Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Budak, Erzurum'da Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde bulunan lojmanında intihara teşebbüs etti. Bileklerini kesen ve dördüncü kattan atlayan Rektör Prof. Dr. Budak, yoğun bakım altına alındı.

        Orkun ÇİZMELİ / ERZURUM (AHT)

        Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Doktor Gökhan Budak, Erzurum'daki lojmanında önce hap alıp bileklerini kesti, sonra da dördüncü kattan atlarak intihar girişiminde bulundu. Ağır yaralı olarak Yakutiye Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan ve acilen ameliyata alınan Rektör Budak, hayatını kaybetti.

        7 Eylül 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Bayburt Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan ve Atatürk Üniversitesi lojmanlarında eşi ve çocukları ile birlikte kalan Budak, dün (Cuma) her hafta sonu olduğu gibi yine Erzurum'a geldi. Daha önce öğretim üyesi olarak görev yaptığı Atatürk Üniversitesi'ndeki lojmanlarda bulunan 60 Nolu Blok'taki evinde saat 10.00 sıralarında önce ilaç alıp, sonra da bileklerini kesen Rektör Budak, ardından da lojmanın dördüncü katındaki evinin balkonundan kendini boşluğa bıraktı. Görgü tanıklarının iddiasına göre çığlıklar atarak aşağıya atlayan Rektör Budak, karlı zemine düştü.

        Aile fertleri ve çevreden gören vatandaşlar yardımıyla Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Rektör Budak, burada acilen ameliyata alındı. Durumu ağır olan Rektör Budak, ameliyat sırasında hayatını kaybetti. Hastaneye gazetecilerin girmesi yasaklandı. Olayın şokunu yaşayan Budak'ın eşi ve iki çocuğunun henüz polise sağlıklı bir şekilde ifade veremedikleri ifade edildi.

        OLAY YERİNDE KALBİ DURMUŞ

        Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Rektör Prof. Dr. Gökhan Budak'ın hastanede yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybettiğini açıkladı. Korkmaz, ''Maalesef hocamızı kaybettik. Zaten olay yerinde kalbi durmuş ancak doktor olan komşusunun müdahalesiyle hayata döndürülmüştü. Başımız sağolsun. Üzgünüz'' dedi. Budak'ın lojman komşusu Sevda Oguş, "Bir ses duyarak dışarı çıktım. Yerde yattığını ve nefes alamadığını gördüm. Ambulansı aradılar. Karşı bloktan bir doktor müdahale etti. Müdahale sonrasında nefes almaya başladı. Ambulansla hastaneye götürdüler. Çok iyi bir insandı'' diye konuştu. Budak'ın cenazesi yarın Olur ilçe merkezinde kılınacak cenazenin ardından toprağa verilecek.

        GÖKHAN BUDAK KİMDİR?

        Evli ve iki çocuk babası olan Gökhan Budak, 1968 yılında Erzurum'un Olur ilçesinde doğdu. 1989'da Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nden mezun oldu. 1990'da birincilikle bitirdiği bölüme araştırma görevlisi, 1996 yılında yardımcı doçent, 2000'de doçent ve 2006'da Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalında profesör olarak atandı.

        X-ışını Flüoresans Spektroskopisi, Atom ve Moleküllerin Kuantum Mekaniksel Hesaplamaları ile Monte Carlo Simülasyon Tekniği konularında bugüne kadar 60'dan fazla SCI kapsamındaki dergilerde bilimsel makalesi, yurtiçi ve yurtdışı sempozyumlarda sunulmuş 40 civarında bildirisi mevcuttur. SCI kapsamındaki makaleleri TÜBİTAK Teşvik Primi ile ödüllendirilmiş ve 500'den fazla atıf almıştır. 2000 yılında Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ilk kez verilmeye başlanan en fazla yurt dışı yayın bazında Fen Bilimleri Ödülünü (birincilik) almıştır.

        Birçok araştırma projelerinde (BAP, TÜBİTAK) yürütücü veya araştırıcı olarak görev almıştır. Ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde hakemlik yapmaktadır. Kuantum Fiziği I, Kuantum Fiziği II ve Titreşimler-Dalgalar adlı üç kitabı da yayınlanmıştır. Titreşim-Dalgalar adlı kitabı ile 2011 yılında kitap dalında verilen Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Teşvik Ödülünü (Birincilik) almıştır. 2002-2003 yıllarında Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 2008-2010 yıllarında da Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Budak, Bayburt Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmeden önce Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nde Öğretim üyesi olarak görev yapıyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ