Doğum sancısıyla gelen yeni yaşam
Yunan adalarına geçmek üzere olan ve doğum sancısı çeken Azade Hüseyni'yi farkeden Birnur Eser, Hüseyni ailesine sahip çıktı
Mehmet İNMEZ/İZMİR
Afganistan’dan Avrupa’ya geçmek için Çeşme’ye gelen Afganlı Hüseyni Ailesi’nin hayatı, ölüm yolculuğuna hazırlanırken değişti. Çeşme İmece İnisiyatifi gönüllüsü Birnur Eser, gıda yardımı yaptığı sırada lastik şişme botla Yunan adalarına geçmek üzere olan ve doğum sancısı çeken Azade Hüseyni’yi fark etti.
Eşi Cevat Hüseyni’yi zorla ikna eden Eser, genç kadını Çeşme Devlet Hastanesi’ne götürdü. 7 aylık hamile olan anne, kısa bir süre sonra taburcu oldu. Ancak bu kez de 4 yaşında bir çocukları olan ailenin nerede kalacağı gündeme geldi. Eser, baraka yerine evinde kalmalarını teklif etti.
Afganlı aile 4 yaşındaki Muhammed Hüseyin’i de yanlarına alarak hayırsever Eser’le yaşamaya başladı. Resmi olarak Türkiye’de kalmak için başvuru yapan aile geçici oturma izni aldı. 4 Ocak tarihinde doğum sancıları tekrar tutan Afganlı anne, Çeşme Devlet Hastanesi’nde doğum yaptı.
Sağlıklı bir kız bebek dünyaya getiren Azade Hüseyni, kendisine hastanede yardımcı olan Çeşme Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Merve Yaşar ile Birnur Eser’in ismini kızına verdi. Anne Azade Hüseyni, “Eğer Birnur Hanım bota binmemize engel olmasaydı, belki de ölmüştük” dedi. Eser ise “Onları soğukta dışarıda bırakamazdım. Artık benim yanımdalar. Türkiye’de kalmaları için yasal işlemleri de başlattık. Benim 3 çocuğum vardı, şu an 5 oldu. 2 torunum vardı, şimdi 4 torunum oldu. Bizim gibi herkes elini uzatıp kapısını açarsa binlerce göçmen soğuktan ve açlıktan kurtulmuş olur” diyerek herkesi yardıma çağırdı.