Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu'nun Davutoğlu ajandası hazır

        Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu, çarşamba günü Başbakan Davutoğlu’nun karşısına; uzun süredir parti içinde sürdürdüğü yeni Anayasa çalışmalarının sonuçları ve yine aynı başlıkla bir araya geldiği akademisyenlerin raporu ile çıkacak.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 30 Aralık Çarşamba günü ziyaret edeceği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, kritik görüşmeye ilişkin hazırlıklarının tamamlandığı bildirildi.

        Başbakan Davutoğlu daha randevu talep etmeden Anayasa konusunda partisinin önceliklerini belirlemek için düğmeye basan Kılıçdaroğlu, önceki hafta cumartesi günü de Anayasa alanında çalışma yapan akademisyenler ile bir araya geldi.

        Beyin fırtınasında başkanlık sistemi, Anayasa değişikliğinin kapsamı ve yöntemi masaya yatırıldı. Akademisyenler, Anayasa değişikliği konusunda hazırladıkları raporu Kılıçdaroğlu’na sundu. CHP Lideri’nin, Davutoğlu’nun karşısına akademisyenlerin hazırladığı o raporla çıkması bekleniyor.

        Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu ile görüşmesinde “Sizin başkanlık sistemi modeliniz nedir?” sorusunu yöneltecek olan Kılıçdaroğlu’nun, “Bizim başkanlık sistemine sıcak bakmamız söz konusu değil. 100 yıldır işleyen bir sistem varken, hiç denenmemiş bir sistemle Türkiye’yi maceraya atmanın anlamı yok. Yapılacak yeni Anayasa, kuvvetler ayrılığını esas almalı ve mevcut parlamenter sistemin eksiklerini giderici nitelikte olmalıdır” teklifinde bulunacağı bildirildi.

        CHP’nin yeni Anayasa’da başkanlık sistemi dışındaki diğer kırmızı çizgilerini, Anayasa’nın ilk 4 maddesi oluşturuyor. Görüşmede, “Anayasa değişikliği yetmez, 12 Eylül ürünü yasalar da acilen değişmeli. Bu değişiklikler için Anayasa değişikliğini beklemeye de gerek yok. Hemen değiştirelim” talebinde bulunacağı öğrenilen Kılıçdaroğlu’nun, yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi, Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik, siyasi ahlak yasasının çıkarılması, gizli tanık uygulamasına son verilmesi, YÖK’ün kaldırılmasını da Davutoğlu’ndan isteyeceği belirtildi.

        RAPORLAR MASADA

        Davutoğlu buluşmasında Güneydoğu’da son günlerde yaşanan gelişmelerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun, bölgeye giden CHP’li milletvekillerinden oluşan heyetlerin hazırladığı raporları Davutoğlu’na sunarak, acilen mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin adım atılmasını talep edeceği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ