Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Selahattin Demirtaş: İttifak hukukuna aykırı davrandı

        Selahattin Demirtaş; EMEP kökenli HDP milletvekili Leven Tüzel seçim hükümetinde bakan olmayı reddederek ittifak hukukuna aykırı davrandı.

        TEZKERE

        Biz tezkereye hiçbir zaman evet demedik.Yetki onlarda, hayır oyu verecek iki bakanımız bakanlıktan azledilirse şaşırmayız.Bizim bakanlarımızı oraya onlar getirmedi.

        ERKEN SEÇİM

        Boykot veya seçime girmeme gibi bir tartışmamız yok, seçim güvenliğinin sağlanması için çalışacağız. Demirtaş,Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 Kasım, 7 Haziran gibi olmayacak sözlerini de eleştirdi.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        Öcalan silah bırakma çağrısı yapacaktı. İmralı'ya marangoz bile gitti, masa yapıldı ama masayı deviren biz olmadık.

        Demirtaş'ın açıklamaları şöyle;

        HDP Eş Genel Başkanı SelahattinDemirtaş, şu anda doğuda seçim yapılabilecek koşulların bulunmadığını söyledi.

        Demirtaş, TBMM'de düzenlediği sohbet toplantısında, bölgede durumun iyi olmadığını, ciddi ihlaller ve iddiaların söz konusu olduğunu dile getirdi.

        Bölgeden gelen milletvekillerinden aldığı bilgilere göre, operasyonların yapıldığı bölgelerde yerel emniyet ve jandarmadan çok dışarıdan gelen küçük operasyon birliklerinin "sivil katliamlar yaptığını" savunanDemirtaş, "Merkezi bir gladyo örgütü konusunda ben halen ısrarcıyım" ifadesini kullandı.

        Demirtaş, şunları kaydetti:

        "Bugün yaptığımız toplantıda, bilgilendirme yapan hiçbir vekilimiz bölgede 'seçim koşulu vardır' demedi, diyemedi. 'Bu koşullarda sandık kurulması, seçim kampanyası yapılması imkansız' dedi. AKP'nin de istediği zaten bu. İstese seçim koşullarını bir günde oluşturabilirler. Zannedersem hükümet bunu bir plan ve program çerçevesinde yürütüyor. Cumhurbaşkanı da '1 Kasım, 7 Haziran gibi olmayacak' dedi. Saray sandıkları el koyacak, nasıl ki devlete, parlamentoya, hükümet el koyduysa, darbe yaptıysa görülen o ki sandıklara böyle bir baskı hazırlığı yapılıyor. Oyları düşmeye devam ederse seçimi erteleyebilirler iptal edebilirler. Bu seçenekler ciddi görünüyor şu anda. Doğuda şu anda seçim yapılabilecek koşullar maalesef yok. Seçimi erteletmeyi, iptal etmeyi her türlü kılıfa uydurabilirler. Cumhurbaşkanı kendi yetkisini de kullanabilir ya da parlamentodan da çıkartmaya çalışabilir."

        HDP Eş Genel BaşkanıDemirtaş, boykot ve seçime girmeme gibi bir gündemlerinin olmadığını, seçim güvenliğinin sağlanması için çalıştıklarını kaydetti.

        Demirtaş, yarın Genel Kurul'da TSK'nın sınır ötesi operasyonu tezkeresine "hayır" diyeceklerini, HDP'li bakanların da şüphesiz "hayır" oyu kullanacaklarını bildirdi.

        "ATAMA HEVESLİSİ DEĞİLİZ"

        İki HDP'li bakanın azledilmesiyle ilgili tartışmaların sorulması üzerineDemirtaş, "Bu Cumhurbaşkanı ve Hükümet şu anda hiçbir hukuk kuralına uymuyorlar. Bunu da yaparlarsa şaşırmayız. Biz koltuk hevesiyle orada değiliz. Bu çirkinlikleri her saniye deşifre etmeye devam edecekler. Azledip etmeme konusunda keyif kendilerine aittir" dedi.

        Demirtaş, dün HDP'li bakanların Bakanlar Kurulu toplantısında, ateşkes çağrısı yapılmasını, Hopa'nın afet bölgesi ilan edilmesini ve seçim güvenliğinin sağlanması için demokratik tedbirlerin alınmasını istediklerini aktardı.

        Atamaların durdurulmasıyla ilgili bir soru üzerineDemirtaş, zaten atama heveslisi olmadıklarını ancak geçici hükümetin 7 Haziran'dan bu yana 800'den fazla atama yaptığını, bunun suç olduğunu savundu.

        LEVENT TÜZEL AÇIKLAMASI: PARTİ KARARINA HERKESİN UYMASI GEREKİR

        HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in bakanlık teklifini geri çevirmesiyle ilgili bir soru üzerineDemirtaş"Parti kararına herkesin uyması gerekir. Bu bakış açısıyla değerlendireceğiz. Bizimle ittifak yapan bütün partilerin ittifak hukukuna uyması gerekir. HDP'nin aldığı bir kararın başka bir partide değerlendirilmesi bu hukuka aykırıdır" diye konuştu.

        Bağdat'ta işçilerin kaçırılmasıyla ilgili bir başka soru üzerineDemirtaş, işçilerin kurtarılması için ellerinden geleni yapabileceklerini belirterek, "Ama IŞİD ile arası iyi olan AKP. Bir telefonla halledebilirler tıpkı Musul Konsolosluğunda olduğu gibi" ifadesini kullandı.

        Demirtaş, seçimde yüzde 20'yi hedef olarak koyduklarını ve bunu aşmak için çalışacaklarını dile getirdi.

        Diyarbakır'da PKK tarafından öldürülen doktorla ilgiliDemirtaş, "Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar asla kabul edilemez. Bunu kesinlikle lanetliyoruz. Sağlıkçılara ve sağlıkla ilgili yerlere saldırılar en ahlaksız savaş koşullarında bile kabul edilemez. Dokunulmazlıkları vardır" değerlendirmesinde bulundu.

        "O MHP'NİN BİLECEĞİ İŞ"

        HDP'nin barış konusunda çabasını, çağrısı, samimiyetini herkesin gördüğünü ve bunu takdir ettiğini öne sürenDemirtaş, "İnsanlar bizim yaptığımız çağrılardan sonuç alabileceğini ama Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın savaşı körüklediğini düşünüyor. PKK'nın yaptığı eylemler dolayısıyla insanlar sarayı suçluyor. PKK'yı daha çok AKP savaşa çekmeye çalışıyor. PKK daha fazla silah kullansın diye büyük bir tahrik çabası yürütülüyor. Bütün ölümlerin faturasını bu savaşı isteyenler ödemelidir" iddialarında bulundu.

        Demirtaş, yaptıkları çağrılara karşılık PKK'nın "çift taraflı ve müzakereye dönmek koşuluyla silahları susturmaya hazırız" dediğini ancak hükümetin "Tek taraflı bile kabul etmeyiz. PKK, tek taraflı ateşkes ilan etse bile operasyonları sürdüreceğiz" dediğini savundu.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Alparslan Türkeş'in mezarını ziyaretiyle ilgili bir soruyaDemirtaş, "Allah kabul etsin. O MHP'nin bileceği iş. MHP'liler mesajı almıştır herhalde" karşılığını verdi.

        MHP'nin, kendisine yönelik son operasyonlardan sonra AK Parti konusunda yanıldığını bir kere daha anlamış olduğunu ileri sürenDemirtaş, "Ancak MHP kaybetti. Seçim sonrası halka verdiği sözü tutmayarak büyük bir kayıp yaşadı" ifadelerini kullandı.

        "MÜZAKERE MASASINI DEVİRDİLER"

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "PKK eylemleriyle saraya hizmet ediyor?" sözlerinin anımsatılması üzerine, CHP'nin çözüm konusunda daha ciddi ve somut projelerle ortaya çıkması gerektiğini kaydedenDemirtaş, "Eğer böyle düşünüyorsa akabinde çözüme dair bir cümle kurması lazım. Alternatif sunmalı, inisiyatif almalılar" dedi.

        Başbakan Davutoğlu'nun Dolmabahçe toplantısıyla ilgili konuşmadığını, ne düşündüğünü öğrenmek istediklerini belirtenDemirtaş, "Müzakere masasını devirdiler. Bu sürecin onları yüzde 45'in üzerine çıkarmadığını gördüler" görüşünü savundu.

        Medyaya yönelik operasyonların "siyasi olduğunu" öne sürenDemirtaş, "Medya gruplarına baskı kabul edilemez" diye konuştu.

        1 Kasım'dan sonra yeniden koalisyon seçeneğiyle karşı karşıya kalınırsa bu sefer kesinlikle bir koalisyonun kurulacağını belirtenDemirtaş, "Yenilen güreşçi güreşe doyacak sonra koalisyon kurulacaktır" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ