Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul'da 46 ülkeden 540 öğrenci Türkçe öğrendi

        Melik DEMİREL

        Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan 'Türkçe Yaz Okulu ve Türkçe Bayramı'nın' tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla gerçekleşti.

        Programa, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş de katıldı. Proje kapsamında 16 şehirdeki 20 üniversitenin ev sahipliğindeki yaz okullarında 46 ülkeden 540 öğrenci Türkçe öğrendi.

        İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi de İstanbul'daki öğrencilere günde 4 saat Türkçe dersi verdi. Öğrenciler Türkiye'nin turistik ve tarihi yörelerini gezmenin yanında Türk kültür etkinliklerine de katıldı.

        Kültür şoku yaşamadıklarını aktaran öğrenciler, ''Kendi aramızda aynı dili konuşunca ortak paydada buluşuyoruz. Bizce Türkçe dostluğun dili'' dedi. "2. Türkçe Bayramı" 27 Ağustos'ta İstanbul'da Ülker Arena'da gerçekleşecek.

        MEDENİYET DİLİ

        Törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkçe'nin büyük medeniyetler kurmuş bir milletin dili olduğunu belirterek, "Dilimizi bilmenin, kültürümüzü tanımanın sizlere hayatınız boyunca çok önemli kapılar açacağına, iç zenginliğinize çok ciddi katkılarda bulunacağına inanıyorum. Ülke ve millet olarak çok önemli bir badireyi atlattığımız şu günlerde korkmadan çekinmeden ülkemize gelen meydanlarda bizimle birlikte demokrasiye ve Türkiye'ye sahip çıkan bizi, kültürümüzü ve dilimizi daha yakından tanımak isteyen değerli öğrencilerimize şükranlarımı ifade ediyorum" dedi.

        TÜRKÇE BAYRAMI

        Bakan Avcı, Türkçe Bayramı'nın kapanış programını 27 Ağustos'ta İstanbul'da Ülker Sports Arena'da gerçekleştirileceğini söyledi. Avcı, "Türkçe bayramında misafir öğrencilerimiz insan ve türkçe temalı kapanış gösterisiyle dünyaya barış, dostluk, kardeşlik, ve sevgi mesajları verecekler. Dünyanın bir çok köşesinde savaş ve çatışmaların yaşandığı bu dönemde böylesine anlamlı bir mesajın çok önemli bir çağrı olacağına inanıyorum" dedi.

        1 MİLYON SURİYELİ ÇOCUK İÇİN EĞİTİM

        Türkiye'de yaşayan 1 milyon Suriyeli çocuk ve gencin eğitime ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı olarak geçen yıl itibariyle biz bunların 175 binini örgün eğitime aldık. Bu yıl sonuna kadar da 400 bine ulaşacağına hesaplanmıştı. Dolayısıyla yarısını eğitime alabildik" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ