Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa CHP dağılan masaya dönme şartını açıkladı

        TBMM'de yeni anayasa için kurulan Mutabakat Komisyonu'ndan CHP'nin ayrılmasının ardından dağılan uzlaşma masası için açıklamalar art arda geldi.Bilim Teknoloji Yüksek Kurul Toplantısı'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, komisyonun yeniden çalışmalarına başlaması için çağrıda bulundu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek "Meclisimiz bir bütün olarak milletimizin Meclisidir. Ortak aklı harekete geçirerek, anayasa yapım süreci yeniden ele alınacak ve başarıyla bitirilecektir. Dört partinin liderine çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesi bekliyorum. AKP, HDP ve MHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vereceğini umuyorum" dedi.

        Kahraman'ın bu çağrıyı yaptığı sırada dağılan komisyonun CHP'li üyesiBülent Tezcan basın toplantısı düzenledi. Tezcan, "Başkanlık sevdasından vazgeçilirse masaya dönmeyi düşünüyoruz" dedi.

        Tezcan, "Biz bu süreci Anayasa ile birlikte bir darbe hukukunda arınma süreci olarak algıladık ve Türkiye'yi temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran bütün alt mevzuatı da eş zamanlı ele alacak bir Anayasa çalışması yapmamız gerektiğini ifade ettik. Kurucu ilkelerden taviz vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter demokrasi ekseninde hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı esas alan bir Anayasa çalışması yapılabileceğini söylemiştik. Komisyonun ilk toplantısından itibaren heyetteki arkadaşlarla beraber ısrarla bu tutumumuzu ifade ettik"diye konuştu.

        "BAŞKANLIK SİSTEMİ DAYATMASI YENİ ANAYASA YAPMASININ ÖNÜNÜ KAPATMIŞTI"

        Başkanlık sistemi dayatmasının yeni bir anayasa yapmanın önünü kapattığını söyleyen Tezcan şöyle devam etti:

        "Anayasa çalışmasına başlamadan önce ilk iki maddenin görüşülmesinde hem komisyonun adı hem de görevi, görev alanının ne olduğu tanımlanma sürecinde biz yola doğru çıkmak gerektiğini ifade ettik ve üç meselenin çözülmesi gerektiğini söyledik. Bunlardan birisi Parlamenter demokrasi ekseninde bir Anayasa çalışması yapılması gerektiği. Hükümet sisteminde anlaşmadan yola çıkılması halinde sorunları halının altına süpürmekten başka bir şey yapamayacağımızı ifade ettik. Çünkü 24. dönem Anayasa çalışmalarında 25 aylık çalışmanın sonunda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Başkanlık rejimi dayatmasının orada bir yeni Anayasa yapmasının önünü kapatmıştı. Masanın dağılmasına neden olmuştu."

        Komisyon çalışmalarının yan kol faaliyeti haline getirmek istedikleri ortaya çıktı diyen Tezcan, "Niyet haziran ayına kadar süreci oyalayıp, haziran ayına kadar komisyonu çalışıyor gibi gösterip, bu komisyonda bir şey yapamıyordu, 'Başkanlık rejimi' dedik, onlarda 'Parlamenter rejim' dedi diyerek, komisyon çalışmalarını AKP ve Cumhurbaşkanının yan kol faaliyeti haline getirmek istedikleri net olarak ortaya çıktı" diye konuştu.

        Bülent Tezcan, Çalışma usulleri belirlenirken saptanması ve mutabakatın oluşması gerektiğini belirttiklerini, bu 3 temel meselede arzu ettikleri mutabakatı göremediklerini, bu 3 maddede mutabakat olmadığı için 24. dönemde anlaşılan 60 madde ve yargının bağımsızlığı sağlayacak hükümleri de dahil ederek çıkarmayı önerdiklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ