Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Partilerin bayramlaşmasında tüm sohbetler ‘koalisyon’a çıktı

        GAZETE HABERTÜRK

        Sohbetlerin ana konusu beklendiği üzere “koalisyon” oldu. Çözüm sürecinin de gündeme geldiği ziyaretlerde CHP Genel Merkezi hareketliydi. AK Parti heyetinin ziyaretinde Cumhurbaşkanı, MHP ziyaretinde “destek” polemiği yaşandı. HDP ise CHP’ye koalisyon için iki bayram arasını değerlendirmesini tavsiye etti

        AK PARTİ KAYISI İKRAM ETTİ

        AK Parti Genel Merkezi’nde konukları Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile Murat Alparslan, Jülide Sarıeroğlu, Nevzat Ceylan ve Zeynep Yıldız ağırladı. İlk ziyaretçi CHP idi. Sezgin Tanrıkulu, Aylin Nazlıaka ve Nihat Yeşil’e kayısı ve çikolata ikram edildi. Nazlıaka, Çalık’a “Bakıyorum Malatyalılığınızı konuşturmuşsunuz” dedi. Çalık, kayısıların sabah kendi bahçesinden toplandığını söyledi.

        Karşılıklı “kardeşlik ve barış” temalı bayram mesajlarının verildiği ziyarette Tanrıkulu, “Türkiye’de çok iyi bir hava var şu anda. Seçimden önceki kutuplaşma, ötekileştirme havası çözüldü gibi. Umarım bu hava daimi olur. Hiç kimse gerginleştirici bir dil ve üslup kullanmaz” dedi. Gazetecilerin koalisyonla ilgili sorularına Çalık “Koalisyon görüşmelerine bayram molası verdik” yanıtını verirken, Tanrıkulu’nun “Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacağız. Hiç olmazsa AKP’li dostlarımız CHP’yi destekler, CHP’li bir hükümetle Türkiye’yi buluştururuz” ifadesi gülümsetti. CHP’nin ardından, Mevlüt Karakaya, Mustafa Mit ve Ömer Demirel’den oluşan MHP heyeti ağırlandı. CHP’lileri kastederek “Az önce koalisyon ortakları buradaydı herhalde” diyen Karakaya, koalisyon çalışmalarının kısa süre içinde sonlanmasını beklediklerini söyledi.

        ‘TARAF DEĞİLİZ’

        AK Parti’yi, CHP ve MHP’nin ardından Ayhan Bilgen, Zeynep Karaman ve Ahmet Karataş’tan oluşan HDP heyeti ziyaret etti. Gazetecilerin Cumhurbaşkanı’nın Dolmabahçe mutabakatına ilişkin sözlerini hatırlatması üzerine Bilgen, “Biz Sayın Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki sorunların tarafı değiliz. O açıklamaların muhatabının hükümet olduğunu düşünüyoruz” dedi. AK Parti’yi daha sonra Saadet Partisi, BBP, DSP, DP ve HÜDA PAR heyetleri ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından AK Parti’de bayramlaşma yapıldı. Çalık, koalisyon turlarının devam edeceğini söyledi “Biz muhalefet olarak da milletimize hizmet etmeye hazırız ama bu da olmazsa sine-i millete dönmeye de hazırız” diye konuştu.

        CHP'DE SERT-SOĞUK MESAJLAR

        CHP, bayram ziyaretlerinde misafirleri Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, parti meclisi üyeleri Yaşar Seyman, Cemal Canpolat ve Elif Uzunşimşek ile karşıladı. Erol Kaya, Tülay Selamoğlu ve Mahmut Sami Mallı’dan oluşan AK Parti heyetinin ziyaretine koalisyon görüşmeleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları damgasını vurdu.

        Özçelik, “Memleketin geleceği için olumlu bir atmosferde belli bir umutla bu görüşmeleri götürmek istiyoruz. Bazı sorunlar yok değil, maalesef belli odaklar Sayın Cumhurbaşkanı için özellikle söylüyorlar. ‘Pek öyle koalisyon değil de bir erken seçime gitmesi gibi bir arzusu var’ deniliyor” dedi. Kaya ise Cumhurbaşkanı’nın koalisyon görüşmelerinde tartışma konusu yapılmasının çok şık olmadığını ifade etti.

        ‘GEREK YOK’

        MHP heyetiyle görüşmede ise yüzler gülüyordu ancak mesajlar sertti. Özçelik’in “MHP ile koalisyon yapabilmeyi arzu ederdik ancak hayırlısı başka şekildeymiş” sözlerine, MHP’li Karakaya “AK Parti-CHP koalisyonu geliyor gibi” dedi.

        Diyalog şöyle devam etti: Özçelik: HDP konusunda farklı düşünüyoruz. Terör ve şiddete biz de karşıyız ama siz bir tek “PKK’yı vurup yok edelim” diyorsunuz. Gerisi yok. Karakaya: Bu konuda yanlış düşünüyorsunuz. Özçelik: Sonunda siz AKP’ye dışarıdan destek verir, seçime götürürsünüz, hayırlı olsun. Karakaya: Siz AKP ile koalisyon kurarsınız. Cumhurbaşkanı’na yolu açan da sizsiniz. Buralara gelmeye gerek yok.

        BAYRAM ARASI

        HDP ziyaretinde Bilgen AK Parti’yi de ziyaret ettiklerini belirterek “Koalisyon göndermesi yaptık. Dedik ki: ‘Hazreti Muhammed’in güzel bir sözü var; Hayırlı işlerinizde acele edin.’ CHP’nin böyle hurafelere itibar etmeyeceğini biliyoruz ama ‘İki bayram arası nikâh sözleşmesi olmaz’ diyorlar. Ülkemizin çıkarına, lehine, halklarımızın birlikte yaşamasına katkı sunabilecek bir hükümet protokolüyle de bu iki bayram arasını iyi değerlendirmenizi diliyoruz” diye konuştu. CHP’yi DSP ve VP heyetleri de ziyaret etti.

        MHP'LİLERE ART ARDA SİTEMLER

        Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP Genel Merkezi’nde konukları başkanlığındaki heyetle birlikte ağırlayan isimdi. Ahmet Gündoğdu ve Taciser İçyer’den oluşan AK Parti heyetinin MHP’yi ziyaretinde şu diyaloglar öne çıktı:

        Yalçın: Cumhurbaşkanı içten içe sistemi veya gidişatı erken seçime göre ayarlıyor. Eğer AK Parti de buna uyarsa bu koalisyon turlarının pek fazla bir anlamı kalmayacak. Gündoğdu: Cumhurbaşkanı erken seçim istiyor, siz de “Hayır” diyorsunuz, o zaman siz de aynı şeyi istiyorsunuz. Yalçın: Biz seçenekleri çok net sunduk ortaya. Bu seçenekler varken perde arkasında veya arka planda erken seçimi siyasi partiler için göstermemek lazım. O meşru çare. Gündoğdu: Cumhurbaşkanı’mızın hiçbir açıklamasında bunu görmüyorum. Yalçın: Abanın altından değneği gösteriyor ara sıra.

        EMEKLİYE 2 MAAŞ

        CHP heyetinin MHP ziyaretinde de sohbetin ağırlıklı konusu koalisyondu: Yalçın: Hükümetin kurulması lazım. Tanrıkulu: Bize destek verseydiniz şimdiye kadar hükümet kurulmuştu, emekliler de şimdi ilk maaşını almıştı. Buna karşın biz Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacağız.

        HDP'YE MHP GİTMEDİ

        MHP’nin gitmediği HDP’yi AK Parti, CHP ve SP ziyaret etti. Ziyaretçilere Nursel Aydoğan, Alp Altınörs ve Emir Ali Türkmen ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 25 yıldan beri her bayram barış ve demokrasi dilekleri sunduklarını belirten Aydoğan, “Artık bu ülkeye barış gelmelidir” dedi.

        “Bayramdan sonra yeni bir süreç başlar diye düşünüyoruz. Hükümet hemen kurulsun istiyoruz. Hükümetin kurulması ile birlikte çözüm ve demokrasi meselesi gündeme gelmelidir” diyen Aydoğan’a yanıt veren AK Parti’li Erol Kaya, “Temenni ediyoruz ki ikinci tur görüşmelerde bir koalisyon hükümeti kurulur. Milletimizin beklentilerini çözmüş oluruz” değerlendirmesinde bulundu.

        AYDOĞAN, CHP HEYETNE ÇİKOLATA İKRAM ETTİ

        CHP heyetinin ziyaretinde ise çözümün parlamentoda aranması gerektiği dile getirildi. CHP’li Tanrıkulu, çözüm sürecini hem içerik anlamında hem de yöntem anlamında doğru bir yere oturttuklarını söyledi. Tanrıkulu “CHP’nin önerdiği yöntem bütün siyasi partilerin ortak bir söylemi haline geldi” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ