Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa soma'da maden kazası, soma maden faciası, soma'da kaç kişi öldü, soma'da ne oldu, soma maden faciası ne zaman, soma maden kazası ne zaman, soma maden, soma taner yıldız açıklama

        301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının yaşandığı Soma'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, kazayla ilgili teknik, idari ve hukuki soruşturmaların başlatıldığını söyledi. "Koordinasyon bundan sonra da devam edecek" diyen Yıldız, "Kurtarma çalışmaları bittikten sonra bizler buradan çekip gitmiyoruz. Psiko-sosyal desteklerle buradaki ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

        İşte Taner Yıldız'ın açıklamasından satır başları:

        301 kardeşimizi, işçimizi kaybettik. Hükümet olarak daha en başta buraya intikal ederek, kriz ve koordinasyon merkezi kurarak, burada bulunduk. Kesintisiz 24 saat çalıştık. Zamanın aleyhimize işleyeceğini biliyorduk. Kurtardığımız işçi kardeşlerimize Allah sağlık versin. Burada geniş bir koordinasyon yapıldı.250 araç ile geniş bir makine ve ekipman kuruldu. Bunun içinde helikopterinden tutun da uçağına varıncaya kadar devlet, hükümetimiz burada yer aldı. Bin 300 personelimiz burada görev yaptı.

        Zor bir şartlarda bu kadar hızlı çalışabilmeyi ve kurtarma ekipleriyle beraber burada yoğun bir çaba sarfedildi. Koordinasyon bundan sonra da devam edecek. Kurtarma çalışmaları bittikten sonra bizler buradan çekip gitmiyoruz. Psiko-sosyal desteklerle buradaki ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz.

        İçeride ummadığımız yerlerde yangınlar çıktı. Karbonmonoksit gazının olumsuz şartları nedeniyle kurtarma ekiplerinin de sağlığını düşünerek çalışıldı. Bu işin riski vardı, bütün riskleri göze alarak arkadaşlarımızın çok yoğun bir şekilde çalıştığını ve emeklerini gördüm.

        Kazanın sebepleri ile ilgili soruşturmaları başlattık. Gerçek nedenini teknik, idari ve birçok açıdan değerlendireceğiz. Madencilik sektörümüzün buradan çıkaracağı çok ama çok ders var. Bizim için acı bir tecrübe oldu. İster kamu, ister özel sektör olsun, ucu nereye dayanırsa dayansın soruşturmalar yürütülecektir.

        YILMAZ ÖZDİL'İN YORUMUNA SERT YANIT!

        Bakan Taner Yıldız, Hürriyet gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'in Soma'daki maden faciasıyla ilgili yaptığı yorumuna tepki gösterdi. Yıldız, "Çok destek görüyoruz, çok eleştiriler de alıyoruz. Ancak bugün bir eleştiri var ki bu kısmına dayanamayacağım arkadaşlar, Bir adam diyor ki, "Bunlar AK Parti mitingine gittikleri için, bunlar müstehaktır" diyor. Ben 76 milyonun yaralı olduğunu söylemiştim ama, 1 kişiyi bu sayıdan çıkarın. Ben buna artık hiç bir şey söyleyemiyorum. Böyle bir insanla yan yana nasıl çalışılabilir, böyle bir adamla nasıl bir fikir beyan edilebilir. Biz basının özgür olmasını istiyoruz ama, buna ne diyebiliriz. Ben herkesi 301 insanın cenazesine saygı göstermeye çağırıyoruz. Böyle bir cümle kabullenemez. Bu kadar da haksızlık olmaz." dedi.

        YILMAZ ÖZDİL NE DEMİŞTİ?

        Halk TV'nin canlı yayınına telefonla bağlanan Yılmaz Özdil, Soma'daki maden faciasıyla ilgili, "Maden kazasında ölen çocuklar, Tayyip Erdoğan'ın seçim mitinglerinde parayla taşıdığı işçiler. Ceplerine para koyup tezahürat yaptırıyorlar. Dolayısıyla Başbakan 'Bu çocukların ölmesi normal' diyor. Normal demek gerçekten. Çalışma Bakanı'yla CHP'li Özgür Özel arasında bu konu da bir polemik geçmişti; Bakan 'Ne yani, bir maden sahibinin bir partiyi sevmesi yasak mı' demişti. Dolayısıyla burada ben Başbakan'a katılıyorum. Yani bu olan biten normaldir, hatta müstahaktır bile denebilir." şeklinde konuşmuştu.

        SORU-CEVAPLAR

        Yasal düzenleme çalışması olacak mı?

        TBMM’de araştırma önergesi verildi. İktidarıyla muhalefetiyle. Biz bunu destekliyoruz. Bakanlık olarak bütün hazırlıkların şeffaf şekilde paylaşılacağını söylemek istiyorum. İlk değerlendirmesini Bakanlar Kurulu’nda Salı gün yapmış olacağız. Biz burada yaşadıklarımızı kamuoyuyla paylaştık. Her vatandaşımızı yüreği buradaydı.

        Suriyeli işçi çalıştırıldığı iddiaları?

        Acının içinde bu kadar ağır iftiraların yaşanması yapanları küçültür. Bir can pazarı yaşandığı politikanızı burada yapmayın.

        Dört gündür sosyal medyada Suriyeli çocukların burada çalıştığını buna rağmen 100-150 civarında bunların üzerinin kapatıldığı söyleniyor. Bu nasıl insanlık dışı bir hadisedir. Böyle bir şey olabilir mi? Biz burada yaptıklarımızı anlatıyoruz. Bu hadise kamunun veya özel sektörün yaptıklarını lehine veya aleyhine yaptıklarını paylaşma yeridir burası. Biz dürüst davrandık her şeyi paylaştık. Bunu da yapmaya devam edeceğiz.

        Maden işçisi sayısının daha fazla olduğu iddiaları var?

        Gündemi biraz takip etmenizi tavsiye ederim. Bütün bunlar AFAD’ın sayfasında açıklanıyor. Biz o isimleri bundan 3 gün açıklayamayız. AFAD’ın sitesinde bütün isimler var. Bunu söyleyenler bize ispat etsinler.

        Sigorta bilgileri paylaşılır mı?

        Her bilgi paylaşılır. Bir şeyin saklanması mümkün olabilir mi? Hukuk devletinde yaşıyoruz. Bu iddiaları ortaya atanlar kendilerine bir baksınlar.

        İçeride kurtarılmayı bekleyen işçimiz yoktur. Oraların düzenlenmesi, bu yaşayan bir mekanızma. Lastik gibi değil çektiğinizde geri gelen bir sistem bu. Üretim olduğunda bu sistem kendini besliyor olmadığında geriye gidiyoruz. Bu şartlar aydınlatılana katar üretimin durdurulacağını tahmin ediyorum.

        Ailelere yardım yapılacak mı?

        Vatandaşlarımızı ihtiyaçları karşılanıyor. Önümüzdeki günlerde genel yardımlarla alakalı, sadece kamu kuruluşlarıyla ilgili değil her türlü faaliyetler paylaşılacaktır.

        Kredi ertelemesi borç ertelemesi ile ilgili düzenleme olacak mı?

        Mesela elektrik borcu için şirket biz bunları sildik deniyor. Banka kredi borcunu sildik diyor. Bunlar gibi örneklerin dışında buradaki vatandaşlarımızın mağdur olmayacağını herkes bilsin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ