Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Kadıköy'de 50 kişilik grup, dün saat 14.00’te ‘Neffes Cafe-Restoran’ adıyla faaliyete geçen tarihi Moda İskelesi’nin önünde toplandı

        KURTHAN DEMİR/GAZETE HABERTÜRK

        Kadıköy Kent Dayanışması üyelerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik grup, dün saat 14.00’te ‘Neffes Cafe-Restoran’ adıyla faaliyete geçen tarihi Moda İskelesi’nin önünde toplandı. Grup adına açıklama yapan Kadıköy Kent Dayanışması üyesi Yasemin Şenkal, “100 yıl önce inşa edilen Moda Vapur İskelesi aslına uygun olmayan restorasyon sonrası, kaçak olarak işletmeye açıldı’’ dedi.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi iskeleye bilgi tabelası bile koymadan restorasyon çalışmalarına başladığını öne süren Yasemin Şenkal, restorasyon sırasında iskelede şu değişikliklerin yapıldığını iddia etti:

        ‘’Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi ayrı ayrı yaptıkları incelemeler sonucunda binaya maddi hasar verildiğini, terasın kapalı alanla birleştirildiğini, yolcu giriş kapılarının kapatıldığını, ahşap doğramaların PVC ve yekpare cama dönüştürüldüğünü, çatıya çinko mutfak bacası eklendiğini, cepheye klimalar konduğunu saptamış ve Koruma Kurulu’na belgeleriyle başvurmuşlardı.

        İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 19.11.2015 tarihli kararında, yapılan itirazları haklı bulmuş ve Moda İskelesi’nin, 6 ay içinde 2000 yılında onaylanan restorasyon projesine uygun hale getirilmesine, süre bitiminde Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’ndan (KUDEB) teknik rapor istenmesine karar vermişti.

        Ancak, Kurul kararına rağmen çalışmalara devam edildi ve ocak ayı sonunda tarihi iskele Neffes Cafe-Restoran olarak açıldı.’’ Kadıköylülere iskelede açılan kafeyi boykot etme çağrısında bulunan Şenkal “Kadıköy’ün ve Moda’nın önemli bir değerinin bu şekilde yağmalanmasına sessiz kalmayacağız.

        İBB’nin iskele binasını kiraladığı şirketle birlikte Koruma Kurulu’nun kararına uymasını istiyoruz. Yetkili resmi kurumların bu suça sessiz kalmayarak görevlerini yapmalarını; kaçak kafeyi kapatmalarını talep ediyoruz’’ dedi. “Tarihi iskelede kent suçuna hayır’’ yazılı pankart taşıyan grup , “Moda bizim, Kadıköy bizim’’ sloganları atarak Moda Sahili’nde yürüdü.

        ÇAY 4, KAHVE 7 LİRA

        Mülkiyeti İBB’de olan tarihi Moda İskelesi restorasyon çalışmaları başlamadan önce İBB iştiraki olan BELTUR tarafından işletiliyordu. Makul fiyatları ile dikkat çeken BELTUR yerine iskelenin özel bir firma tarafından işletilmesi fiyatlara da yansıdı.

        BELTUR tarafından işletilen Üsküdar Paşalimanı’ndaki Boğaz manzaralı tesiste bir bardak çayın fiyatı 2.5, Türk Kahvesi ise 5 lira iken özel işletmeye verilen tarihi Moda İskelesi’nde bir bardak çayın fiyatı 4, Türk Kahvesi’nin fiyatı ise 7 lira oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ