Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Umut yolculuğunda uluslararası çeteler bölgeleri bölündü

        Neşet DİŞKAYA/GAZETE HABERTÜRK

        Son yıllarda soğuk suları adeta ‘göçmen mezarlığı’na dönüşen Ege, mafya ve kaçakçılık çeteleri için adeta ölümden rant sağlama kapısına döndü. Uluslararası Göç Organizasyonu (IOM), 2015 yılı boyunca deniz ve karayolunu kullanarak Avrupa’ya ulaşan mülteci sayısının 1 milyonu geçtiğini açıkladı. Mültecilerin 800 binini Türkiye’den Yunanistan’a geçenlerin oluşturduğu, bunların büyük bölümünün ise denizyoluyla Avrupa’ya ulaştığı kaydedildi. IOM’a göre Ege Denizi’nin iki yakasında yaşanan facialarda hayatını kaybeden mülteci sayısı ise 700.

        BÖLGELERE AYIRMIŞLAR

        Kaçakçı çetelerinin Avrupa’ya ulaşmak isteyen umut yolcularından elde ettiği rantın ise 2 milyar doları bulduğu vurgulandı. Rant bu denli büyük olunca birçok ülkeden kaçakçı çeteleri de ortaya çıkmış. Mülteci başına bin ile 3 bin dolar arasında para kazanan çeteler, kendi aralarında anlaşıyor ve birbirlerinin geçiş noktalarına girmiyor.

        İddiaya göre, Çeşme, Seferihisar, Kuşadası, Foça ve Dikilli sahillerini Türk ve Arap kökenli kaçakçı çeteleri kullanıyor. Çanakkale, Ayvalık sahilleri ile İstanbul’dan karayolu ile yapılan geçişler ise Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk ve Ukrayna’dan gelen Avrupalı çetelere ait.

        MAFYA BABASI TUTUKLANDI

        İzmirEmniyet Müdürlüğü’nün düzenlediği operasyonlarla, 2015 yılında geçişlerin yoğun olduğu İzmir’de, Türk, Suriye, Irak ve Filistinli kaçakçı çeteleri çökertildi. 372 operasyonda toplam 713 kaçakçı yakalandı.

        277’si Türk, 63’ü Suriyeli, 4’ü Iraklı ve 2’si Filistinli çete üyeleri tutuklandı. Romanya’nın kuzey bölgesindeki Bistrita’da düzenlenen operasyonda ise Türkiye’de umut yolcularını TIR’lar ile taşıyan Rumen mafyası çökertildi.

        Gözaltına alınan ‘Sita’ lakaplı mafya babası Gusti Varga ile birlikte 5 kişi tutuklandı. 600 kadar göçmeni taşıdığı tahmin edilen Varga’nın kişi başına 500 Euro aldığı tespit edildi.

        YARDIM EDEN KAMU GÖREVLİLERİ VAR

        İzmir’de Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yakalanan ve çete elemanı olduğu ileri sürülen M.K.’nın verdiği ifade ise kaçakçı çeteleri ile göçmenlerin geçişlerini engellemekle mükellef kamu görevlileri arasındaki rüşvet çarkını ortaya çıkardı.

        M.K. ifadesinde, “Seferihisar tarafından yapılacak geçişler bazı askerlerin izni ile oluyor. Geçişlerde 5 bin dolar ile 2 bin dolar arasında rüşvet veriliyor. Geçişlerden bu komutanların haberi oluyor. Bu askerlerde başkalarının ismine alınmış telefon hatları var. Seferihisar’da ayrıca bir belediye şoförü de kaçakçı çetelerine güvenli noktalar konusunda bilgi veriyor” dedi.

        Önceki gün ise Doğanbey Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş R.A. tutuklandı. R.A.’nın mülteci başına 100 dolar ya da grup başına 3 bin dolar rüşvet aldığı ortaya çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ