferin ortaya çıkardığı bir aktör, totaliter yönetimden yana tavır koydu.

        -Tarihi bir fırsat mı kaçtı?

        Türkiye’nin normalleşmesi açısından tarihi bir fırsattı. Eski kısır siyasal anlayışlar... Türkiye’yi değil kendi geleceğini düşünen bir siyasi anlayıştan, içinde bulunduğu zor koşullardan Türkiye’yi çıkarmamız gerekirken; o zor koşulları daha da zorlaştıran bir siyaset anlayışı kabul edilemez. Bugün geldiğimiz nokta budur. Böyle bir siyaset anlayışı içine girilmiştir. Ama hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Biz CHP olarak bu ülkenin çıkarları neyi gerektiriyorsa daha güçlü bir demokrasi için mücadele edeceğiz. CHP, 24 saatte 24 kez karar değiştiren bir organ değildir. İlkelerimizi koyduk; o ilkelerin tamamı evrensel ilkelerdir. Düne kadar CHP aleyhine çok şey söylendi. Bugün CHP’nin ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

        -Bahçeli’nin şahsınıza ve CHP’ye dönük gitgide sertleşen ifadeleri bugün de sürdü. Aynı zamanda okul arkadaşınız. Bunu neye bağlıyorsunuz?

        Onu Bahçeli’ye sormak lazım. Bu, farklı bir ruh hali içinde olduğunu gösteriyor Sayın Bahçeli’nin.

        -Meclis Başkanlığı seçiminde MHP’nin ortaya koyduğu tavır nedeniyle AK Parti-CHP koalisyonu ihtimalinin çok zayıfladığı yorumlarına katılıyor musunuz?

        Sayın Davutoğlu ile görüşmeden bir yorum yapmam doğru değil. Biz gayet açık, net koalisyon için ilkelerimizi belirledik. Davutoğlu ilkelerimizi benimserse elbette ki koalisyon olma ihtimali yüksektir ama benimsemezse bu koalisyonun olma olasılığı düşüktür. Bizim düşüncemiz gayet açık.

        -Aday tercihinizin sonucu etkilediği, Baykal tercihinin isabetli olmadığı yorumlarına katılıyor musunuz?

        Bu sonucun adayla bağlantısı yok.

        -Üzgün müsünüz?

        Seçim sonrası atmosferin olumsuz bir sürecin içine sokulması elbette bizi üzüyor.

        -AKP Meclis Başkanlığı’nı kazanarak psikolojik üstünlüğü yeniden kazandı mı?

        Ben onu söylemek istemiyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ