Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Almanya ile İncirlik mutabakatı

        Murat GÜRGEN/HABERTÜRK

        Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen ile Genelkurmay Başkanı General Volker Wieker, Türkiye’de konuşlandırılması gündeme gelen Alman savaş uçaklarıyla ilgili görüşmeler için Ankara’ya geldi.

        Almanya Parlamentosu bugün yapacağı oylamada onay verirse, Alman uçakları gelecek hafta İncirlik Üssü’nde olacak.

        KRİZ HIZLANDIRDI

        Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı kriz ve Batı ülkelerinin Viyana sürecini hayata geçirme kararlılığı, Suriye’deki uluslararası askeri gücün artırılması girişimini hızlandırdı. ABD’nin ardından Almanya’nın da Türkiye’de asker konuşlandırması konusunda önemli bir adım atıldı.

        Sırada Fransa ve İngiltere ile yürütülecek görüşmeler yer alıyor. İlk aşamada, Fransız uçaklarının Türk hava sahasını kullanmalarına izin verildi. Alman hükümetinin DAEŞ ile mücadeleye asker gönderme kararı, bugün parlamentonun onayına sunulacak.

        Parlamento onayından 1 gün önce, hızlı bir Ankara ziyareti gerçekleştiren heyet, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay yetkilileriyle bir araya geldi. Der Leyen, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edildi. Geçen hafta da bir Alman askeri heyetinin İncirlik’te incelemelerde bulunduğu öğrenildi.

        UÇAKLAR HAFTAYA

        Görüşmelerde, Alman askerleri ile uçaklarının Türkiye’de konuşlandırılması konusunda görüş birliğine varıldığı belirtildi.

        Alman Hava Kuvvetleri, İncirlik Üssü’nde 6 adet Tornado GR1A tipi savaş uçağı konuşlandıracak. Farklı konfigürasyonlarda üretilmesi nedeniyle farklı özelliklere sahip bulunan Tornado savaş uçaklarının İncirlik’e gelecek GR1A modeli, “keşif ve gözetleme” görevlerini yerine getiriyor.

        Alman uçakları muharip görev üstlenmeyecek, yalnızca DAEŞ ile ilgili istihbarat toplayacak. Uçaklardan ilk 2’si ile 550 personelin gelecek hafta İncirlik’e ulaşması, diğerlerinin ise ocak ayında gelmesi planlanıyor. İncirlik’e Alman Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir tanker uçak da konuşlandırılacak.

        Bu uçak, Alman Tornado keşif uçaklarının yanı sıra koalisyon uçaklarına da havada yakıt ikmali yapacak.

        ESAD SÖZÜ

        Konuk bakan, DAEŞ ile mücadele ederken, Esad rejimiyle herhangi bir işbirliği içerisinde olmayacaklarının da altını çizdi. DAEŞ ile mücadeleye katılan Alman askerlerinin sayısının, ggelişmelere paralel olarak artırılabileceği belirtildi.

        Bölgedeki Alman askeri unsurlarının görev süresi 1 yıl olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ