Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul 3. havalimanının ilk etabı 2018 Şubat’ta açılacak

        Gökhan ARTAN / İSTANBUL

        Tamamlandığında dünyanın havacılık merkezi olacağı belirtilen 3’üncü havalimanının 4 etabından yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli terminal binası, 2 tane kuzey-güney pisti ve destek binalarından oluşan 1. etabı 2018 Şubat ayında hizmete girecek

        3. havalimanını işletecek İstanbul Grand Airport’un (İGA) CEO’su Yusuf Akçayoğlu havalimanı inşaatında gelinen son durumla ilgili bilgi verdi.

        Akçayoğlu, proje için yatırım yapmak ve finansman getirmek için birçok kuruluşun kendileri ile irtibata geçtiğini söyledi. Akçayoğlu, “Finansman bitti, paramız cebimizde. Artık hızlı bir şekilde işi yapmaya odaklanmış vaziyetteyiz. Yaklaşık 4.6 milyar Euro’luk kredi anlaşması imzalandı. Bu Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük altyapı proje finansmanı oldu. Burada da çok hızlı bir ilerleme kaydedildi. Mega değil süper mega bir iş. Dünya ölçeğinde süper mega bir iş. Orada da 3 bankanın 3’ü de yabancı sermayeli Türk bankası” dedi.

        HAVACILIĞIN MERKEZİ OLACAK

        4 etaptan oluşacak projenin 90 milyonluk terminal binası, 2 tane kuzey-güney pisti ve destek binalarından oluşan 1. etabının 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete gireceğini belirten Akçayoğlu, “Fiziksel gerçekleşme ile ilgili olarak konuşursak 1. etap için yüzde 10 küsürlerdeyiz. Minimum yüzde 5 olacak aylık ilerlememiz. Şu andaki hedefimiz bu. Bahar ile birlikte ayda yüzde 5 artış diye bütün hedefimiz o. Haziran- temmuz gibi 1 numaralı pistin asfaltına başlayacağız. Mayıs ayında da kule inşaatına başlanacak. Bütün mesele işi zamanında ve kalitesinde yetiştirmek” diye konuştu. Projenin ihale döneminde 1. etabın yolcu kapasitesinin 70 milyon olarak planlandığını belirten Akçayoğlu, “Hızlı büyüme bize bunu 90 milyon ile açmamız gerektiğini gösterdi. 4 fazda 6. pisti yapıp, uydu terminali yaparak bütün etapları bitiriyoruz. Yolcu kapasitesini 150 milyon diyoruz ama 200 milyon üstünde bir kapasite, 76.5 milyon metrekarelik bu alanda erişilebilecek bir kapasite. Bu rakamlara ulaşıldığında dünyanın havacılık merkezi İstanbul olacak. Türkiye olacak” dedi.

        DÜNYADAKİ EN BÜYÜK ALAN

        Dünyanın en büyük havalimanı Atlanta 1.902, Pekin 2.330, Londra 1.227 ve Atatürk Havalimanı da 1.165 hektar olurken yeni havalimanı 7.594 hektarlık bir alanda olacak.

        "12 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR"

        Projede şu anda 15 farklı ülkeden 12 binin üzerinde kişinin çalıştığını, pik dönemde bu rakamın 25 bine çıkacağını ifade eden Akçayoğlu, “Açılışı 2018 ilk çeyreği düşündüğümüz için 2017’nin sonlarına doğru personel alımlarına başlayacağız.” dedi.

        Toprak hareketinin çok fazla olmasından dolayı büyük bir makine parkının oluştuğunun altını çizen Akçayoğlu, “Dünyada en çok makinenin bulunduğu tek şantiye” dedi.

        METRO AÇILIŞA YETİŞECEK

        Toplu taşıma ve bağlantı yollarının önemine dikkat çeken Akçayoğlu “Bizim için en önemli konu Gayrettepe’de yapılacak metro hattı. 4 istasyonlu metro ile havalimanına ulaşımı25 dakikaya iniyor. Bunun dizayn ihalesi bitti. Açılışa yetiştirilecektir” dedi.

        PROJENİN GENEL ÖZELLİKLERİ

        Proje Alanı Toplamı: 76.5 milyon m2

        Günlük İniş Kalkış: 3.500 adet (nihai faz 4)

        Yıllık Yolcu Kapasitesi: Faz- 1’de 90 milyon yolcu/yıl, nihai fazda 200 milyon/yıla artırılabilir kapasite

        Uçuş Destinasyonu: Dünya çapında 350 destinasyon

        Sağlayacağı İstihdam: İşletmeye açıldığında 100 bin kişiye yeni iş imkânı, dolaylı etkilerle 1.5 milyon kişiye gelir kaynağı...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ