Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Tarihi mezarlığın üzerine gecekondu yapıyorlar!

        Üsküdar Kuzguncuk’taki 78 bin 165 metrekarelik Nakkaştepe Musevi Mezarlığı, 70’li yıllardan itibaren gecekonducular tarafından istila edildi.

        EV YAPARKEN MEZAR TAŞLARINI BİLE KULLANDILAR

        Tarihi mezarlıkların üzerine ev yapan gecekonducular, bahçe duvarları ve merdivenlerinde, üzerinde İbranice yazılar bulunan mezar taşlarını bile kullandı.

        Halen evlerin üzerlerinde görünen kırık mermer mezar taşları, talanı gözler önüne seriyor... Musevi cemaati, mezarlığı gecekonduculardan korumak için mezarlık ile gecekondular arasına 1978 yılında bir duvar ördü. Ancak gecekonducuları bu da durduramadı. Mezarların üzerini dolduran gecekondular, mahalleye dönüştü.

        Hatta mezarlığa, gecekondular için doğalgaz hattı bile döşendi. Gecekondu sakinleri, 30 yıl önce köylerinden göç ettiklerinde bu gecekonduları satın aldıklarını ancak tapularının olmadığını söylüyor. Eski mezarların üzerinde oturanlar, evlerinin yıkılmasından korkuyor ve tapularını almaya çalışıyor.

        Musevi cemaati de, azınlıklara mülklerinin iade edilmesi ile ilgili çıkan kanun hükmünde kararnameye dayanarak, mezarlığın tapusunu almayı bekliyor. Mezarlığın tapusunun Musevi cemaatine iade edilmesi halinde, eski mezarların üzerinde kurulan gecekondu mahallesi bu tapudan ayrı mı tutulacak yoksa mezarkondular yıkılacak mı, merak konusu...

        Sevinç Satıroğlu/AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ