Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Mantardan 3 kişi öldü, 9’u tedavide

        Şükran ÖZÇAKMAK / AHT

        Mantar zehirlenmesinden 3 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine yetkililer “Çözüm mantar yememekte” dedi

        İSTANBUL’da mantar zehirlenmesi nedeniyle Şişli Etfal Hastanesi’nde yatan 17 yaşındaki Güllü Sepetçi, babası Şevket Sepetçi ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan ve Türk cumhuriyetlerinden birinden olduğu tahmin edilen bir kadın hayatını kaybetti. Güllü Sepetçi’ye mantar zehirlenmesi nedeniyle birden fazla organının etkilenmesi nedeniyle nakil yapılamadığı öğrenildi. Bağcılar’da bir cami avlusunda satılan mantarları yiyen 27 yaşındaki Leyla A. ve 18 aylık bebeği Kuzey ile anneanne Mesude A. (57) ise Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tedavi görüyor. Leyla A’nın durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. 15 yaşındaki A. K., İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım ünitesinde, 36 yaşındaki Özcan Erdoğan ise yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. A.K.’nin annesi ve yengesi de Haseki Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Kaya ailesinin durumu iyiye giderken, Adapazarı’ndan 3 ayrı hastaneye sevk edilerek İstanbul Tıp Fakültesi’ne sevk edilen Özcan Erdoğan için karaciğer nakli hazırlığı yapılıyor. Erdoğan’ın eşi Elif Erdoğan, aynı mantarı yiyen eşinin iki arkadaşından birinin Eskişehir’e sevk edildiğini ve durumunun halen ciddiyetini koruduğunu, diğer arkadaşının durumunun iyi olduğunu söyledi.

        ‘YALNIZCA SERUM TAKTILAR’

        Elif Erdoğan, “Sabah kalktığında eşimin midesi bulanıyordu. Önce bir tıp merkezine ardından Sakarya Eğitim Hastanesi’ne gittik. Orada yalnızca serum taktılar. Gece ateşlendi, hemşire dahi bulamadım. İkinci günün sabahı şikâyette bulundum. Doktorlar ‘eşinize nakil gerekebilir’ diyerek kan istediler. Sonra da bizi İstanbul Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi’ne sevk ettiler. İstanbul Tıp Fakültesi’ne nakil için sevk ettiler. Aynı mantardan yiyen arkadaşı Eskişehir’de tehlikeyi atlatmış ama eşim komada” dedi.

        ‘Sadece kültür mantarı yenilebilir’

        İSTANBUL Tıp Fakültesi Karaciğer Transplantasyon Merkezi sorumlusu Prof. Dr. İlgin Özden, “Ölen Güllü Sepetçi bize geldiğinde kol ve bacak kasları çürümüştü. Mantar, baba-kızın diğer organlarını da zehirlemiş. Yalnızca karaciğeri etkilemişse organ nakliyle hayat kurtarmak mümkün. Çözüm mantar yememekte. Mantar yediği için kolunu, bacağını kaybeden ve daha önemlisi hayatını kaybeden yüzlerce hasta var. Kimse kültür mantarı dışında mantar yemesin” diye konuştu. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Agop Çıtak ise “Mantarın zehirli olup olmadığını bazen uzmanı bile anlayamıyor. Mantar yememek en doğru çözüm” dedi. Sapanca Meslek Yüksek Okul Peyzaj ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Refik Alan da “Kontrol belgesi olmayan mantarların satışı yasaklanmalı. Zehirlenme olaylarının önlenebilmesi için zabıta tedbirleri almadığımız için bu mantarların milli ekonomiye getiri kazandırması da önlenmiş oluyor. Ülkemiz mantar bakımından zengin, Tarım Bakanlığı tarafından denetlenirse bu yetişen mantarlar değerlendirilir” ifadesini kullandı.

        ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

        GÖZ yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve kramp, ishal, baş dönmesi ve göz bebeklerinde küçülme. Hasta vakit kaybetmeden kusturulmalı, mümkünse yediği mantarın örneğiyle beraber hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmeli.

        BİLİNEN YANLIŞLAR

        * Zehirli mantar pişirilirken suyuna gümüşten yapılmış kaşık veya benzerleri konulduğu zaman gümüş kararır.

        * Pişirilmesi sırasında tencerenin içine soğan veya sarımsak konulduğu zaman kaynatma suyunun rengi değişirse mantar zehirlidir.

        * Zehirli mantarlar kötü, zehirsiz mantarlar ise güzel kokar.

        * Kesilen mantarın kesim yüzeyinde zamanla mavimsi renk oluşursa bu mantar zehirlidir.

        * Kelebek, kuş ve benzeri hayvanların üzerine konduğu mantarlar zehirsizdir.

        * Pişirilirken içine tuz, sirke v.s. ilave edilirse zehir zararsız hale gelir.

        * Öz suyu beyaz olan, yani sütlü olan mantarlar zehirlidir.

        * Şapka zarı kolay soyulan mantar zehirsizdir (Amanita muscaria isimli mantar zehirlidir ama şapka zarı kolayca soyulur).

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ