Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti ve CHP ev ödevlerinin konu başlıklarını belirledi! AK Parti'den 'esnek heyet' taktiği

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        AK Parti ile CHP’nin koalisyon görüşmeleri dün başladı. Buluşma yeri, Atatürk’ün geçmişte yorgunluk attığı simge mekânlardan Ankara Palas’tı. CHP Ortadoğu politikasında acil değişiklik isterken; çalışacakları konu başlıklarını belirleyen heyetler, hafta başında buluşmak üzere toplantıdan ayrıldı.

        Koalisyon için AK Parti ile CHP heyetleri arasında istikşafi görüşmeler dün başladı. İki parti arasındaki görüşme, Atatürk’ün Meclis çalışmalarının ardından günün yorgunluğunu attığı ve arkadaşlarıyla sık sık bir araya geldiği devlet konukevi Ankara Palas’ta gerçekleştirildi. Ulus’ta, ilk TBMM binasının karşısında bulunan Ankara Palas, 1930’lu yıllarda siyasetin nabzının attığı mekânlardan biriydi. Heyetler, öncelikle olası koalisyonun temel ilkeleri ile ana çerçevesinin çizilmesi için anlaştı. Son terör olayları da buluşmaya damgasını vurdu. “Barışçıl dış politika” vurgusu yapan CHP heyetinin, AK Parti iktidarında izlenen Suriye, Irak, Libya ve Mısır politikasının acilen değiştirilmesini talep ettiği öğrenildi.

        5 SAAT SÜRDÜ

        Yaklaşık 5 saat süren görüşmede müzakerelerin derinleştirilmesi için konu başlıkları belirlendi. İki heyet, iki parti arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi ve ortak bir noktada buluşulması için demokratikleşme, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, çözüm sürecinin geleceği, yeni Anayasa, siyasi ahlak yasasının çıkarılması, 12 Eylül darbe yasalarının değiştirilmesi, ekonomi alanında sosyal gelir dağılımı eşitsizliğini giderecek adımların atılması, sosyal destek ağları, sosyal programlar, dış politika, Avrupa Birliği, güvenlik ekseninde Ortadoğu politikası konusunda ev ödevini hazırlayıp hafta başında buluşma kararı aldı.

        CUMHURBAŞKANI GÜNDEME GELMEDİ

        Edinilen bilgiye göre, CHP’nin kamuoyuna açıkladığı 14 temel ilke arasında yer alan “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesi” başlığı gündeme gelmedi. Buluşmada CHP’nin, yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını ve Siyasi Partiler Yasası değişikliğini içeren “parlamenter temsili demokrasi”nin güçlendirilmesini sağlayacak adımların atılmasını talep ettiği öğrenildi.

        (Volkan YANARDAĞ/ANKARA) AK PARTİ'DEN 'ESNEK HEYET' TAKTİĞİ

        CHP heyetinde Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Faik Öztrak, Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Rasim Bölücek vardı. AK Parti ise 2 değişiklikle heyetler arası görüşmeye katıldı.

        Başbakan Davutoğlu’nun CHP ziyaretinde AK Parti heyetinde yer alan İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ve Ankara Milletvekili Mücahit Arslan, ‘istikşafi’ heyetinde yoktu.

        Heyette, önceki görüşmelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra eski Anayasa Mahkemesi raportörlerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Can ile Davutoğlu’nun danışmanlarından AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan yer aldı.

        AK Parti’nin, görüşmeleri “esnek heyet”le sürdürme kararı aldığı, heyetteki bazı isimlerin başlıklara göre değişeceği belirtildi.

        Dünkü heyette yer alan Osman Can ile Taha Özhan’ın ise görüşmeye bu çerçevede katıldığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ