Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika BDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel son dönemde artan çatışma sürecinde müzakerelerin yeniden başlaması için "barış çalışmaları" başlattıklarını açıkladı.

        SEDAT SUNA/AHT

        BDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel son dönemde artan çatışma sürecinde müzakerelerin yeniden başlaması için "barış çalışmaları" başlattıklarını açıkladı. Barış sürecinde aktif rol oynayacak, tüm siyasi görüşleri kapsayan aydın ve sanatçılardan oluşan bir "diyalog grubu" kurma girişiminde olduklarını da dile getiren BDP'liler, AK Parti hükümetine diyalog çağrısında bulundu.

        BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, yaptıkları basın toplantısında çeşitli kesimlerden oluşan bir heyet ile 27-28 Ağustos'ta Roboski'ye gideceklerini dile getirdi. 1 Eylül Barış Günü'nde tüm Türkiye'de "Barış" çağrısıyla sokağa çıkacaklarını kaydeden BDP'liler, AKP hükümetini Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayattığı gerekçesiyle eleştirdi. BDP'li Levent Tüzel, "Hakkari'de 15 gündür süren çatışmalar nedeniyle, asker, gerilla ve göçe zorlanan bölge halkı herkes mağdur. Bir yandan Adana'da Mazlum Akay isimli çocuk gaz bombasının isabet etmesi sonucu öldü. Metropollerde sokak sürtüşmeleri etnik çatışmalara dönüyor. Suriyeli Kürtlerin demokratik haklarını müdahale nedeni olarak gösteren hükümet kendi ülkesindeki sorunu görmüyor. Çözüm burada, muhatap da burada. Meclis gelişmelere el koymalı"şeklinde konuştu.

        'Kürtler bölünmek istemiyor'

        BDP'li Sebahat Tuncel ise Kürtler'in bölünmek istemediğini ve Anayasal vatandaşlık taleplerinin bulunduğunu vurgulayarak, "Barış sürecini yeniden tartışmaya başlamalıyız. Türkiye'ye Kürt sorununu ve taleplerini anlatmamız gerek. Kürtler bölünmek istemiyor; anadilde eğitim, demokratik özerklik ve kimlik taleplerinin anayasal güvence altına alınmasını istiyor" dedi. Kürt sorunundaki çözümsüzlüğün ölümden başka birşey getirmeyeceğini dile getiren Tuncel, "Başbakan Erdoğan, 2011'de Hakkari'deki seçim konuşmasında 'Kürt sorunu bitmiştir' dedi. Şimdi yine Hakkari'de 'Kürt sorunu bitmemiştir' mesajı veriliyor. 50 bin insanımızı kaybettik. Artık yetmedi mi? AKP hükümeti masayı devirdi ancak biz yeniden o masayı kaldırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ