Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Türkiye’de ‘okulsuz’ 650 bin Suriyeli

        Sami AKBIYIK/İSTANBUL

        Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA ), “Türkiye’deki Suriyeli Çocukların Eğitimi” başlıklı bir rapor yayımladı. Okul çağındaki Suriyeli çocuklar için Türkiye’de ilk defa hazırlanan eğitim raporuna göre, Türkiye’de okul çağında 980 bin Suriyeli öğrenci var. Bunların 650 bini okula gitmiyor. Okula başlaması öngörülen 0-4 yaş grubundaki çocuk sayısı ise 350 bin.

        Raporun mimarı Müberra Nur Emin, Suriyeli çocuklar için kademeli bir entegrasyonun uygulanacağını belirterek, “Kalıcı ve uzun vadeli bir eğitim için çoğulcu ve kapsayıcı eğitim modeline geçmek zorundayız. Farklı etnik unsur ve kültürdeki insanları da kapsayacak bir müfredat hazırlanmalı. Çoğulcu eğitim modeline geçmediğimiz sürece Suriyeli öğrenciler, sınıftaki akranları tarafından da dışlanma tehlikesi taşıyor. İstanbul, Gaziantep, Hatay ve Urfa olmak üzere sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı 7 ilde Arapça eğitim verecek imam hatipler de açılacak” dedi.

        YA ASTRONOT YA TERÖRİST

        Ankara’da raporun açıklandığı toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Büyük ise Suriyeli çocukların önümüzdeki yıldan itibaren anaokulu ve ilkokul 1. sınıftan başlayarak Türk okullarında eğitim alacaklarını ifade ederek, “Suriyeli çocuklara artık düzenli eğitim vermeliyiz. Bu öğrenciler ya astronot olacak ya da terörist” diye konuştu.

        Büyük, “Bu çocuklara dil öğretemiyoruz. İngilizce de öğretemedik, Türkçe de... Suriyelilere geçici eğitim merkezlerinde haftada 5 saat Türkçe dil eğitimi vermemize rağmen başarılı olamadık” özeleştirisinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Suriyeli öğretmenleri de artık istihdam edeceğini söyleyen Büyük, “Bu öğretmenleri ücretli öğretmen olarak meslek derslerinde ve imam hatiplerdeki Arapça derslerinde istihdam edeceğiz” ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ