Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Peşmerge Başika’ya girdi TSK, DEAŞ’ı obüslerle vurdu
        1

        GAZETE HABERTÜRK

        Terör örgütü DEAŞ’ı Irak’ta yok etmek için ABD, Irak Özel Kuvvetleri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmerge ve koalisyon güçlerince başlatılan Musul harekâtının 7’nci gününde, peşmerge harekete geçti.

        2

        Dün sabah peşmerge güçleri, Başika kasabası ve Nevaran kurtarmak için operasyon başlattı. İmam Rıza Köyü’nde yoğun çatışma yaşandı.

        3

        Türk askerinin bulunduğu üsse yakın mesafede yaşanan çatışmaların ardından peşmerge, Başika’nın DEAŞ’tan temizlendiğini ve kontrolün sağlandığını duyurdu.

        4

        BAŞBAKAN YILDIRIM: DESTEK İSTENDİ, VERDİK

        Başbakan Binali Yıldırım, Başika operasyonuna ilişkin bir soru üzerine, “Peşmerge güçleri Başika kasabasını DEAŞ’tan temizlemek için harekete geçti.

        5

        Bizim Başika Üssü’ndeki askerlerimizden, oradaki unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de oradaki topçularla, tanklarla, Fırtına obüsleriyle destek veriyoruz” dedi.

        6

        ‘ÖRGÜT KUŞATILDI, KONTROL SAĞLANAMADI’

        Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu Sait Memozini ise Başika’da DEAŞ militanlarının kuşatıldığını ancak kasabada tamamen kontrolün sağlanmadığını söyledi.

        7

        Çatışmalarda 100’den fazla DEAŞ militanının öldürüldüğü, örgüte ait 12 top, 6 bomba yüklü araç, bir komuta merkeziyle 40 savunma hattının kullanılamaz hale getirildiği bildirildi.

        8

        Musul’dan CNN’e konuşan bir yetkili ise kente peşmergenin girişini kutlayan 40 kişilik grubun, DEAŞ militanlarınca öldürüldüğünü ifade etti.

        9

        DEAŞ’IN LİDERİ BAĞDADİ’NİN KORUMALARI ÖLDÜ

        Irak ordusu tarafından Musul’un güneyine düzenlenen hava saldırısında ise terör örgütü DEAŞ’ın lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin yardımcılarından Ebu Usame ve birçok korumasının öldürüldüğü açıklandı.

        10

        Irak Hava Kuvvetleri’nin yaptığı açıklamada, Ebu Usame’nin bulunduğu yönünde alınan istihbarat doğrultusunda Musul yakınlarındaki Telleskuf Beldesi’ne hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.

        11

        CARTER, BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

        ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul operasyonu hakkında görüş alışverişi yapmak için dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi.

        12

        Erbil’deki başkanlık konutunda gerçekleştirilen görüşme öncesi Carter’ı, IKYB Başbakanı Neçirvan Barzani karşıladı. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Carter’ın, cephelerdeki başarı ve Musul’u kurtarma operasyonunun başlaması nedeniyle Barzani’ye teşekkür ettiği, Irak ordusu ve peşmerge güçleri arasındaki dayanışmadan memnuniyet duyduğu kaydedildi.

        13

        MUSULLU AYŞE KURTARILDI

        MUSUL’da terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılan bir köyde çekilen görüntülerse, bölgede yaşanan dramı bir kez daha gözler önüne serdi.

        14

        Görüntülerde 10 yaşındaki Ayşe adlı bir kız, 2014 yılından bu yana DEAŞ kontrolünde bulunan köyün örgütten temizlenmesinin ardından kendisini kurtaran askerlere sarılarak teşekkür etti. Babası DEAŞ’lı teröristler tarafından öldürülen küçük kız, görüntüde askerlere, “3 gündür hiçbir şey yiyip içmedik. Asla bizim için geleceğinizi düşünmüyordum. Çok teşekkür ederim. Ayaklarınızı öpmek istiyorum” diyor.

        15

        Bombaların yağdığı Musul’a yakın köylerden kadın ve çocuklar kaçıyor.

        16

        MUSUL HALAYI!

        Peşmergeler, DEAŞ mevzilerine saldırısı öncesi, cephe gerisinde müzik eşliğinde halay çekti.

        17

        DEAŞ MUSUL’DA 16 KİŞİYİ KÖPRÜDEN ATTI

        MUSUL’a yönelik operasyon devam ederken, Ninova bölge yönetiminden bir kaynağın Rusya merkezli Sputnik’e yaptığı açıklamada, DEAŞ militanlarının 16 kişiyi Üçüncü Köprü’den atarak öldürdüğü belirtildi.

        18

        Örgüt, önceki gün de aralarında çocukların da bulunduğu 284 erkeği infaz etmiş ve toplu mezara gömmüştü.

        19
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ