Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika O iddialar Meclis’te

        İstanbul Milletvekili Melda Onur, Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın Galatasaray Üniversitesi yangını sonrası gündeme getirdiği iddiaları Meclis’e taşıdı İstanbul Milletvekili Melda Onur, Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın Galatasaray Üniversitesi yangını sonrası gündeme getirdiği iddiaları Meclis’e taşıdı

        İstanbul Milletvekili Melda Onur’un yazılı soru önergesinde, Galatasaray Üniversitesi yangınından sonra İBB’nin açıklama yaparak yangının araştırıldığını, itfaiyenin sorunsuz çalıştığını ifade ettiği belirtildi. Bu açıklamaların tarihi bina yangınları ve itfaiyenin durumu hakkında doyurucu bir bilgi içermediği kaydedilen önergede, 27 Ocak 2013’te Habertürk Gazetesi’nde Fatih Altaylı’nın köşe yazısında kamuoyuyla paylaşılan bilgiler arasında, Galatasaray Üniversitesi’nde ve Haydarpaşa Garı’nda yaşanan yangında itfaiyenin ihmalleri konusunda bilgilerin açığa çıktığı vurgulandı.

        RAPORLAR PAYLAŞILDI MI?

        Bu bilgiler ışığında; İstanbul İtfaiyesi’nin Galatasaray Üniversitesi dahil bölgedeki tarihi binaları yangın yönünden incelediği ve birer yangın senaryosu hazırladığının belirtildiği ancak bu raporların üniversite yönetimiyle paylaşılmadığının ortaya çıktığı kaydedilen CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un önergesinde, şöyle denildi:

        KOMİSYON ÖNERİSİ

        “Yangın hakkında soruşturma açıldığı bilinmektedir. Tarafımızdan ayrıca tarihi binalardaki yangınların incelenmesi için bir Meclis araştırma komisyonu kurulması önerilmiştir. ‘binaların yangından korunması hakkında’ yönetmelikler ve Belediye İtfaiye Yönetmeliği, dolayısıyla 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda konu hakkında gerekli yasal düzenlemelerde eksiklikler mevcut. İtfaiye Daire Başkanlığı’nın birim olarak nasıl çalıştığı, nasıl denetlendiği konusunda birbirini takip eden sorular lüzum bulmuştur.” Onur, bu ifadelerin ardından, İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yanıtlanması istemiyle aşağıdaki soruları yöneltti...

        ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANDI MI?

        * Tarihi binalar için İtfaiye Daire Başkanlığı ne şekilde önlem almakta, hangi kriterlere göre acil eylem planı hazırlamaktadır?

        * Galatasaray Üniversitesi için İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından bir yangın senaryosu, acil eylem planı, yangın risk analizi raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise bu rapor GSÜ yönetimiyle paylaşılmış mıdır?

        * Yangın risk analizi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından hangi standartlara göre hazırlanmaktadır? Bu analiz hangi ekip tarafından yapılmaktadır? Bu ekibin görev tanımları hangi yasal düzenlemede belirtilmiştir?

        * İtfaiye Daire Başkanlığı, kurumunda çalışacak personeli belirlerken, hangi şartlarda iş alımlarını gerçekleştirmektedir?

        * İtfaiye Eğitim Merkezi (İBİTEM) faaliyetleri hangi kadro ve ekiple çalışmaktadır? Bu eğitim merkezinde çalışan eğitmenler hangi kadro düzenlemesi içinde görev almaktadır? Eğitmen kadrosu kimlerden oluşmaktadır? Yeterli teknik eğitimi verebilecek düzeyde olmasını hangi birim denetlemektedir?

        * İtfaiyeciler yeterliliklerini hangi pratik eğitimlerle kazanmaktadır? Bu yeterliliğin ölçülmesi hangi düzenlemeye göre belirlenmektedir?

        * İtfaiye Daire Başkanlığı ve İBİTEM bünyesinde itfaiyecilere oranla kaç mühendis ve teknik eleman çalışmaktadır?

        * İtfaiyeci hakları hangi yasal düzenlemeyle sağlanmaktadır?

        * 2002-2013 tarihleri arasında kaç itfaiyeci yangında görev sırasında hayatını kaybetmiştir? Ölen itfaiyeciler için geride kalan ailelere hangi sosyal güvenceler sağlanmıştır?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ