Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul ‘Burada kargaşa değil bir arada yaşam var’

        Aslı ÖZTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        Beşiktaş Belediyesi’nin organize ettiği Fotoİstanbul 2. Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali; 40 sergi, 15 panel, 80 fotoğraf gösterisi, 100’ü aşkın portfolyo değerlendirmesi, kitap, imza günleri ve ustalarla söyleşi etkinlikleri ile fotoğrafı Beşiktaş’la ve tüm İstanbullularla buluşturmaya başladı. Dün başlayan festival 8 Kasım’a kadar devam edecek. Festival için İstanbul’a Josef Koudelka başta olmak üzere, Anders Petersen, Atta Kim ve Stanley Green gibi dünyaca ünlü isimler geldi. İstanbul’a gelen isimler arasında Rusya’da bir hapishanedeki kadınların hayatını fotoğrafladığı ilginç sergisiyle dikkat çeken Rus fotoğraf sanatçısı Elena Anosova ve Fransız Festivali’nin kurucusu Fransız küratör Cristophe Laloi de var. Elena’nın ilk İstanbul ziyareti, Cristophe ise daha önce gelmiş ve İstanbul’a âşık olarak ülkesine dönmüş.

        İki yabancı sanatçıyla bir turistin İstanbul’da görmeden dönmeyeceği yegâne noktalardan biri olan Ortaköy’de buluştuk. Cristophe’nin İstanbul’la ilgili anıları ve izlenimleri Elena’dan daha fazla olduğu için ben sormadan anlatmaya başladı. Ben “Trafik çok sıkışık, mimarisi kötü birçok bina var, siz ne düşünüyorsunuz” diye başlamıştım ki hemen araya girip itiraz etti: “Hayır, hayır ben öyle düşünmüyorum. Birçok ülkede bulundum ama burada bir yabancı olmama rağmen kendimi güvende hissediyorum. Burada birçok farklı ırktan insan var ve mutlu bir şekilde yaşıyorlar. Eğer burayı fotoğraflıyor olsaydım buradaki kargaşayı değil bir arada yaşayabilmenin nasıl bir şey olduğunu gösterirdim. Fransa’da her şey yerli yerinde. Hiçbir sürpriz yok. Oysa ki burada her türlü sahneyi çekmek mümkün. Ayasofya Camii, Kapalıçarşı ve bunun gibi birçok tarihi bina var. Eski mimarinin yanında yeni binalar da var. Burada her şeyi bulmak mümkün.”

        ‘RUSYA’DAN FARKLI VE GÜZEL’

        Buluştuğumuzda Fransız fotoğraf sanatçısı Elena İstanbul’a geleli henüz 9 saat olmuştu. Ancak otelde uyumak yerine İstanbul’u keşfetmek için bir tur atmış. Onun da İstanbul’la ilgili izlenimleri epey olumlu. Rus kültüründen epey farklı bulduğu şehri şöyle değerlendiriyor: “Denizin kenarına kurulu ve çok güzel bir şehir. Rusya’dan epey farklı, dolayısıyla bende epey iyi bir intiba bıraktı. Çok büyük isimleri ağırlayan çok iyi bir festival için buradayım. Hem festival hem de İstanbul için epey heyecanlıyım.”

        BAŞKALARININ HAYATLARINI ANLAMAK

        Foto İstanbul Festivali’nin teması ‘başka hayatlar’. Festival ekibi temayla ilgili olarak “Başkalarımızı anlamak ve tanımak istiyoruz. Değişmeleri umuduyla değil, sadece oldukları gibi” diyor. Festivalin “Ustalara Saygı” etkinliği çerçevesinde Ara Güler’e özel bir bölüm hazırlandı. Festival kapsamında, Ortaköy Yetimhanesi, Ortaköy Sanat Merkezi, Köyiçi Kartal Meydanı, Barbaros Bulvarı - Ertuğrul Tekke Camii yanı (Nobel İlaç karşısı), Beşiktaş İskele - Mimar Sinan Üniversitesi Eski Fen-Edebiyat Fakültesi boş alanı ve Beşiktaş Çarşı CHP İlçe Başkanlığı’nın önü kullanılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ