Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti'nin kongresinin ve MKYK listesinin kulislerdeki yansımalarını Bülent Aydemir yazdı

        BÜLENT AYDEMİR/ANKARA

        AK PARTİ KONGRE ANALİZİ

        AK Parti’nin en üst karar organı olan 50 kişilik MKYK üzerinde kongreye saatler kala başlayan tartışma, dün listenin nihai olarak şekillenmesiyle son buldu.

        Ahmet Davutoğlu başkanlığında AK Parti’yi seçime götürecek parti yönetim kadrosunun oluşturulduğu, 1 Kasım milletvekili aday tercihlerini de etkileyecek kongrenin ve MKYK listesinin kulislerdeki yansımaları şöyle:

        KÖKLERE DÖNÜŞ

        MKYK listesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağırlığı damgasını vurdu. Erdoğan’ın geçmişte birlikte yol yürüdüğü, AK Parti’yi başarıdan başarıya koşturan isimler listelerde yer buldu.

        'ESKİ EKİP', 'PARTİNİN HAFIZASI', 'AĞIR ABİLER' DENİLEN İSİMLER DE LİSTEDE

        3 dönem sınırının kalkmasıyla “eski ekip”, “partinin hafızası”, “ağır abiler” de denilen isimler büyük ölçüde listede yer aldı. Davutoğlu’nun konuşmasındaki geçmişe “vefa”, “kurucu değerler” vurgusu önemliydi.

        LİSTENİN ŞEKİLLENMESİ

        Parti disiplin kurullarında da Erdoğan ağırlığı hissedildi. Ali Babacan, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Mehmet Şimşek, Taner Yıldız gibi isimlerin olmayışı, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakın olduğu iddia edilen bazı isimlerin tasfiyesi şeklinde yorumlandı.

        Paralel yapıyla mücadelede ağırlığını yeterince koymayan isimlerin de olmadığı belirtilen listede, bu süreçte sözlerinin yanlış anlaşıldığı ifade edilen Hayati Yazıcı yer buldu.

        ESKİ-YENİ HARMANLANDI

        Sonuçta; AK Parti “istişare” ve “ortak akıl” mekanizmalarını işleterek, seçime giderken lider değiştirmedi; partiyi 1 Kasım seçimine götürecek yönetim kadrosunu belirledi. Eski isimlerle yeni isimleri harmanlayan bir yönetim kadrosu oluşturuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ