Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Harp Akademileri'ne türban düzenlemesi

        Saliha ÇOLAK/HT GAZETE

        AK Parti, türbanlı eşi olan subayların Harp Akademileri’ne girişlerinde engel gösterildiği için tepkilere yol açan yasa maddesini kaldırmak amacıyla teklif verdi. AK Parti milletvekilleri Şirin Ünal ve Hüseyin Filiz tarafından verilen Harp Akademileri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif’le, Milli Güvenlik Akademisi kapatılıyor. Bunun yerine mevcut olan Silahlı Kuvvetler Akademisi, “Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi’ne” dönüştürülüyor.

        Tasarıya göre, 5 aylık eğitim verecek olan Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi eğitimlerine, Harp Akademileri’ni bitiren kurmay subaylar katıla bilecek. Harp Akademileri’ndeki komutanlık ve karargâh subaylığı eğitiminede; tüm subaylar, astsubaylıktan subaylığa geçenlerden 4 yıllık üniversite bitirenler, sözleşmeli subaylıktan geçenler katılabilecek. Tasarıda, Kuvvet HarpAkademileri’nden komutanlık ve karargâh subaylığı öğrenimine girişe engel haller sıralanırken ilginç bir düzenleme yapıldı. Türbanlı eşler yüzünden subayların akademiye girişinin engellenmesine dayanak yapılan madde yasadan çıkarılıyor. Buna göre, yasanın 11. maddesindeki “eşinin tutum ve davranışlarından dolayı akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar” ifadesi çıkarılıyor.

        ER VE ERBAŞA 10 GÜN DOĞUM İZNİ

        Er ve erbaşlara eşlerinin doğum yapması halinde 10 gün fazladan izin hakkıtanındı. Askerliğini tamamladıktan sonra 4 yıllık fakülte bitirenlerede muvazzaf subaylık hakkı getirildi. Uzman erbaşlar için müracaat sırasında 25 yaşını bitirmemiş olma kuralı getiriliyor. Uzman erbaşlıktan kendi istekleriyle ya da sağlık sebebiyle ayrılanlara da dönüş yolu açılıyor. Sözleşmeli er için de yaş sınırı 26’dan 25’e çekiliyor

        ‘HARP OKULLARINDA LİSE AYRIMI OLMASIN’

        Öte yandan, TBMM Dilekçe Komisyonu, askeri okullardan kötü muamele nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığını savunan öğrencilerin başvurularıyla ilgili incelemesini tamamladı. Komisyon raporunda, kötü muameleye karşı önlem alınmasının yanı sıra harp okullarına tüm liselerden öğrenci alınması da istendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ