Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti 5. Olağan Kongresi Ankara'da başladı

        Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        AK Parti, 12 Eylül darbesinin 35. yıldönümünde bugün hem 5. olağan büyük kongresini yapıyor hem de 1 Kasım seçimi kampanyasını başlatıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise kongrenin tek genel başkan adayı. Kongrede partinin en üst karar organı olan 50 üyeli merkez karar ve yönetim kurulu (MKYK) da belirlenecek.

        Kongreye, AK Parti’nin kurucular kurulu üyeleri, bugüne kadar görev yapan eski ve yeni MKYK üyeleri, bakanlar, milletvekilleri katılıyor. Başbakan Davutoğlu tarafından telefonla davet edilen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise kongreye gitmeyecek.

        AK Parti Kongresi için Malazgirt Meydan Muharebesi’ne atfen 1071 otobüs, partilileri 81 ilden Ankara’ya götürdü.

        Kongrede bin 445 delege oy kullanacak. Delege olmayan 433 eski milletvekili, 16 bakan ve bakan yardımcısı, 30 genel başkan yardımcısı, 25 MKYK yedek üyesi, 63 kurucu il başkanı ile 687 eski il ve ilçe başkanı da kongrede yer alıyor, yani partinin kuruluşundan bu yana görev yapan bütün kadrolar Ankara’da.

        MISIR, SURİYE, İSRAİL YOK

        Kongreye 300 civarında yabancı konuk kongreye katılıyor. Mısır, Suriye ve İsrail’den konuk çağrılmadı. Özgür Suriye Ordusu’nun temsilcilerinin kongreye gideceği ifade edilirken, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal’in de kongrede olabileceği kaydedildi.

        ‘HDP’YE DAVET TEYİT EDİLDİ’

        Yaklaşık 220 sivil toplum kuruluşu ile 11 siyasi parti de davet edildi. Parti yetkilileri, HDP’den gelen “Bize davet yok” açıklamasına, “Davette gecikmeler olabilir ama tüm partilere davet gittiği teyit edildi” yanıtını verdi. Kongrede engelli vatandaşlar için salon girişlerine rampalar konuldu, özel bölümler ayrıldı. Görme engelliler için Braille alfabeli davetiyeler ve yaka kartları hazırlandı.

        800 GAZETECİ AKREDİTE

        Bazı medya kuruluşlarının takip edemeyeceği kongre için 50 ulusal, 20 uluslararası basın kuruluşu akredite edildi. Yaklaşık 800 basın mensubu kongre için akreditasyon yaptırdı. Kongrede bütün delegelere tablet dağıtılacak, “Sessiz Devrim” kitabı verilecek. Yabancı konuklara da AK Parti’yi anlatan 30 sayfalık İngilizce ek, AK Parti’nin yayın organı olan Türkiye Bülteni ile birlikte dağıtılacak.

        26 BİN GÖREVLİ OLACAK

        Kongrede 16 bin kadın kolları ve 10 bin gençlik kolları üyesi görev yapıyor. Gençlik kolları üyesi 4 bin kişi salonun koordinasyonunu sağlıyor.

        DEĞİŞİKLİK BUGÜN

        Başbakan Davutoğlu, dün kongre konuşması için hazırlık yaptı. Davutoğlu ayrıca parti bünyesinde oluşturulan Tüzük Komisyonu’nun üyeleriyle bir araya geldi. Oluşturulması planlanan Kurucu Değerler Kurulu konusunda net bir karar olmadığı, bu konunun daha sonra değerlendirileceği ifade edildi. Ancak 3 dönem kuralının esnetilmesi konusundaki tüzük değişikliğinin bugün yapılacağı öğrenildi. Terör olayları ve şehitler nedeniyle kongrenin müzik ve eğlence dozu düşük olacak. Sadece bir seçim şarkısı partililere tanıtılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ