Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık: 3 milyon Suriyeli vatanlarına dönecek

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "Suriye başta olmak üzere, hiç bir devletin topraklarında gözümüz yok. Suriye'nin toprak bütünlüğü bizim için vazgeçilmezdir." dedi.

        Kurban Bayramı nedeniyle Beydağı Konaklama Tesisi'ne gelerek yetkililerden bilgi alan Çalık, daha sonra tesiste misafir edilen Suriyelileri ziyaret etti.

        Çalık, ziyaret sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, konteyner kentte yaklaşık 7 bin 700 civarında Suriyelinin kaldığını söyledi.

        Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyelinin misafir edildiğine dikkati çeken Çalık, dünya devletleri içerisinde en fazla mültecinin bulunduğu ülkenin Türkiye olduğunu, Suriyeli, Afgan ve Iraklı mültecilerin Türkiye'de barındığını vurguladı.

        Birleşmiş Milletler görevlilerinin Türkiye'ye geldiklerinde 'Türkiye'nin dünyanın en iyi mülteci ağırlayan ülke' olduğunu söylediklerini anlatan Çalık, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı Harekatı'na da değinerek "Suriye'deki yeni süreç çok önemli. Özellikle DAEŞ'in Cerablus'tan, Azez'den çıkarılmış olması, bölgenin temizlenmesi, sınırımızın tamamen terörden arındırılmış olması bizim için çok önemliydi. Aslında bizim tüm dünyadan istediğimiz de buydu. Sınırlarımızda terör örgütlerinin ne DAEŞ'in ne PYD ne de YPG'nin olmamasıydı. Şu an Cerablus hattı temizlenmiş durumda. Gaziantep ve Kilis'ten Suriyeli vatandaşlar o bölgeye dönüşe başladı." diye konuştu.

        Çalık, Cerablus'a Türkiye'nin yardımlarının devam ettiğini aktararak, "Bölgedeki belediyelerimiz Cerablus'a su vermeye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamayla elektrik verilmeye başlandı. Kurban Bayramı öncesinde Cerablus'a su ve elektrik verilecek. Suriyeliler vatanlarına yerleşmeye başlayacak. Rakka ve El Bab ile alakalı süreç devam etmekte. İnşallah Suriye'nin toprak bütünlüğünün bozulmasına neden olan bütün terör örgütleriyle mücadeleye devam edecek." değerlendirmesini yaptı.

        Türkiye'nin Suriye'nin topraklarında gözü olmadığını dile getiren Öznur Çalık, şunları kaydetti:

        "Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok, nerede yaşanan bir zalimlik varsa ona karşı duruyoruz. Bu zülüm bizim sınırımızda, Müslüman kardeşlerimize yönelik yapılıyorsa biz bu zulümle, zalimle mücadele ederiz. Kendi sınırlarımızı temiz tutmak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını korumakla mükellefiz. Bu vesileyle Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyarak, terör örgütleriyle PYD, DEAŞ ve YPG ile mücadele sonuna kadar mücadele edeceğimizi herkesin bilmesi gerekir. Suriye başta olmak üzere, hiç bir devletin topraklarında gözümüz yok. Suriye'nin toprak bütünlüğü bizim için vazgeçilmezdir. Barış ve kardeşliği tesis ettiğimizde Türkiye'de yaşayan 3 milyon Suriyeli vatanlarına dönecek. "

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ