Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yargıtay ‘utanç’ davasında 2 sanığın cezasını az bularak bozdu

        FEVZİ ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Yargıtay, Siirt’te 4 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan, aralarında kamu görevlilerinin de olduğu sanıklara verilen 7 ile 31 yıl arasında değişen hapis cezalarını onadı, 2 sanığın cezasını ise az bularak bozdu. Yargıtay, N.Ç. davasında düşük cezaları onadığı için çok eleştirilmişti

        N.Ç. davasında az ceza verilmesini onadığı için eleştirilen Yargıtay, bu kez affetmedi; cezaların artırılmasını istedi. Türkiye’yi sarsan skandal, Siirt Gazi İlköğretim Okulu öğrencisi 14 yaşındaki H.T. ve 16 yaşındaki ablası S.T. ile okul arkadaşları G.E. ve Ş.Y.’nin yaşadığı taciz ve tecavüz olaylarını rehber öğretmene anlatmaları ile ortaya çıkmıştı. H.T. ile S.T. ifadelerinde, 3-5 TL ile kandırılarak şahıslarla okulda, bakkalda, fırında, bahçede birlikte olduklarını söyledi. Olaydan sonra psikolojileri bozulan küçük yaştaki iki kız kardeş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından devlet koruması altına alındı.

        MAHKEME 31 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERDİ

        Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ‘utanç’ olayı ile ilgili ‘nitelikli cinsel istismar’ suçundan aralarında bakkal, tuhafiyeci, kantinci, okul müdür yardımcısı ve kamu görevlilerinin bulunduğu 35 kişi hakkında dava açtı. Siirt Ağır Ceza Mahkemesi yakalanan 10 sanığı ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 7 ila 31 yıl arasında hapis cezalarına çarptırdı. Diğer sanıkların dosyasını ayırdı.

        8 SANIĞIN CEZASINA ONAMA

        Karar 10 sanık yönünden temyiz edildi. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 14. Ceza Dairesi 8 sanığın 6’sının cezasını yerel mahkemeninki gibi; 2’sini ise düzelterek onadı. Sanıklardan T.T.’nin 7 yıl 6 ay, M.A.’nın 9 yıl 4 ay, S.Ç.’nin 10 yıl 4 ay, H.B.’nin 21 yıl, B.Z.’nin 10 yıl 4 ay, Z.F.’nin 30 yıl 8 ay, A.E.’nin 12 yıl 6 ay, B.E.’nin 10 yıl 5 ay cezaları onandı. Yargıtay, sanıklardan ikisinin cezasının artırılmasını istedi. Mahkeme, 13 yıl 1 ay hapis cezası alan H.B.A.’nın cezasının mağdurun 15 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle, 27 yıl 8 ay ceza ilan İ.T.’nin ise mağduru iki kez hürriyetinden yoksun bırakmak suçundan cezalandırılmasını istedi.

        ‘İKTİDARSIZIM’ SAVUNMASI

        Olaydan 19 ay sonra yakalanabilen ve dosyası ayrılan davanın bir numaralı sanığı müdür yardımcısı F.K.’ya “cinsel istismar ve hürriyeti tahdit” suçlarından toplam 46 yıl 8 ay hapis cezası verildi. F.K. son savunmasında “İktidarsızım. Bu kızlarla okulda nasıl birlikte olabilirim?” demişti. Sanık davayı temyiz etti. Sanık hakkındaki tebliğnamesini hazırlayan Yargıtay Başsavcılığı ise cezanın onanmasını istedi. Sanık hakkındaki nihai kararı ilgili Yargıtay dairesi verecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ