Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Tehdit ve şantajla askeri belge ve bilgi temin etme davasına devam edildi

        İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, 49'u muvazzaf ve 79'u tutuklu 357 sanıklı, tehdit ve şantajla askeri belge ve bilgi temin etme davasına devam edildi. Davanın yedinci gününde TRT spikerleri Murat Can Canbay ve Oktay Durna tarafından iddianame okundu. Suç örgütüne bilgi ve belge sağlayan Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeliyle ilgili örgütün arşivi Pandora'da "Başbakanlık resimler" isimli bir klasör bulunduğu, içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümet yetkilileriyle emekli Genelkurmay başkanları Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu askerlerin ve sanatçı Sertap Erener'in bulunduğu 12 adet fotoğrafın yer aldığı belirtildi. Suç örgütü arşivinden çıkan, "Komutan bilgi dosyası.doc" isimli dört sayfadan oluşan ve "Hizmete Özel" gizlilik dereceli dosyanın, Başbakanlık Askeri Başdanışmanlığı kuruluş ve teşkilat bilgilerini içerdiği, iddianameden okundu. Adı "Plan Semineri-2006" olan klasörde Türk Hava Kuvvetleri ile ilgili önemli stratejik bilgilerin bulunduğu, 2 adet "Gizli" gizlilik dereceli "Denetleme heyeti bilgi dosyası_06", "34A_6us Plan semineri muhabere tablo, plan semineri sonuç raporu işlem maddeleri OCA 07" belgelerinin bulunduğu ifade edildi. "Oku.doc' isimli belgede ise, "Ege Görev Rehberi-Ege ile ilgili her şeyi kapsıyor. Uçakların ülke sınırlarında vurulmamak için kullandıkları giriş çıkış noktalar. (Yunanistan uçaklarını havada durdurmak için Türk F-16'larını bekleme) CAP Bölgeleri. Türk jetlerinin Ege'ye çıkarken kullandıkları profil isimleri ve profil koordinatları. Çok değerli bir belge. Çok gizli bir belge." notları dikkat çekti.

        F-16'LAR ÖRGÜTÜN TAKİBİNDE

        Başka bir dosyada ise F-16 uçaklarıyla ilgili, "F-16'ların teknik taktik ve prosedürlerini gösteren bir belge. Gizli içerikli bir belgedir. Dikkat edilmeli. Başkalarının eline geçmemeli. Daha önce ortaya çıktığında Amerika ile aramızda sıkıntılı bir dönem oldu. Tekrar aynı sıkıntıların yaşanmaması için tekrar ediyorum, dışarı sızmamalı." notunun bulunduğu aktarıldı. "Gizli" gizlilik dereceli dokuz sayfalık bir belgede ise barış dönemi Ege faaliyetleri uygulama rehberi, F-16 birliklerinde mevcut EH teçhizatı, F-16 uçaklarının görev alanları, görevde kullanacakları kodlar ve parolalarla ilgili belgelerin bulunduğu da iddianamede yer aldı.

        ASKERÎ SERVİS GÜZERGÂHLARI ÇIKTI

        2008 ve 2009 yıllarına ait 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda tespit edilen bütün aksaklıklar ve zafiyet alanlarının fotoğraflarının da arşivlendiği, "beni oku" isimli belgede üssün servis güzergâhları ve servis sırasında nöbet tutulan yerlerin gösterildiği fotoğrafların bulunduğu, ayrıca Bakım Komutanlığı'na ait bütün personelin (660 kişi) bilgilerini içeren dökümanların bulunduğu kaydedildi.

        Elektronik Birlik Komutanlığı'yla ilgili 218 sayfalık bir dosyanın ise, "GES Komutanlığı bilgileri, yeri görevi ve faaliyetleri anlatılıyor. Türkiye'nin çevre ülkelerine ait dinleme faaliyetleri detaylı olarak anlatılıyor. Personel isim listeleri, mevcut imkan ve kabiliyetleri GES Komutanlığına ait hayati öneme haiz tüm gerekli bilgileri kapsamaktadır" başlığıyla kaydedildiği belirtildi.

        "6 Üs Ihawk Semineri" klasöründe ise, "Ihawk silah sistemi hava sahası kontrol planına nasıl ithal edilmelidir? Yöntemsel hava sahası kullanım usulleri nasıl olmalıdır?" konulu belgenin, "162. Filo Dalaman Ana Plan" dosyasında 162. Filo Komutanlığı intikal planının bulunduğu ve içeriğinde filonun Dalaman'a intikal protokolünün, intikal personel listesi, ulaşım şekli, havayolu malzeme ve cihaz listesi uçuş programı gibi bilgileri içerdiği iddianameden okundu.

        Örgüt üyelerinde ele geçirilen, "2008 General Amiral Kısa Listesi HVKK.xls" isimli dosyanın içinde, "Hava Kuvvetleri Komutanlığı generaller listesi" başlığı altında 67 askeri personelin adı soyadı, eş adı, rütbesi, görevi, makamı, ili, cep ve ev telefonlarının bulunduğu kaydedildi. Suç örgütü yöneticilerinden Narin Korkmaz'da ele geçirilen "BYCASUS" isimli dijital materyal içerisinde, Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Başkanlığı'nda çalışan 283 TSK mensubu rütbelinin ad soyad, görev, görev yeri ve TAFİCS numaralarının yer aldığı okundu.

        Örgüt üyelerinde ele geçirilerek iddianameye giren "Ajanda" isimli belgede, HVKK'de subay G.A. ile ilgili, "Havacı subay. Tüm hava üssünün kendisine muhtaç olduğundan bahsediyor. 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın oğlunun isterse her dediğini yapabileceğini iddia ediyor. MİT, Özel Harp Dairesi gibi yerlerde tanıdıkları olduğunu söylüyor. Hatta PKK ile bile irtibatlı" şeklinde bilgilerin bulunduğu ifade edildi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ