"Kim dönerse dönektir"
Gaziantep'de gerçekleştirilen Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları'na TBMM Başkanı Cemil Çiçek de katıldı
Anayasa Platformu'nun vatandaş toplantılarının on birincisi, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya, TBMM Başkanı Cemi Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üyeleri, sendika genel başkanları ve yüzlerce Gaziantepli vatandaş katıldı.
Açılışta konuşan Anayasa Platformu Sözcüsü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güçlü bir Türkiye için herkesin yüreğinin beraber attığını kaydetti. Türkiye'nin bugün dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Ben her zaman bununla övünüyorum. Ama hedefimize bir şey koyduk. 2023 yılında kişi başına geliri 10 bin 500 dolardan 25 bin dolara çıkmasını istiyoruz. Yani Türkiye'nin 74 milyon insanı, 11 yıl sonra 2,5 misli daha zengin olsun istiyoruz. Bunun olabilmesi için sistemi yeniden kurmamız lazım. Bunun da başı binanın temeli anayasadan başlıyor." diye konuştu.
"DEMOKRASİYİ ASKIYA ALMA ÇABALARINI SONLANDIRMAMIZ GEREKİYOR "
TBMM Başkanı Çiçek, konuşmasında Cumhuriyet ve demokrasinin önemine vurgu yapıp, bunların olmaması halinde ülkenin, Suriye, Libya, Tunus ve Mısır gibi olamayacağını kimsenin garanti edemeyeceğinin altını kaydetti. Bu kazanımların kıymetini bilmek, korumak kökleştirmek, kurumsallaştırmak ve gelecek nesillere bunun daha da zenginleştirerek aktarılması gerektiğine değinen Çiçek, bunun yolunun yeni bir anayasadan geçtiğini hatırlattı.
Toplantılara katılmalarında bu faktörün etkisine vurgu yapan Çiçek, "Bu süreci desteklediğimizi, gerçekleştirmek için sorumluluk üstlendiğimizi, bu sürecin başarıyla sonuçlanması için Türkiye'nin aynen bu huzurda gördüğünüz gibi bir tabloya atmosfere, kardeşlik, birlik ve beraberlik iklimine ihtiyacı olduğunu somut olarak göstermek içindir. Onun için ne söylediğinize karışmıyoruz. Geldiğimiz bu noktada, 2012 Türkiye'sinde cumhuriyet bizim kazanımımızdır. Demokrasi kazanımımızdır. Devletin de, cumhuriyetin de, demokrasinin de sahibi sizsiniz. Bunu koruyacak kollayacak olan da sizsiniz. Artık geldiğimiz noktada kimsenin bu değerleri korumak için kollamak için, askıya almak için, Türkiye'nin çağdaşlaşma mücadelesini tıkamak adına demokrasiye askıya alma çabalarını sonlandırmamız gerekiyor. Bunları hatırlatmak için biz bu toplantılara katılıyoruz." dedi.
"BU YOLDAN DÖNMEK YOK"
Türkiye'nin iyi bir istikamet tayin ettiğini söyleyen Çiçek, "Bu yoldan dönmek yok. Dönersek kaybederiz. Dönersek, acımasız rekabet dünyasında Türkiye çok şey kaybeder. O nedenle Türkiye, geleceğini teminat altına alabilme, birliğini, beraberliğini, kalkınmasını, gelişmesini, huzurunu temin etmek istiyorsa, ilkeleri, öncelikleri, dengeleri, felsefesi itibariyle Türkiye'nin ihtiyacına cevap verecek çağdaş, bir anayasayı yapmak durumundadır. Bunun için, çok doğru bir kararla, 4 siyasi partimiz sizlere söz verdi. Dönmek yok. Artık geldiğimiz dünyada düzgün siyaset yapacağız. Düzgün siyaset yapmanın yolu, herkesin verdiği sözde durmasıdır. Kim dönerse dönektir. Söz verdik. Oyunbozanlık yok. Bahane aramak yok. Ne yapıp yapıp, milletin arzu ettiği bir anayasayı yapmak durumundayız." değerlendirmesinde bulundu.
"SİYASETİN İMAJI İYİ DEĞİL, MECLİSİM ADINA UTANIYORUM"
Konuşmasında siyasetin imajının çok da iyi olmadığını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti: "Bir arkadaşımız mektup yazdı, gönderdi. Maalesef siyaset deyince, kavga, çekişme, hakaret geliyor. Bunlardan utanıyorum. Meclisim adına utanıyorum. Kimse bunları siyaset üslubu haline getirmemeli. Siyaset de prim bu yoldan kazanılmıyor. Düzgün bir üslup, kaba olmayan, yaralayıcı olmayan, insanlara birlik ve beraberliği, saygıyı ve sevgiyi örneklendiren anlayıştan geçiyor. Onun için bu dönemin parlamentosu güzel işler yapmak mecburiyetinde."
Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacını 4 partinin tespit ettiğini aktaran Çiçek, şöyle konuştu: "Sizlerin talepleri var. Huzurunuzda bulunan bu kuruluşların, 30 yıldır talepleri var. Tecrübemiz ve Allah'a şükür birikimimizde var. Şimdi tam da yeni bir anayasa yapmanın zamanıdır. Biz söz verdik borçluyuz. Millet olarak siz de alacaklısınız. Alacağınızı iyi takip edin. Borçlu olanlardan iyi takip edin. Bunun için evvela katılacaksınız. Sizin burada söyleyeceklerinizi komisyon ne ölçüde anayasa metni haline getirdi izleyeceksiniz. Sonra değerlendireceksiniz. Sonra da eğer düzgün işler yapmazsak bunun da karşılığını vereceksiniz. Yapmama gibi bir lüksünüz yok. Bu bir ihtiyaçtır. Yeni bir anayasa Türkiye için mecburiyet haline geldi. Bir hafta 10 gündür Türkiye'de yargılamalar yapılıyor. Neden dolayı? 'Siz anayasal düzeni zorla değiştirdiniz. Antidemokratik yol ve yöntemlerle meclisin faaliyetini durdurdunuz. Benim seçtiğim hükümeti al aşağı ettiniz. 5 kişi bir araya gelerek Türkiye'de yeni bir dönem açtınız. Bu hukuka aykırı, anayasaya aykırı, evrensel hukuk kurallarına aykırı' dediniz. Şimdi bir taraftan bunları söylüyoruz. Bir taraftan bunların yargılamalarını yapacağız. Ama öbür taraftan da böyle bir yol ve yöntemle yapılmış anayasayla Türkiye yoluna devam edecek. Bu doğru olur mu? Bunu kime izah edersiniz. Bu çelişkiyi, tezatı, dünyada, içerde ve dışarıda izah imkanı var mı? Onun için 4 siyasi partimizin, hepimizin bu dönem yeni bir anayasayı yapması mecburiyet haline gelmiştir."