Bahar BAKIR/ GAZETE HABERTÜRK
Türkiye, Avrupa Birliği’yle (AB) vardığı anlaşma çerçevesinde, 20 Mart ve sonrasında Ege Denizi üzerinden ya da karadan yasadışı olarak Yunanistan’a geçen tüm Suriyeli ve üçüncü ülke vatandaşı göçmenleri, 4 Nisan tarihinde geri almaya başlayacak.
HABERTÜRK, anlaşma çerçevesinde Suriyelilerin ve diğer göçmenlerin nasıl geri alınacağına ve Türkiye’de nerelere yerleştirileceklerine dair detaylara ulaştı. Sistem şöyle işleyecek:
FERİBOT MASRAFI AB’DEN:
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden uzman bir ekip, öncelikli olarak Yunanistan’ın Midilli, Kos gibi göçmen trafiğinde kritik önemde olan 5 adasında görevlendirilecek. 20 Mart itibarıyla Yunanistan’a giden göçmenlerin sayısını ve hareketlerini inceleyecek olan göç uzmanları, bu göçmenlerin Türkiye’ye gönderilmesindeki koordinasyonu da sağlayacak. Göçmenlerin Türkiye’ye feribotlarla gönderilmesinin masrafını AB karşılayacak. Türkiye tarafından geri alınan göçmenlerin tamamı kimlik tespiti ve kayıt işlemlerine tabi tutulacak. Geri alınan Suriyeli göçmenlerle üçüncü ülke vatandaşları ayrılacak. Suriyeli göçmenler, Suriye’ye ya da başka bir ülkeye geri gönderilmeyecek, Türkiye’deki kamplara ya da akrabalarının yanına yerleştirilecek. Afrika ülkeleri ile Afganistan, Bangladeş gibi üçüncü ülke vatandaşı olup Türkiye’ye iade edilenler ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınacak. Uluslararası korumaya ihtiyacı olmayanlar uçaklarla ülkelerine geri gönderilecek.
12 YENİ GERİ GÖNDERME MERKEZİ:
Üçüncü ülke vatandaşları, geri gönderme işlemleri tamamlanana kadar barınma, yemek, sağlık gibi birçok ihtiyacını Türkiye’deki geri gönderme merkezlerinde karşılayacak. Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir gibi illerde toplam 3 bin kişi kapasiteli 15 geri gönderme merkezi bulunuyor. Geri gönderme merkezlerine ihtiyaç artacağından, Türkiye 12 yeni geri gönderme merkezi daha kurmayı planlıyor.
AB ‘SEÇMECE’ YAPAMAYACAK:
Türkiye’nin geri aldığı her Suriyeli göçmene karşılık, AB de Türkiye’den bir göçmen alacak ve bu konuda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle işbirliği yapacak. AB, göçmen alırken ‘seçmece’ yapamayacak. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin kriterlerine göre, Avrupa’ya öncelikle refakatsiz çocuk, hasta, yaşlı ve kadın göçmenler alınacak.
SON GÜN EGE'DE GÖÇME TRAFİĞİ PATLADI
AB ile Türkiye arasındaki göçmen geri iade anlaşması dün yürürlüğe girdi. Ancak göçmenlerin Avrupa hayaliyle Yunanistan’a akını son gün de sürdü.
Yunan yetkililer, önceki gece boyunca sadece Midilli Adası’na ayak basan göçmen sayısının 875 olduğunu açıkladı. Çeşme’den Sakız Adası’na geçmek için lastik botlarla denize açılan 101 göçmen ise Türk Sahil Güvenliği tarafından kurtarıldı.
Cuma günü de yaklaşık bin 500 kişinin Ege’den Yunan adalarına yasadışı geçiş yaptığı, bunun bir önceki günkü sayının iki katı olduğu öğrenildi.
Yunanistan, anlaşmayı hayata geçirip göçmen trafiğini durdurmanın zaman alacağını söyledi. AB’nin Türkiye dahil çeşitli Avrupa ülkelerinden görevlendireceği 2 bin 300 uzmanın, Yunanistan’a giderek anlaşmanın hayata geçirilmesi sürecinde çalışması bekleniyor.
3 GÖÇMEN KAYIP
Bu arada, Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde dün Suriyeli mültecileri taşıyan bir tekne battı. 26 kişinin bulunduğu tekneden çoğunluğu çocuk ve kadınlar olmak üzere 23 kişi kurtarılırken, 1’i çocuk 2 kişinin ise kayıp olduğu öğrenildi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.