Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hangi kurumdan kaç kişi görevden uzaklaştırıldı?

        15 Temmuz 2016'da yaşanılan darbe girişimi sonrası birçok kamu kurum ve kuruluşunda görevden uzaklaştırmalar gerçekleştirildi. İşte hangi kurumdan kaç kişi açığa alındı ve kaç kişi görevden uzaklaştırıldı sorusunun cevabı...

        Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜRKSAT AŞ, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) da aralarında bulunduğu birçok kamu kurum ve kuruluşunda görevden uzaklaştırma işlemi gerçekleştirildi.

        DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: 2

        Dışişleri Bakanlığında yapılan çalışmalar kapsamında merkezdeki büyükelçiler Gürcan Balık ve Tuncay Babalı görevden alındı.

        ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI: 23

        Özelleştirme İdaresi Başkanlığında (ÖİB) 23 personel görevden uzaklaştırıldı.

        DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI: 1112

        Diyanet İşleri Başkanlığınca, merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında çeşitli kademelerde görevli 3 il müftü yardımcısı ile 19 ilçe müftüsünün de aralarında bulunduğu 620 kişinin daha görevden uzaklaştırıldığı duyuruldu. Açığa alınan personel sayısı bin 112'ye yükseldi.

        ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: 167

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığında FETÖ ile bağlantılı 97 personel daha açığa alındı, bu rakam toplamda 167'ye çıktı.

        - Önceki günlerdeki görevden almalar

        KALKINMA BAKANLIĞI: 82

        FETÖ ile bağlantılı kamu personeline yönelik çalışma kapsamında, Kalkınma Bakanlığında açığa alınan personel sayısı 82'ye ulaştı.

        BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI: 560

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurumlarında 560,

        EKONOMİ BAKANLIĞI: 15

        Ekonomi Bakanlığında 15 personel açığa alındı.

        TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU (TÜİK): 21

        TÜİK'te 21 personel açığa alındı.

        BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KURUMU (BTK): 228

        BTK merkez ve taşra teşkilatında görevli 170 kişi için aynı işlem uygulanırken, kurum destek hizmetlerinde çalışan 58 personele görevden el çektirildi.

        AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI: 599

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında toplam açığa alınan personel sayısı 599 oldu.

        DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ (DHMİ): 139

        DHMİ Genel Müdürlüğünde 139 personel görevden uzaklaştırıldı.

        TÜTÜN VE ALKOL PİYASASI DÜZENLEME KURUMU (TAPDK): 8

        Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nda (TAPDK) 8 personel görevden uzaklaştırıldı.

        TOPLU KONUT İDARESİ (TOKİ) BAŞKANLIĞI:22

        TOKİ Başkanlığında görevli 22 personel açığa alındı.

        TÜRKSAT AŞ: 29

        TÜRKSAT AŞ'de 29 kişinin iş akitleri feshedildi.

        HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI: 62

        Hazine Müsteşarlığında 2 genel müdür, bir genel müdür yardımcısı ve 5 daire başkanı dahil 62 kişi açığa alındı.

        ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERCİLİK BAKANLIĞI: 529

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı ilgili ve ilişkili kurumlarda 529 kişi görevden uzaklaştırıldı.

        ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI: 197

        Orman ve Su İşleri Bakanlığında merkez ve taşra teşkilatında görevden uzaklaştırılan personel sayısı 197'ye ulaştı.

        MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (MEB): 42 BİN767

        MEB'de merkez ve taşra teşkilatında görev yapan FETÖ ile irtibatlı kamu personeline yönelik yürütülen çalışma kapsamında 21 bin 738 personel ile 21 bin 29 öğretmen açığa alındı. Böylece MEB'de görevden uzaklaştırılan personel sayısı 42 bin 767 oldu.

        MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: 262

        Milli Savunma Bakanlığı’nda biri müsteşar yardımcısı, 3’ü daire başkanı, bir tümgeneral, 2 tuğgeneral ve 1 tuğamiral görevden uzaklaştırıldı. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Milli Savunma Bakanlığı karargâhında görevli hâkimlerden 5’i kurmay albay, 9’u üye olmak üzere toplam 21 askeri hâkim de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözetim altına alındı. Milli Savunma Bakanlığı’nca askeri yargıda görevli tüm askeri hâkimler hakkında FETÖ’nün darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 262 askeri hâkim ve savcı görevden uzaklaştırıldı.

        GIDA, TARIM VE HAYVANCILK BAKANLIĞI: 582

        Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı kamu personeline yönelik çalışma kapsamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kurumlarda 582 kişi açığa alındı.

        Bakanlık yetkilileri, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında 378, bakanlığa bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunda 204 olmak üzere, toplam 582 kişinin açığa alındığını bildirdi.

        ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI:12

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığında FETÖ ile irtibatlı 12 personel görevden uzaklaştırıldı.

        TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: 58

        Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden olmak üzere çeşitli unvanlarda 58personel görevden el çektirildi.

        ANKARA ÜNİVERSİTESİ: 4, BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ: 31

        Ankara Üniversitesinde görevli 4 öğretim elemanı ile Bülent Ecevit Üniversitesinde 20'si öğretim üyesi 11'i idari personel olmak üzere 31 kişi açığa alındı.

        SELÇUK ÜNİVERSİTESİ:236

        Selçuk Üniversitesi, FETÖ/PDY kapmasında 48'i profesör, 37'si doçent olmak üzere 167 akademisyen, 8 fakülte sekreteri, 1 daire başkanı ve 1 müdürün açığa alındığını açıkladı. Bu görevden alınmalarınardındanSelçuk Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında 28 şirket elemanının görevine son verildiği ve 31 idari personelin açığa alınarak haklarında soruşturma başlatıldı bildirildi.

        İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ: 80

        İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde (İKÇÜ) 65'i akademisyen, 15'i idari personel olmak üzere 80 kişinin açığa alındı.

        Farklı fakültelerden açığa alınan 65 akademisyenden 18'inin profesör, 19'unun doçent ve 18'inin yardımcı doçent olduğu öğrenilirken, bu yöndeki çalışmaların devam ettiği bildirildi.

        BATMAN ÜNİVERSİTESİ: 4

        FETÖ/PDY tarafından yapılan darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Batman Üniversitesi'nde 4 öğretim görevlisi açığa alındı.

        SİİRT ÜNİVERSİTESİ: 15

        Siirt ÜniversitesindeFETÖ ile irtibatlı 15 personel görevden uzaklaştırıldı.

        KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ: 7

        Kırklareli Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ/PDY'ye yönelik çalışma kapsamında, 7 akademisyenin terör örgütü adına faaliyette bulunduğunu tespit etti.

        Ekipler, gerçekleştirdiği operasyonda, 5 akademisyeni gözaltına aldı. Operasyon kapsamında 2 akademisyenin yakalanması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

        BANDIRMAÜNİVERSİTESİ:12

        Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü dün yaptığı yazılı açıklamada "Anayasal düzene karşı faaliyetlerde bulunan Paralel Devlet Yapılanması (PDY) / Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) iddialarıyla ilgili olarak üniversitemizde 1 profesör, 3 doçent, 3 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi, 1 araştırma görevlisi ve 3 idari personel olmak üzere toplam 12 üniversite personeli, haklarında soruşturma açılarak açığa alınmıştır. Bu kapsamda 14 akademik ve idari personel hakkında da devletimizin ve üniversitemizin güvenliği için gerekli çalışmalar devam etmektedir" dedi.

        BAYBURT ÜNİVERSİTESİ: 11

        Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun tarafından yapılan açıklamada; Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma neticesinde 5 personelin daha önce görevden uzaklaştırıldığı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain darbe girişimi sebebi ile üniversitemizdeki soruşturma çerçevesinde Bayburt Üniversitesinde 20 Temmuz 2016 tarihinde 3 akademik 2 idari toplam 5 kişi görevden uzaklaştırılmıştı. Bugün ise 9 idari 2 akademik personel daha açığa alınmıştır. Böylece toplam 5'i akademik olmak üzere 16 kişi görevlerinden el çektirilmiştir. Hassas ve adil olarak sürdürdüğümüz çalışmalarımıza hızla ve titizlikle devam edeceğiz. Kararlılıkla bu süreci tamamlayacağız. Ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi Bayburt'tan ve ülkemizin yarınlarını yetiştiren üniversitemizden de bu yapıyı temizleyeceğiz."

        YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ: 114

        Siirt ÜniversitesindeFETÖ ile irtibatlı 114 personel görevden uzaklaştırıldı.

        TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ: 18

        Tunceli Üniversitesi'nde; 1'i profesör, 7'si doçent, 6'sı yardımcı doçent, 4'ü öğretim görevlisi olmak üzere toplam 18 personel açığa alındı.

        GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ: 100

        Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında akademisyenlerin de bulunduğu yaklaşık 100 kişinin açığa alındığını ancak soruşturma sürecinin devam ettiğini ve Üniversite bünyesinde açığa alınacakların sayısının 200'ü bulabileceğini söyledi.

        ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ: 30

        Erzurum'da, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 22'si akademik olmak üzere 30 personel açığa alındı.

        Darbe girişimi sonrası Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından idari soruşturma başlatıldı. Rektörlük tarafından başlatılan soruşturma kapmasında 22 akademik ile 8 idari personel açığa alındı. Üniversitede görevden uzaklaştırmaların önümüzdeki günlerde devam edebileceği bildirildi.

        DÜZCE ÜNİVERSİTESİ: 59

        Düzce Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain kalkışma sebebiyle 18 Temmuz 2016 tarihinde üniversitemizde paralel devlet yapılanması ve terör örgütü üyesi oldukları şüphesiyle 16 akademik personel açığa alınmış ve haklarında adli işlem başlatılarak tutuklanmalarına karar verilmiştir. Sonrasında üniversitemizde devam eden süreçte 16 idari personel ve 27 akademik personel daha açığa alınmıştır. Bugün itibariyle üniversitemizde toplam 59 kişinin açığa alındığı bu süreçte, edinilen bilgi ve belgelere dayalı olarak soruşturma kapsamı genişletilerek devletimizin ilgili kurumları ile işbirliği içerisinde işlem yapılmaya devam edilecektir" denildi.

        ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ: 42

        Siirt ÜniversitesindeFETÖ ile irtibatlı 42personel görevden uzaklaştırıldı.

        BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ: 12

        Bandırma'daki Onyedi Eylül Üniversitesi'nde Fethullahçı Terör Örgütü soruşturması kapsamında, 1'i profesör, 3'ü doçent olmak üzere 12 personeli açığa alındı.

        TÜRKİYE RADYO VE TELEVİZYON KURUMU (TRT): 300

        TRT'de 300personel görevlerinden uzaklaştırıldı.

        RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU (RTÜK): 29

        RTÜK'te de çeşitli unvanlardaki 29 personel görevlerinden uzaklaştırıldı.

        SAĞLIK BAKANLIĞI: 5 BİNİN ÜZERİNDE PERSONEL TESPİT EDİLDİ

        Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "5 gündür bizzat benim de içinde olduğum, komisyonlarla çok yoğun çalışıyoruz. OHAL kararnamesi yayımlandıktan sonra bunu biraz daha yoğunlaştırdık. 5 binin biraz üstünde Sağlık Bakanlığı personelini biz de OHAL kararnamesi çerçevesinde değerlendirmiş ve gereğini yapmış olacağız." ifadelerinde bulundu.

        İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 8 BİN 777

        Merkez ve taşra teşkilatlarında görevli 246 mülki idare amiri, 7 bin 899 emniyet, 614 jandarma ve aralarında Sahil Güvenlik Komutanı’nın da bulunduğu 18 Sahil Güvenlik personeli olmak üzere toplam 8 bin 777 personel görevden uzaklaştırıldı.

        KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI: 110

        Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 110 kişiye görevden el çektirildi.

        GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI:2 BİN 345

        Toplam 2 bin 345 personel görevden alındı.

        YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMU (YÖK): 1577

        Üniversitelerde de görevden alma işlemleri başlatıldı. YÖK, tüm rektörlerden, üniversitelerindeki FETÖ/ PDY ile bağlantılı akademik ve idari personelin durumlarının ivedilikle değerlendirilerek, ilgililer hakkında işlem yapılmasını, sonucun 5 Ağustos’a kadar başkanlığa yazılı olarak gönderilmesini istedi. YÖK, istifasını istediği bin 577 dekanın istifasına ilişkin rektörlük tekliflerini de kabul etti.

        TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (TBMM): 30

        TBMM’de Genel Sekreter Yardımcıları Muhammed Bozdağ, Kemal Kaya ve Mustafa Tamirci’nin de aralarında olduğu 30 üst düzey bürokrat görevden alındı.

        BAŞBAKANLIK: 257

        Çankaya’daki Başbakanlık ek binada görevli 257 personel görevden uzaklaştırıldı ve kimlikleri alındı. Görevden uzaklaştırılan personelden 230’unun raportör, 19’unun uzman, 6’sının müşavir, 2’sinin hukuk müşaviri olduğu belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ