Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 15 temmuz darbe girişimi gecesi Afgan pilotun telsiz konuşmaları "Silah sesi var, tehlike içindeyiz

        Gökhan ARTAN - ÖZEL HABER

        Yolcuların içinde olduğu havalanamayan Afgan Ariana Havayolları'nın pilotunun da yaşadığı korku dolu anların ses kaydı ortaya çıktı. Afgan pilot, kuleyle yaptığı telsiz konuşmasında "Yolcular terminale gitsin. Kapının(uçağın) açılması mümkün mü? Birçok silah sesi var. Tehlike içindeyiz" diyerek yaşadığı büyük korkuyu dile getirdi.

        Darbe girişiminin olduğu gece Atatürk Havalimanı'nda da hareketli anlar yaşanmıştı. Hava Trafik Kontrol Merkezi'ne giren darbeci askerler özel harekat polisleri tarafından etkisiz hale getirilmişti. Bölgede silah sesleri ve savaş uçaklarının çıkardığı patlama sesleri apronda da heyacanlı ve korku dolu anlar yaşanmasına yol açarken havalimanında yaşanan kaos nedeniyle çok sayıda yolcu da uçağın içinde mahsur kaldı. O anlarla ilgili yolcu uçaklarının pilotları ile kule görevlileri arasındaki ses kayıtları da ortaya çıktı. Ses kayıtlarında pilotlarla hava trafik kontrolörlerinin yaşadıkları çaresiz anlar dikkat çekti. Onlardan biri de Ariana Afgan Havayolları'nın İstanbul-Ankara-Kabil seferini yapacak olan 714 sefer sayılı Airbus 310 tipi uçağının pilotu ile yaşandı.

        "BİRÇOK SİLAH SESİ VAR"

        Apronda kalkış yapamayan ve yolcuları ile mahsur kalan Afgan pilot büyük korku yaşadı. Kadın kontrolöre Afgan pilot, "Yolcularımızı uçaktan çıkarmak mümkün mü çünkü çok tehlike içindeyiz. Personelin kapıyı(uçağın) açması mümkün mü? Yolcularımız terminale gitsin. Birçok silah sesi var. Herhangi bir haber var mı?" diye sordu. Bunun üzerine kontrolör ise çaresizce, uçağı çekmeye yarayan push back aracının da olmadığını belirterek, "Efendim alışmadık bir operasyon var ve şu an olağan ve tedbirli bir durum yok. Apron veya hava trafik kontrolü'nde cevap yok" şeklinde yanıt verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ