Yusuf DOĞAN/İSTANBUL
Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) Paralel Devlet Yapılanması’nın (PDY) halkın sokağa dökülmesiyle engellenen 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli’nin darbe karşıtı görünerek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı bildiriyi imzalamaya ikna etmeye çalıştığı ortaya çıkmıştı. Buna benzer bir olayın, Beştepe’yi ve TBMM’yi bombalayan F-16’lara yakıt ikmali sağlayan İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda da yaşandığı ortaya çıktı. Darbe girişiminin başladığı 15 Temmuz akşamı saat 20.00 sıralarında Adana İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda hareketli anlar yaşandı. 10. Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van, komutanlıktakilere “Herkes evine gitsin” talimatı verdi.
‘KAYIT TUTULMASIN’
Havadaki F-16’lar yakıt ikmali isterken Tuğgeneral Van, “Benden başka kimse uçaklarla irtibat kurmayacak. Kontrolü ben sağlayaca- ğım” yönündeki 2’nci talimatı verdi ve bizzat kuleye gitti. Komutanlıktaki nöbetçi subaylar ve diğer rütbeliler Van’ın darbeyi engellemeye çalıştığını ve yakıt ikmali sağlanmasını engelleyeceğini düşündü. Ancak Van’ın komutasındaki KC135-R tipi 2 tanker uçak yakıt dolu olarak havalandı ve 6 F-16’ya ikmal sağladı. Tanker uçakların kalkışını ve havadaki F-16’larla irtibatı kuleye giderek bizzat yöneten Tuğgeneral Van’ın uçuşlarla ilgili herhangi bir kayıt tutulmamasını emrettiği öğrenildi. Yakıt ikmali sağlanan F-16’ların, Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nden kalkan ve TBMM’yi, Beştepe’yi ve onlarca şehit verilen Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’nı bombalayan uçaklar olduğu belirlendi.
GENELKURMAY EMRİNİ GİZLEDİ
Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın haberleşme sistemini kendi kontrolüne alarak Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen “Kimsenin talimatlarına uymayacaksınız” yönündeki emri ve darbecilerden gelen talimatları da diğer askerlerden gizlediği ortaya çıktı. İddiaya göre darbeye karşı görünen Van’ın sabaha doğru darbeci olduğu tespit edildi. Van’ı yakalayan subaylar birliğe gelen polis ekiplerine teslim etti. Van ile birlikte pilot ve yer hizmetleri veren 10 asker tutuklandı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.