Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik IŞİD ve PKK'ya eş zamanlı bombardıman!

        Bülent AYDEMİR-Murat GÜRGEN-Ahmet YUKUŞ-Lokman HAPPANİ-Arif BALKAN-Veysi İPEK

        Çözüm süreciyle başlayan çatışmasızlık döneminin ardından, yaklaşık 3 yıl sonra PKK terör örgütünün K.Irak’taki kampları vuruldu. Dün sabaha karşı Diyarbakır’dan kalkıp Suriye’de IŞİD’i vuran savaş uçakları, gece 2. dalga sorti yaptı.

        HEDEFTE PKK VAR

        Bu defa hedefte Kuzey Irak’taki PKK vardı. 22.40’ta Diyarbakır’dan havalanan 10’dan fazla F-16; Zap, Metina, Gare, Haftanin ve Avaşin ile Kandil yakınlarındaki terör üslerini bombaladı. Jetlerimiz 23.50’de görevi tamamladı.

        IŞİD’E AMAN YOK

        Hemen hemen aynı zaman dilimi içinde Suriye hava sahasına giren savaş uçakları, IŞİD terör örgütünü yoğun ateş altına aldı. Bazı kaynakların iddiasına göre, IŞİD’i Türkiye’deki üsleri kullanan koalisyon güçleri de vurdu.

        Suriye’nin Havar, Şuram ve Gafgan köyleri yakınlarında bulunan IŞİD hedeflerinin vurulduğu ‘Şehit Yalçın Harekâtı’nın 2. dalgasında Pars Filosu’nun sortileri dün gece de devam etti. Dün 22.40 sıralarında Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkan Pars kodlu 181. Filo’ya bağlı 9 F-16 uçağı, Suriye’de önceden belirlenen IŞİD hedeflerini vurdu. Yerel kaynaklar, F-16’ların bir kısmının Kuzey Irak’a yöneldiği ve buradaki PKK kamplarını vurduğunu iddia etti. Jetler, 23.50 sıralarında Diyarbakır’a iniş yapmaya başladı

        Suriye'nin Havar, Şuram ve Gafgan köyleri yakınlarında bulunan IŞİD hedeflerinin vurulduğu, önceki gece yapılan ve 13 dakika süren hava operasyonunun ardından Türk jetlerinin bombardımanı dün gece de devam etti. Türk Silahlı Kuvvetleri, 2013’ten bu yana Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yönelik en kapsamlı hava harekâtını dün gece düzenledi.

        Eşzamanlı operasyonda, Suriye’deki IŞİD hedefleri de ikinci kez vuruldu. Diyarbakır’dan 3 kol halinde kalkan 9 adet F-16 savaş uçağının, Kuzey Irak’ta bulunan ve PKK’lı teröristlerin yoğun olarak bulunduğu Zap, Metina, Haftanin, Avaşin, Gare ve Basyan bölgelerindeki PKK’ya ait eğitim kampları, uçaksavar bataryaları, barınak, depo ve cephanelikleri imha ettiği belirtildi.

        PKK’ya operasyon, yerel kaynaklarca duyuruldu. Eşzamanlı olarak, F-16’lar, Suriye’deki IŞİD hedeflerine de 24 saat geçmeden ikinci operasyonu düzenledi. Operasyona, Adana’daki İncirlik Üssü’nden kalkan 3 adet F-16’nın daha destek verdiği iddia edildi

        PKK VURULDU

        Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan dün gece saat 22.40’ta havalanan 181. Filo’ya ait Pars kodlu 9 adet F-16, Çukurca üzerinden Irak hava sahasına girdi. Jetler önceden belirlenen hedeflere 15 dakika içerisinde ulaşarak bomba yağdırdı. Lazer güdümlü bombaların kullanıldığı operasyonda hedeflerin tamamı imha edildi. Bombardımanda hedefler, günler öncesinde insansız hava araçları ve F-16’ların keşif uçuşlarıyla belirlendi. Sivillerin zarar görmemesi için azami özen gösterildi.

        Operasyona katılan uçaklar 1.5 saat süren görevin ardından emniyetli şekilde üslerine geri döndü. Diyarbakır’a dönen uçaklar, yakıt ve mühimmat ikmalinin ardından tekrar havalandı. Bombardımanda PKK’nın Zap, Avaşin, Haftanin, Basyan, Gare ve Metina bölgelerindeki lojistik ve eğitim tesisleri, barınak ve sığınaklar ile uçaksavar bataryaları hedef alındı.

        İLK GECE IŞİD VURULMUŞTU

        Önceki gece yapılan ilk harekâtta Pars kodlu 181. Filo’ya bağlı 3 adet F-16 uçağı görev yapmıştı. Toplam 1 saat 12 dakika süren başarılı operasyonun ardından Pars Filosu üsse döndü. Uçaklardan biri hava savunma sistemini bastırma görevi icra ederken, filo önceden belirlenen hedefleri 12’den vurdu. Harekâtın planlaması Diyarbakır’da yapıldı.

        Gaziantep’in Oğuzeli İlçesi’ndeki 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı dağ hudut karakoluna saat 13.30’da Suriye tarafından açılan ateş sonucu Astsubay Mehmet Yalçın Nane’nin şehit edilmesinin ardından, angajman kuralları gereği anında karşılık verildi. Astsubayı şehit eden IŞİD militanları öldürülürken, Suriye’nin Azez kentine bağlı Ayyuşa Köyü’ndeki IŞİD mevzileri; tanklar ve “cehennem topu” olarak da bilinen Fırtına obüsleriyle ateş altına alındı. Uçaklar, akşam saatlerinde önceden belirlenen hedefler için keşif uçuşu yaptı.

        OPERASYON BAŞLADI

        Operasyon sabaha karşı 03.12’de başladı. Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkan Pars Filosu’ndan 3 adet F-16, önceden belirlenmiş hedefleri tam isabetle vurdu. Terörle mücadelede başarılı görevler icra eden Pars Filosu, LANTIRN podları ile gece uçuşu icra edebiliyor.

        3 HEDEF VURULDU

        Saat 03.12’de bomba ve füze yüklü jetlerin havalanmasıyla başlayan operasyon, 03.40-03.53 arasında hedeflerin vurulmasıyla icra edildi. IŞİD’in önceden belirlenen 2 karargâh ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atıldı. Hedefler tam isabetle vuruldu. Jetler, 04.24’te üsse döndü.

        HAVADAN GÜVENLİ BÖLGE

        Türkiye, başta ABD olmak üzere diğer koalisyon ülkelerine, onaylanmak şartıyla, İncirlik Üssü’nü açma karşılığında, Suriye rejimi muhalif unsurlarının emniyetini sağlamak ve IŞİD, PYD, rejim unsurlarının bu bölgeye girişini engellemek üzere Cerablus’tan batıya doğru havadan güvenli bölge oluşturmak istiyor.

        İNCİRLİK’TEN 3 UÇAK KALKTI

        Diyarbakır’dan havalanan jetler, Suriye sınırındaki IŞİD hedeflerini ilk operasyonun üzerinden 24 saat geçmeden ikinci kez vurdu. DHA’nın haberine göre, dün saat 24.00’te İncirlik Üssü’nden de 3 adet F-16 uçağı kalktı ve Kilis’e doğru uçtu.

        UÇAKLARA ATEŞ AÇILDI

        Diyarbakır’dan kalkan jetlere, kimliği belirsiz kişiler tarafından havaalanına yakın meydandan ateş açıldı. Pisti gören Yeniköy Mezarlığı mevkiinde polis ekipleri devriye gezerek kontrol sağladı. Pistin bulunduğu alanda ise zırhlı askeri araçlar güvenliği sağladı. Türk jetlerinin, dün günün ilk saatlerinde gerçekleştirilen operasyonda Suriye sınırını geçmediği açıklanmıştı. Dün akşam gerçekleştirilen ikinci operasyonda ise uçakların sınırı geçtiği öne sürüldü.

        GÜVENLİK ZİRVESİ TOPLANDI

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, hava operasyonlarını, Başbakanlık Resmi Konutu’nda kurmayları ve askeri yetkililerle birlikte takip etti. Davutoğlu daha sonra Çankaya Köşkü’ne geçerek, güvenlik zirvesini topladı. Toplantıya ilgili bakanlarla askeri yetkililer katıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da operasyonları anbean takip etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ