Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP Anayasa Uzlaşma Konisyonu masasından kalktı

        CHP, 'Başkanlık Sistemi' tartışmaları nedeniyle 3. toplantıda masadan kalktı.

        Komisyon, bugün usül yönünden neler yapılacağını belirlemek için toplanmıştı. Üyelerin önerisiyle bir çerçeve çizilmesi ve hedefin ne olacağının belirlenmesi istendiği anda AK Parti'nin başkanlık sistemi gündeme gelince tartışma çıktı ve CHP'li vekiller tepki göstererek komisyondan ayrıldı.

        AK PARTİ: CHP'NİN TAVRI SİYASETİN DOĞASINA AYKIRIDIR

        Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in konuşmasından satırbaşlarışöyle:

        "İktidarpartisi olarak elimizde her türlü güç var. Mecliste istediğimiz yasayı geçirebiliyoruz. Ama buna rağmen bir sistem değişikliğinden bahsediyorsak buaslında daha çok güç peşinde koştuğumuz için değil daha sağlıklı bir sistem

        peşinde koştuğumuz içindir.

        Bizim sistem değişiklik dediğimizi rejim değişikliği havasına sokmaya çalıştılar. 2011’den beri yüksek sesle çağrımızı yapıyoruz.Toplumdan gelen talebi dikkate alarak yeni anayasanın ilk gündem maddesi olması gerektiğini ifade ettik.

        Meclis, kurucu iradesine sahip olduğu için istediği anda yeni anayasa yapma hakkında sahiptir. Yeni anayasasüreci, millet adına yürütülen bir süreç, bir kere daha CHP tarafından saboteedilmiştir.

        Ben masada olmayacağım, konuşmayacağım, konuşturmayacağım demek otoriter tavır demektir. Bu tavır siyasetin doğasına aykırıdır. CHP'nin tavrı son derece yanlıştır. AK Parti'nin yeni anayasa yapma iradesi son derece güçlü. Biz çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

        BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, AK PARTİLİ 3 ÜYE İLE BİR ARAYA GELDİ

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dağılması üzerine, komisyonun AK Parti grubunda yer alan üyeleri Cemil Çiçek, Abdülhamit Gül ve Ahmet İyimaya ile AK Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Davutoğlu, bu 3 isimle gelinen süreci değerlendirdi.

        CHP'Lİ TEZCAN'DAN AÇIKLAMA

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri basın toplantısı düzenledi. Tezcan, "İki haftadan beri çalışmalarını sürdüren Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun çalışmaları Meclis Başkanı 'bundan sonra çalışmaların devam edemeyeceğini ifade etmesiyle son buldu" dedi.

        Tezcan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP ve MHP Genel Başkanları'nı ziyaret ettiğinde anayasa ve Türkiye'de demokratik reformlar konusunda bir dizi görüşmeler yaptığını belirterek, CHP'yi ziyaret ettiğinde Kılıçdaroğlu'nun sorunun tümüyle Türkiye'nin darbe hukukundan arınması gerektiğini ve Türkiye'nin özgürlükçü bir anlayışla arındırılması gerektiğini ifade etiğini hatırlattı. Tezcan, "Biz bu süreci anayasa ile birlikte bir darbe hukukunda arınma süreci olarak algıladık ve Türkiye'yi temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran bütün alt mevzuatı da eş zamanlı ele alacak bir anayasa çalışması yapmamız gerektiğini ifade ettik. Kurucu ilkelerden taviz vermeyeceğinizi ifade ettik. Parlamenter demokrasi ekseninde hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı esas alan bir anayasa çalışması yapılabileceğini söylemiştik. Komisyonun ilk toplantısından itibaren heyetteki arkadaşlarla beraber ısrarla bu tutumumuzu ifade ettik" ifadelerini kullandı.

        "ÜÇ MESELENİN ÇÖZÜLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİK"

        Tezcan, süreçte rejim tartışmasına fırsat vermeme konusunda kararlılıklarını gösterdiklerini söyleyerek, "Anayasa çalışmasına başlamadan önce ilk iki maddenin görüşülmesinde hem komisyonun adı hem de görevi, görev alanının ne olduğu tanımlanma sürecinde biz yola doğru çıkmak gerektiğini ifade ettik ve üç meselenin çözülmesi gerektiğini söyledik. Bunlardan birisi Parlamenter demokrasi ekseninde bir anayasa çalışması yapılması gerektiği. Hükümet sisteminde anlaşmadan tola çıkılması halinde sorunları halının altına süpürmekteyim başka bir yüzey yapamayacağımızı ifade ettik. Çünkü 24. dönem anayasa çalışmalarında 25 aylık çalışmanın sonunda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkanlık sistemi dayatmasının orada bir yeni anayasa yapmasının önünü kapatmıştı" şeklinde konuştu.

        Cumhurbaşkanı'nın başkanlık sistemi kampanyası başlattığını ve Anayasa'ya aykırı olarak iki ayda bir Bakanlar Kurulu'nun toplayacağını söylediğini hatırlatan Tezcan, "Niyet Haziran ayına kadar süreci oyalayıp, Haziren ayına kadar komisyonu çalışıyor gibi gösterip, bu Komisyon'da bir şey yapamıyordu, 'Başkanlık rejimi' dedik, onlarda 'Parlamenter rejim' dedi diyerek, komisyon çalışmalarını AKP ve Cumhurbaşkanı'nın yan kol faaliyeti haline getirmek istedikleri net olarak ortaya çıktı" diye konuştu.

        Güçlü bir parlamento ve ilk dört maddesinde taviz vermeyeceklerini belirten Tezcan, "Çalışma usulleri belirlenirken saptanması ve mutabakatın olması gerektiğini belirttik. Bu üç temel meselede arzu ettiğimiz mutabakatı göremedik. Bu üç maddede mutabakat olmadığı zaman yeni anayasa yapmanız ya da anayasa reformu yapmanız mümkün değildir. Hangi hükümet sistemi üzerinde anlayacağınızı dikkate almadan bütün bu kampanyalar devam ederken, yürüyen bir planın parçası olmanın anlamı yok" ifadelerini kullandı.

        Mutabakat olmadığı için yeni bir öneri getirdiklerini kaydeden Tezcan, 24. dönemde anlaşılan 60 madde ve yargının bağımsızlığı sağlayacak hükümleri de dahil ederek çıkarmayı önerdiklerini söyledi.

        DHA-AA-İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ