Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tarihten günümüze yaşanmış 'UFO' vakaları

        Sorel DAĞISTANLI/GAZETE HABERTÜRK

        Hem Türkiye’de hem de dünyanın diğer ülkelerinde UFO’larla, dünya dışı canlılarla ilgili binlerce hikâye yazıldı, çizildi... Ama ne olursa olsun, hiçbiri dünya dışından ziyaretçilerin geldiğini kesin olarak ortaya koyamadı. Tanımlanamayan uçan cisimlerin yani UFO’ların, gerçekten başka gezegenlerden dünyamızı ziyarete gelenlerin kullandığı araçlar mı, yoksa ileri teknoloji casus uçaklar mı olduğu konusunda hala bir netlik yok. Kesin olan şey, görgü tanıklarının ifadeleri ve bazı fotoğraflar ile videolarda görünen cisimlerin varlığı. Tartışmalar artık var olup olmadıkları üzerine değil, ne olduklarına dair yapılıyor. Bu noktada görgü tanıklarının güvenilirliği, kaynakların sağlamlığı ön plana çıkıyor. En güvenilir tanıkların başında askeri ve sivil havacılık personeli geliyor. Birçok bilgi ve belge Türkiye’de hâlâ gizlense de ifadeler ve tesadüfen çekilen fotoğraflar soru işaretlerini artırıyor. Tıpkı İzmir’de yaşanan olay gibi...

        ‘KULE, CİSİM HIZLA ÜSTÜME GELİYOR’

        2001 yılında İzmir Çandarlı’da, iki Türk Hava Kuvvetleri pilotu, havacılık tarihinde ilk defa yaşanan bir olaya şahit oldu. Olay, belgeleri ile birlikte SIRIUS UFO Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından açıklandı.

        Buna göre; 6 Ağustos 2001’de, öğle saatlerinde Asteğmen İlker Dinçer ve öğrencisi, T-37 tipi bir eğitim uçağıyla Çiğli Hava Üssü’nden kalkış yaptı. Çandarlı Körfezi’ne vardıklarında uçağın motorları düzgün çalışmamaya ve uçak garip yalpalamalar yapmaya başladı. O sırada Asteğmen Dinçer ve öğrencisi, önlerinde “parlak, disk-piramit şeklinde gök cismi” gördü.

        Dinçer, yer kontrol birimleri ve Kütahya’daki Savaş Operasyonları Merkezi’ne durumu bildirdi. Operasyon merkezinden cismi radarlarında tespit etmelerini isteyen Dinçer’in aldığı yanıt ise şaşırtıcıydı. Merkez yetkilileri, Dinçer’in uçağının etrafında yoğun bir aktivite olduğunu tespit ediyorlardı. Fakat, radarda görünen ikinci bir araç yoktu. Cismi tanımlamaya çalışan Dinçer, yönünü ona doğru çevirdi. Aynı sırada cisim de T-37’ye doğru döndü ve uçağın sol kanadına yaklaşarak yan yana uçmaya başladı. Ardından, T-37’nin etrafında manevralar yapmaya başladı.

        Bu tehlikeli anlar yaklaşık 30 dakika sürdü ve cismin aniden ortadan kaybolmasıyla son buldu. Çiğli Hava Üssü’ne iniş yapan pilotlar, gördüklerini üstlerine rapor etti. Konuyla ilgili tüm fotografik görüntü ve video kayıtları, Türkiye’nin diğer kesimlerinden gelen benzer belgelerle birlikte generallere ve diğer üst rütbeli yetkililere ulaştırıldı.

        ASTEĞMEN DİNÇER İLE OPERASYON MERKEZİ ARASINDA GEÇEN TELSİZ KAYITLARI:

        T-37: Sıra dışı bir durumla karşılaştık.

        Operasyon Merkezi: Sorununuz nedir?

        T-37: Sat 12 yönünde yarı-huni, yarı-disk şeklinde aşırı parlak bir cisim var ve çok hızlı uçuyor.

        O.M: Devam edin, konumu nedir?

        T-37: Hızla bana yaklaşıyor. Cismi acilen radarda tespit edin. Daha önce hiç böyle bir cisim görmemiştim. Bir UFO olduğundan şüpheleniyorum.

        O.M: Uçağınızın etrafında yoğun bir hareket var. Fakat radarda ikinci bir cisim görünmüyor.

        T-37: Cisme doğru yöneliyorum.

        O.M: İkinci bir cismi tespit edemiyoruz.

        T-37: Cisim bize doğru gelmeye başladı.

        O.M: Radar tespiti: negatif.

        T-37: Cisim, kanat yönünden bize yaklaşıyor. Arkamıza geçti. Tekrar ön tarafıma almaya çalışacağım.

        O.M: Tekrar ediyorum, radar tespiti: negatif.

        T-37: Cisim şu anda önümüzde. Görünüşe göre bu şey bizimle bir ‘it dalaşı’ yapıyor.

        O.M: Devam edin...

        T-37: Cisim aniden ortadan kayboldu.

        ‘HEPİMİZ HALÜSİNASYON GÖRMÜŞ OLAMAYIZ’

        2010 yılında da bu sefer sivil bir pilot uçuş sırasında benzer bir olay yaşadı. Emekli Kaptan Pilot İbrahim Bilir de, Osaka-İstanbul seferi sırasında UFO gördüğünü söyledi. Bilir o anları şöyle anlattı: “Osaka-İstanbul seferi sırasında Rus hava sahasına girmeye yakın bir bölgede 11 bin metre yüksekteydik. Birden yaklaşan bir ışık gördük. Önümdeki THY’nin Şanghay’dan gelen uçağı, arkamdaki Lufthansa uçağıydı. Çok yakınımıza geldi. Biz UFO’nun şeklini görmedik. Kuvvetli bir ışık gördük, gümüş renginde ve bakamayacağınız parlaklıkta. Gözlerinizi açamıyorsunuz. Bizim uçaktaki 3 pilot da gördü. Geldi ve üstümüze çıktı. Sağ çaprazda üstümüzde devam etti. Tüm bunlar 35-45 saniye arasında gerçekleşti. Bir anda oldu bitti. Çok heyecan vericiydi. Bir kişi olsam hadi halüsinasyon dersin ama diğer kaptan arkadaşladımız var. 3 uçağın ekibi de gördü.”(Gökhan Artan/GAZETE HABERTÜRK)

        Emekli Kaptan Pilot İbrahim Bilir

        UZAYLIYA TAŞ ATAN KAHRAMAN KÖYLÜLER

        Türkiye’de UFO’lar ve uzaylılara dair binlerce tanıklık oldu ve olmaya da devam ediyor. Kimi anlatımlar iddiadan öteye geçemiyor ancak kimileri resmi kurumların arşivlerinde raporlanmış halde duruyor. Bunların içinde bir tanesi var ki, sonradan filmlere bile konu oldu. Uşak’ın Eşme İlçesi Narlı Köyü’nde 1 Haziran 2001’de üç köylü uzaylı gördüklerini ve onu taş atarak kaçırdıklarını iddia etti.

        ‘O DA BİZE TAŞ ATTI’

        Sabah saatlerinde tütün ekimine giden 3 köylü, bir uzaylıyla karşı karşıya geldiklerini söyledi. Köylülerden Fevzi Çam, saat 07.00’de traktörle ilerlerken karşılaştıkları olayı şöyle anlattı: “Tarladan yola doğru hareket eden bir cisim gördük. Traktörüm cisime 20 metre mesafede birdenbire durdu. Cisme yürüyerek yanaşmaya başladık, o da 2 metre yukarıya doğru çıktı. Yerden taş alıp attık, o da bize taş atarak cevap verdi. Biz taş attıkça o da yukarı çıktı, su deposu istikametinde minare boyunda yükseldi. Boyu 60-70 cm’di. Üzerinde parlak, jelatin renkli elbise vardı. Ayakları kırmızı, orta kısmı sarı, kafa yapısı iri, gözü elips şeklindeydi.” Eşme Kaymakamı Mehmet Yılmaz da, Narlı Köyü’ne gidip araştırma yaptı. Aynı tarifi 8 köylünün yapması üzerine kaymakam, uzaylının robot resmini çizdirdi ve Valiliğe giderek rapor verdi. Dönemin Valisi Ayhan Çevik de konuyu gündeme aldı. Merkezi İstanbul’da bulunan SIRIUS Ufo ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi’nden bir ekibi bölgeye çağıran Vali, jandarmayı da operasyon için görevlendirdi. Jandarma bölgede yaptığı incelemede yanık izlerine rastladı.

        ‘İŞİM VARDI GİDİP BAKMADIM’

        Narlı Köyü’nün şu anki muhtarı Cemal Tülü, iddialardan sonra bazı köylülerin çok sayıda turisti boş arazilerde gezerken gördüklerini belirtti. Köy sakinlerinden Hasan Tülü ise “Ben iki kere gördüm. 6-7 metre yukarıda, ayıcık şeklinde balonlar gibiydi. Jelatinimsi bir rengi vardı. 2-3 metre uçtuktan sonra çamur araziye indi ya da düştü. Yanına gidip bakmadım. İşim vardı ve ilgilenmedim. Açıkcası bu durum toplumda eğlence haline geldiği için bunu gördüğümü de bugüne kadar kimseye söylemedim.”

        TÜRKİYE’DE YAŞANAN UFO TANIKLIKLARI

        TARİH: 28 Ekim 1981- Gölcük

        Emekli Yüzbaşı Doğan Sum, UFO olduğunu söylediği uçan bir cismin fotoğrafını çekti. Fotoğraf, Londra, Frankfurt ve New York’taki laboratuvarlarda incelendi. Analizler sonucunda filmde malzeme hatası olmadığı, resim üzerinde herhangi bir montaj yapılmadığı ortaya çıktı.

        TARİH: 12 Haziran 2001 – Adana

        Güzelyalı İlçesi’nde oturan bir kadın, alçaktan uçan garip bir araç gördüğünü iddia etti. Şehrin başka noktalarından da eşzamanlı benzer ihbarlar yapıldı. Bunun üzerine polis birimleri cismi aramaya başladı. Parlak ışık bir süre sonra kayboldu.

        TARİH: Aralık 1981-Ocak 1982 – Niğde

        Aksaraybölgesinde çok sayıda kişi, gökyüzünde tanımlanamayan cisimler gördüklerini söyleyerek yetkililere başvurdu. Ancak yetkili makamlar olaylara açıklık getiremedi. Bu süre boyunca UFO’ların Aksaray, İstanbul, İzmir, Adana, Havsa, Ecabat gibi pek çok farklı yerde ortaya çıktığı iddia edildi.

        TARİH: 7 Haziran 2001 – Adıyaman

        DandırmazKöyü yakınlarında devriye gezen bir grup geçici korucu saat 22.00 sıralarında, “Yerden yükselen, yuvarlak, parıldayan” bir cisim gördüklerini iddia etti. Aynı gece bölgede devriye gezen jandarma ekibi de gökyüzünde parlak bir cisim gördü. Vali, İçişleri Bakanlığıyla 11 Haziran olayı ile ilgili bir toplantı düzenledi ve 10 görgü tanığıyla şahsen konuştuğunu söyledi. Farklı odalarda çapraz sorgulamalardan geçen 10 kişi, gördükleri şekli çizmeleri istendiğinde hep aynı şekli çizdi.

        TARİH: 6 Eylül 2001 – Kayseri

        İki cisim, gece saat 23.30–24.30 arasında Kayseri-Erkilek 12. Hava Ulaştırma ve Üs Komutanlığı’nda görüldü. Cisimlerin, 100 feet kadar alçalarak yaptığı manevralar yüzlerce askeri görevli ve yetkili tarafından izlendi. Üssün radar operatörleri tarafından radarlarda da tespit edilen cisimler, bir saat sonra bir anda gözden kayboldu. Olay, 222. Filo Nöbetçi Amirliği’ni yapan Hava Pilot Yüzbaşı Halit Gündüz tarafından tutanaklara geçirildi ve Ankara Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na rapor edildi. SIRIUS Ufo ve Uzay Bilimleri Merkezi Başkanı Haktan Akdoğan da kendilerine yapılan ihbar sonrasında, üssü arayarak Yüzbaşı Ender Özdengil’le görüştü. Merkezin sitesinden yapılan açıklamaya göre, Yüzbaşı Özdengil, olayın gerçekliğini doğrulayarak, ilgili bilgilerin Ankara Hava Kuvvetleri Komutanlı- ğı’na resmi bir raporla bildirildiğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ