Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ABD’nin ‘merkez komutanı’ Kobani’den sonra Ankara’da

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, Suriye’nin Kobani bölgesine yaptığı ziyaretin ardından sürpriz bir kararla önceki gece Ankara’ya geldi. Dün Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile bir araya gelen Votel’in edinilen bilgiye göre Güler ile ‘Kilis’e yönelik DAEŞ tehdidi ve terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleyi değerlendirdiği’ öğrenildi.

        Votel, cumartesi günü Kobani’de PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin de içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri yetkilileri ile bir araya gelmişti. Votel’in ziyareti, Suriye’de DAEŞ karşıtı yerel güçlere eğitim ve danışmanlık hizmeti veren ABD askerlerine moral çerçevesinde gerçekleştirilmişti.

        Joseph Votel, Kobani’de PYD/ YPG’lilerle görüşmüştü.

        ‘İNANCIM GÜÇLENDİ’ DEDİ

        Votel’in Kobani’ye gidişi, ABD’den bugüne kadar Rojava bölgesine yapılan en üst düzey askeri ziyaret oldu. Rakka’ya düzenlenecek operasyon öncesinde Kobani’ye giden Votel buradan ayrılırken, “Doğru yolda olduğumuza ilişkin inancım daha da güçlendi. DAEŞ’e karşı savaşan güçlerin ABD tarafından desteklenmesi konusunda model çalışıyor, gayet iyi çalışıyor” diye konuştu.

        ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’ye 250 ABD özel harekât gücü yollayacağını açıklamıştı. Votel’in Kobani’ye yaptığı ziyaret, bu anlamda da önem taşıyor.

        ‘RAKKA İÇİN SURİYE’DE’

        ABD Başkanı Obama’nın, DAEŞ’e Karşı Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, 30 Ocak’ta Kobani’yi ziyaret etmiş ve bu ziyaret Türk hükümeti tarafından eleştirilmişti. McGurk, Votel’in ziyaretiyle ilgili Twitter’dan paylaştığı mesajında, “DAEŞ liderleri karanlıkta ses kayıtlarına indirgenirken CENTCOM Komutanı General Votel, Rakka’ya taarruz hazırlıklıkları için Suriye’deydi” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ