Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Erdoğan'dan Rusya'ya net uyarı: Sonuçlarına katlanmak zorunda kalırlar

        Umut TÜTÜNCÜ / İSTANBUL

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Şili'ye gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Latin Amerika ülkelerinden Şili, Peru ve Ekvador'u içeren ziyareti boyunca hükümet yetkilileri, bürokratlar ve işadamları eşlik edecek. Şili'ye hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret hakkında bilgi vererek, soruları yanıtladı. Erdoğan, basın toplantısında özetle şunları söyledi:

        Şili'ye 21 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Latin Amerika ziyaretini çok önemsiyoruz. 2006 yılında başlattığımız Latin Amerika açılım politikamız önemli bir noktaya geldi. Bölge ülkeleriyle ilişkilerimiz gelişiyor. Bölgenin de bize olan etkisinin arttığını görmekteyiz.

        EGEMENLİĞİMİZ İHLAL EDİLİRSE SONUÇLARINA KATLANIR

        Dün öğle saatlerinde (Rusya) Hava Kuvvetleri'ne ait olduğu tespit edilen bir savaş uçağı, bizim hava sahamızı ihlal etti. İngilizce ve Rusça olarak tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali Rusya'nın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz. İhlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahası olduğu için konu NATO'nun da takibindedir. Zaten bizden önce NATO bu tespiti yapmış bulunuyor. Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır.

        PUTİN'LE GÖRÜŞMEK İSTEDİM AMA HENÜZ DÖNÜŞ OLMADI

        Bu tür sorumsuz adımların, ne Rusya Federasyonu'na, ne NATO-Rusya ilişkilerine, ne de bölgesel ve küresel barışa faydası yoktur, tam tersine ciddi zararı vardır. Bütün bu hususlar, dün akşam Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen Rusya Büyükelçisine açıkça anlatılmış, yaşanan olaylar şiddetle protesto edilmiştir. Bu arada da ben Dışişleri Müsteşarımıza, Rusya tarafıyla görüşün, 'Sayın Putin ile bizzat görüşmek isterim' demişimdir. O andan bu ana kadar henüz kendilerine ilettiklerini fakat oradan bir dönüş olmadığını, bizim Büyükelçiliğimiz buraya bildirmiştir.

        RUSYA'NIN SALDIRILARI SURİYE REJİMİNİ AYAKTA TUTMAK İÇİN

        Rusya'nın bugünlerde yeni örneklerine şahit olunan Suriye'nin sınırımıza yakın bölgelerindeki sivil hedeflere yönelik saldırılar bizde endişe meydana getirmektedir. Rusya'nın bölgedeki operasyonlarının terörle mücadeleyle hiçbir ilgisinin olmadığı, tamamen Suriye rejimini ayakta tutma çabasına dönüştüğü açıktır. Bu saldırıların DAEŞ'le yakından uzaktan alakası yoktur. DAEŞ mevzilerine yönelik herhangi bir adım söz konusu değildir.

        Tamamiyle Lazkiye'nin kuzeyindeki bölgeler bunun yanında da, Suriye Türkmenlerinin yaşadığı bölgelere yönelik bu tür bombalamalar söz konusuzdur. Uluslararası toplumu bu aleni insan hakları ihlalleri karşısında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bugün Suriye'de herkesin gözü önünde yaşanan bu zulümlere göz yumanların yarın ortaya çıkacak sonuçlardan şikayet etmeye hakları da olmayacaktır.

        BAYIRBUCAK TÜRKMENLERİ VURULUYOR

        Bölgede birçok Bayırbucak Türkmenleri'ne ait köyler vurulmuştur ve vurulmaya devam ediyor. Üç bin kişi şu anda bizim tarafımıza geçiyor. Şu anda planlamaları yapıldı, yerleşimleri de bir taraftan sağlanıyor. Bununla ilgili olarak her türlü tedbirimizi aldık. Özellikle şu anda Başbakan Yardımcımız Yalçın Akdoğan'ın AFAD'la birlikte orada yapılan çalışmalarda gelen bütün soydaşlarımızı, mültecileri de yine bu kamplarda ağırlamanın hazırlığı içerisindeyiz.

        TERÖR ÖRGÜTÜYLE MASAYA OTURAMAYIZ

        (CENEVRE GÖRÜŞMELERİ) Her şeyden önce Türkiye'nin tavrı bir defa bir terör örgütüyle biz masaya oturup da kalkıp bir barış görüşmesini yapamayız. PYD bir terör örgütüdür, biz bunu defaatle taraflara söyledik. Biz bir terör örgütüyle neyi konuşacağız? Yani kalkıp da terör örgütüyle eğer biz bunu konuşacaksak o zaman bu teklifi getirenler DAEŞ'le de masaya otursunlar. Acaba DAEŞ'le masaya oturabilirler mi, buna normal bakılabilir mi? Bakılamaz. O nasıl normal değilse aynı şekilde böyle bir terör örgütüyle de bizim masaya oturmamız asla mümkün değildir.

        RUSYA'YA PKK DESTEĞİ

        Efendim PYD DAEŞ'e karşı mücadele veriyormuş, savaşıyormuş" Bunlar bizi ikna etmez. Aynı şekilde Nusra da DAEŞ'e karşı ciddi bir mücadele içerisindedir. Nusra'yı kabul etmiyorsun. Terör örgütünün iyisi olmaz. Terör örgütlerinin hepsi kötüdür. Kimse kimseyi aldatmasın. Rusya'nın buradaki yaklaşım tarzı da doğru ve dürüst değildir. Zaten Rusya'nın PKK terör örgütüyle görüşme yapmak suretiyle sicili bu noktada da kirli hale gelmiştir. Bunun arkasından da çok net bir şekilde onlara gerekli desteğin verileceği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Bunu da açıkça söyleyeyim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ